Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Dva hrvatska reprezentativca su igrala u Sloveniji, a petorica Slovenaca u Hrvatskoj

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 06.09.21. | 12:01

Zanimljivo, najbolji strijelac Slovenije u ovim kvalifikacijama također igra u HNL-u, ali on nije dobio poziv Matjaža Keka.

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Splitu dočekuje susjede iz Slovenije u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Katru 2022. godine. Vatreni su trenutno na drugom mjestu Skupine H s 10 osvojenih bodova u pet utakmica, jednako koliko ima i vodeća Rusija. S druge strane, Slovenija je na trećem mjestu, a motiva u sutrašnjem ogledu ne bi trebalo nedostajati budući da je Kekova družina jedina svladala Hrvatsku u ovim kvalifikacijama.

Heroj te prve utakmice bio je Sandi Lovrić, a isti je igrač bio strijelac i u posljednjoj pobjedi Slovenije protiv Malte (1:0). Ofenzivni veznjak posljednje dvije godine brani boje Lugana, a u mlađim je uzrastima igrao za Austriju. Ipak, Kekov poziv za njega je bio suviše primamljiv da ga 23-godišnjak ne bi prihvatio, a od svojeg debija prošle godine je do današnjeg dana skupio 11 nastupa i dva pogotka.

Najveća poveznica hrvatskog i slovenskog nogometa je Matjaž Kek. I ptice na grani znaju što je sve Kek ostvario na klupi Rijeke, njegovo je ime upisano zlatnim slovima u povijesne knjige kluba s Kvarnera, a baš je on bio glavni faktor zašto je Slovenija slavila u prvom ogledu protiv Hrvatske.

Naravno, Dalić ima kvalitetniji sastav, ipak su Vatreni viceprvaci svijeta, ali Matjaž Kek je drugačijeg kova. On nogomet ne gleda istim očima kao drugi, a u tom ogledu je to potvrdio. Tu istu utakmicu Slovenci bi teško dobili da Keka nije bilo. On zna sve što se ima o Hrvatskoj, o ovdašnjem nogometu, o igračima, o izborniku, o mentalitetu… Kek je najveća prijetnja po Hrvatsku, nitko drugi.

No, nije slovenski stručnjak jedina poveznica. Naravno, njih je 'mali milijun', ali kad pogledamo trenutan kadar jedne i druge reprezentacije dolazimo do zaključka da Slovenci ipak nešto bolje poznaju nas, nego mi njih.

Naime, čak pet nogometaša Slovenije su nekad igrala, ili i dalje igraju, u HNL-u. Preciznije, jedini 'bivši' je Petar Stojanović koji je dugi niz godina bio član Dinama, da bi onda ovog ljeta prešao u Empoli. Od ostalih, u Osijeku su Jurčević i Bohar, Mlakar je ovog ljeta stigao u Hajduk, dok je standardni veznjak Rijeke Gnezda Čerin. Ta brojka HNL-ovaca u Sloveniji je trebala biti još 'deblja', ali najbolji strijelac Slovenije u ovim kvalifikacijama, Haris Vučkić, nije dobio poziv Matjaža Keka za ovo okupljanje i utakmice protiv Slovačke (1:1), Malte (1:0) i Hrvatske.

Što se tiče Hrvata koji su igrali u Sloveniji, Dalić trenutno na raspolaganju ima tek dvojicu – Filipa Uremovića i Mislava Oršića.

Prvonavedeni je igrao za Olimpiju u koju je stigao za 200 tisuća eura iz Dinama u siječnju 2018. godine. Iako je došao kao defenzivni veznjak, Uremović je uskoro prebačen na mjesto stopera, a nakon svega šest mjeseci zaradio je transfer u Rubin koji je za njega izdvojio milijun eura.

Uremović je danas kapetan Rubina, za Vatrene je skupio šest nastupa, a njegova tržišna vrijednost iznosi sedam milijuna eura.

Osim 24-godišnjeg braniča, tu je i Mislav Oršić, brzonogi krilni napadač koji je svojevremeno bio član Celja.

I on je poput Uremovića u Sloveniji bio svega pola godine. Bilo je to u jesenskom dijelu sezone 14/15. kad je kod Simona Rožmana, tadašnjeg trenera Celja, stigao kao posuđeni igrač Rijeke. U proljetnom dijelu iste sezone odlučio se na egzotični odlazak u Južnu Koreju gdje je prvo bio na posudbi da bi ga onda Jeonnamm Dragons otkupio za 750 tisuća eura. Bio je to odličan potez i za njega i za Jeonnam gdje je Oršić igrao fantastičan nogomet, a Dinamo ga je, od kineskog CC Yataija, kupio u ljeto 2018. godine za milijun eura. Vjerojatno najbolje potrošenih milijun eura u klupskoj povijesti.

Sva petorica Slovenca koji su osjetili čari HNL-a mogli bi osjetiti poljudski travnjak ovog utorka, dok bi Dalić eventualno mogao u nastavku utakmice koristiti usluge Mislava Oršića. Filip Uremović, barem zasad, nije u onim glavnim planovima hrvatskog izbornika.

Spomenimo kako će sutrašnji ogled između Hrvatske i Slovenije suditi Clement Turpin iz Francuske, dok će u VAR sobi biti njegov sunarodnjak François Letexier.

Utakmica počinje u 20:45 sati, a ovo će biti 10. međusobni ogled Hrvatske i Slovenije (5-3-1).


Tagovi

Matjaž KekSlovenska nogometna ligaSlovenska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaHNLDamjan BoharMario JurčevićMislav OršićFilip UremovićHaris VučkićJan MlakarPetar StojanovićAdam Gnezda Čerin

Ostale Vijesti