Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Dostojanstvena minuta šutnje, pljesak Vidi i gromoglasno "Hoćemo pobjedu"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 15.08.23. | 19:41

Maksimir nije pao na ispitu. Minuta šutnje za tragično preminulog navijača AEK-a prošla je u tišini, kako i dolikuje gospodskom Zagrebu!

I nije to bila neka euforija. Nešto poslije podneva, još uvijek je bilo dostupnih ulaznica za sve tri tribine stadiona Maksimir.

A to će nešto reći o aktualnom Dinamu, upozoriti ali i sugerirati da u klubu moraju “stisnuti gas” i izaći iz prosječnosti. Jer, ovo što je Dinamo ponudio u uvodu sezonu, po pitanju dolaznih transfera i rezultata u HNL-u, pa na koncu i tih odgoda utakmica, jer ne znamo zašto se Bišćan toliko bojao Lokomotive kada je već postalo jasno da se prva utakmica u Ateni neće igrati, pa je ustrajao na odgodi, je čista - prosječnost.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A navijač Dinama ne trpi prosječnost. I to kažnjava izbjegavanjem Maksimira. Jer, pomalo nestvarno zvuči činjenica da par sati prije utakmice koja je od izuzetnog, možda i krucijalnog značaja za klub - ulaznice se još uvijek mogu kupiti na prodajnim mjestima…

Policija je odradila svoj dio posla besprijekorno. Od trenutka kada je avion iz Atene sletio u Zagreb, pa da utakmice - delegacija AEK-a imala je VIP status glede osiguranja. Pazilo se na svaki detalj. Zatvarao se promet prema linijama kretanja gostujuće karavane, čuvao se hotel u Vukovarskoj ulici… Pregledavali su se zagrebački hoteli, čuvao se aerodrom. Doduše, nije se to previše razlikovalo od standardnih metoda osiguranja zagrebačke policije, ali naravno da su događaji iz Atene podigli to za dimenziju, dvije više od uobičajenog.

A upravo takva, uobičajena, bila je i fan zona za navijače u krugu stadiona. Otvorena je četiri sata prije početnog udarca i nudila je klasičan sadržaj. Dva sata prije stadion je otvorio svoja vrata, no nije tu bilo ustaljene gužve i šušura.

U "odboru za doček" sreli smo standardna lica poput Ivice Hermana - PDV-a koji je na svojoj redovitoj poziciji ispod zapadne tribine dočekivao goste.

“Pet komada ćemo im dati”, uvjeravao nas je PDV u prolazu pa gledao hoće li njegov optimizam izazvati reakciju u vidu "nagrade".

“Pet eura odmah ili pet eura za svaki gol Dinama”, stavili smo ga pred dvojbu.

“Čekam te poslije utakmice”, kratko je rekao Herman odlučivši se na rizik… Lukavo je procijenio kako mora stajati iza svog optimizma koji je emitirao prije prvog ogleda Dinama i AEK-a. PDV je brže bolje otišao dalje nuditi opcije za rizik, a mi smo se polako ušuljali na stadion. I dok igra Bišćanovih vedeta možda i stagnira, kod gastronomske ponude primjetan je napredak.

“Nema više onih peciva koji su se činila da su starija od nekih igrača Lokomotive. Navodno je jednom policija zaboravila pendreke pa su posudili ta peciva kao dostojnu zamjenu”, izrazio je na svoj osebujan način zadovoljstvo mekoćom peciva kolega Hrvoje Tironi.

Baš u to vrijeme suočili smo se s delegacijom AEK-a koja je krenula prema svojim mjestima u maksimirskim ložama. Nije ih bilo teško promašiti s obzirom na to da je u pratnji bilo nekoliko zaštitara, Tomislav Hodak - Dinamov šef za sigurnost odnosno Miljenko Sakoman, direktor stadiona. U Maksimiru ništa nisu htjeli prepustiti slučaju i eventualni rizik svesti na najmanju moguću mjeru. Saznali smo da se jedino boje potencijalnih “diverzanata” koji bi mogli iskoristiti osjetljivu situaciju u kojoj se utakmica igrala pa naštetiti Dinamu.

Izlazak nogometaša AEK-a na zagrijavanje izazvao je očekivane salve zvižduka.

"Muku muče da nas spriječe...", odjeknulo je u jednom trenutku sa Sjevera gdje su navijači ostavili prazan prostor u sredini tribine, simbolično u spomen na svoje prijatelje koji se nalaze po grčkim zatvorima. Iznad te praznice stajao je transparent "Sjever uz odsutne".

A kada je službeni spiker Bruno Berger krenuo s čitanjem početnih postava Dinama i AEK-a, pljesak Maksimira zaradio je Domagoj Vida. Doduše stidljiv, ali ipak pljesak!

No Maksimir se izuzetno gospodski ponio prema “minuti šutnje” za preminulog navijača u izgredima. Iako je bilo bojazni, Maksimir nije pao na ispitu. Doduše, bilo je sporadičnih povika sa zapadne tribine, ali Sjever je bio dostojanstven i za primjer drugima! Potom su otpjevali modificiranu verziju svoje pjesme "Muko muče..." a koja je ovoga puta završila sa:

"Braćo, držite se"!

Malo kasnije su poruku sličnog sadržaja istaknuli na tribini. Inače, na ovoj utakmici su navijači Dinama trebali proslaviti rođendan. Iako su godinama slavili taj datum sredinom ožujka, prije nekoliko godina su promijenili na sredinu kolovoza u spomen na utakmicu Hajduk - Dinamo iz 17. kolovoza 1986. a uoči koje su BBB dobili ime… Stariji će se sjećati dvoboja na koji su “modri” stigli predvođeni Mlinarićem na travnjaku i Ćirom Blaževićem na klupi a prethodno izgubivši kup dvoboj od Budućnosti u Banovićima 3-2. Bila je to prvoklasna senzacija nakon koje je legendarni Miljenko Smoje u najavi bio kategoričan:

“J*beš dobiti ovakav Dinamo!”

A “takav” Dinamo je prije 37 godina metnuo četiri komada Hajduku na Poljudu pred više od 40 tisuća navijača… Kako bilo, proslave nije bilo zbog događanja u Ateni. Navijači sa Sjevera prikupljali su donacije za svoju “braću” u grčkim zatvorima a rođendanski party odgođen je za neka bolja vremena i dok će biti u punom broju.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoAEKAEK AtenaKvalifikacije za Ligu prvakaDinamo MaksimirMaksimir

Ostale Vijesti