REUTERS/Ciro De Luca
REUTERS/Ciro De Luca

Dosje Turska: Na Kramarića i Brozovića namjerit će se klupski suigrači, a na Modrića bi mogao specijalac iz radionice Edina Terzića i izbornikov ljubimac

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 27.03.23. | 08:01

Turci su za razliku od Hrvatske pobijedili na startu kvalifikacija za Euro 2024, preokretom u Armeniji, ali brine ih ozljeda napadača Getafea koji je u formi

Turska i Wales nameću se Hrvatskoj kao najveći konkurenti za jedno od dva mjesta u skupini, zaključeno je nakon listopadskog ždrijeba kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine. Wales je svježa, trenutno šokantna prošlost, a izabranicima Zlatka Dalića slijedi gostovanje u Turskoj (Bursa, utorak, 20.45).

Turci su reprezentacija u stvaranju, daleko od najboljih dana, rekli bismo da 'plivaju' između druge i treće jakosne kategorije u Europi. Jesenas su se Turci iz C divizije Lige nacija plasirali u viši razred, s reprezentacijama te klase uglavnom se jednostavno obračunavaju. No, protiv onih najjačih rijetko će slaviti. Recimo, u doigravanju za plasman u Katar izgubili su od Portugala (1:3), tri dana kasnije i od Italije u prijateljskom dvoboju u Konyji (2:3).

Sigurno, turski su apetiti puno veći, puno viši, žele se vratiti u europski vrh, biti stalni sudionici Eura, a pogotovo ovog u Njemačkoj, gdje računaju na potporu s tribina svoje brojne zajednice koja tamo živi i radi. Uoči Mundijala u Kataru Turci su u prijateljskim ogledima svladali Škotsku i Češku po 2:1, a s istim rezultatom startali su i u novi kvalifikacijski ciklus u Jerevanu i to preokretom nakon vodstva Armenije. Strijelci za izabranike Stefana Kuntza (60), koji od rujna 2021. vodi Turke, bili su Orkun Kökçü (34.) i joker s klupe Kerem Aktürkoğlu (64.)

Turska je u subotu igrala u postavi (3-4-2-1): Günok – Kabak, Demiral (od 46. Salih Özcan), Söyüncü – Bulut, Çalhanoğlu, Kökçü (od 74. Yüksek), Kadıoğlu (od 74. E. Elmalı) - Cengiz Ünder, Cenk Tosun (od 46. Aktürkoğlu) - Enes Ünal (od 85. Umut Nayir).

Turska protiv Aremnije (3-4-1-2)Turska protiv Aremnije (3-4-1-2)

Na izbornikovu popisu od 26 igrača čak 15 ih je iz turskih klubova, no trojica braniča koji su startali protiv Armenaca dolaze iz Hoffenheima, Atalante odnosno Leicestera. Ozan Kabak će, dakle, vjerojatno u Bursi na megdan svom klupskom suigraču Andreju Kramariću.

Od inozemnih zvijezda, najveća je Hakan Çalhanoğlu, vezist Intera koji je u zadnje vrijeme pretpostavljen našem Marcelu Brozoviću i koji po Transfermarktu vrijedi najviše od Turaka, 35 milijuna eura. I to će biti zanimljiva bitka na sredini terena, a podsjetimo da je Hakan već zabio Hrvatskoj, ali u Maksimiru, za 1:1 u rujnu 2016.

Drugi najvredniji turski reprezentativac je strijelac za 1:1 u Jerevanu, 22-godišnji Orkun Kökcü (30 milijuna eura), vezist Feyenoorda, sjećamo ga se iz sezone 2020./21. kad je igrao obje utakmice protiv zagrebačkog Dinama (0:0, 0:2), igrao protiv Luke Ivanušeca i Lovre Majera koji su sada u Dalićevu kadru.

Stoper Caglar Söyüncü je u kolovozu 2018. bio velik transfer iz Freiburga na Otok, za 21,1 milijun eura, tada je vrijedio 18, a danas ga TM cijeni na 15 milijuna.

Ima Kuntz u kadru i jednog ofenzivog vezista Olympiyuea iz Marseillea, kojeg Igor Tudor pretpostavlja Dimitriju Payetu, ime mu je Cengiz Ünder (25), za reprezentaciju je već zabio 15 pogodaka u 46 nastupa, jedan je zabio baš Hrvatskoj, za 3:3 u prijateljskom dvoboju 11. studenoga 2020. na stadionu Besiktasa.

U veznoj liniji je jak adut i Salih Özcan (25), standardni igrač dortmundske Borussije, čiji je član od prošlog ljeta, dakle pulen Edina Terzića, koji je protiv Armenaca ušao na poluvremenu, kad je Kuntz prešao na sustav 4-3-3, nije uopće nemoguće da baš ovaj defenzivac rođen u Kölnu gdje je i nogometno prohodao bude zadužen za Luku Modrića u utorak u Bursi. Özcan je bio prvak Europe s njemačkom U21 reprezentacijom, koju je tada vodio Stefan Kuntz, a kad je ovaj postao izbornik Turske prihvatio je poziv djedovine. Dakle, ako je netko igrač od Kuntzova posebnog povjerenja, to je Salih…

Što se turskih napadača tiče, Cenka Tosuna (31) dobro poznajemo još iz doba dok je Slaven Bilić trenirao Besiktas, zabio je Vatrenima također u remiju 3:3 na ‘svom’ tada novom stadionu, ali što je tada bilo važnije, za 1:0 pobjedu Turaka u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji… Imao je prije dvije godine kao član Evertona tešku ozljedu zbog koje je pauzirao gotovo godinu i pol, no skupio je 48 nastupa za Tursku za koju je zabio 18 golova.

Međutim, trenutno je ‘vruć’ Enes Ünal (25), napadač rođen u Bursi i ponikao u Burasporu koji je još kao 18-godišnjak otišao u Manchester City za 4,4 milijuna eura, ali je potom posuđivan Genku, NAC Bredi, Twenteu, zatim je u srpnju 2017. prodan za 14 milijuna eura Villarrealu, pa posuđivan Levanteu i Valladolidu da bi od kolovoza 2020. bio članom Getafea.

Za klub iz južnog madridskog predgrađa, za kojeg je svojevremeno igrao i svojim igrama hrvatski dres izborio Sammir, Ünal je ove sezone u 29 nastupa zabio 14 pogodaka i pet puta asistirao, a bio je strijelac u zadnja četiri kola Primere kad je zabio čak šest pogodaka (1+2+2+1), a osam u zadnjih sedam kola.

U Jerevanu je asistirao za 1:2, ali je zamijenjen u 85. minuti zbog ozljede, sam je zatražio zamjenu zbog zatezanja u mišiću, Turci, ali i navijači Getafea, nadaju se da je to bila samo predostrožnost zbog zamora materijala….

Hrvatsku, dakle, čeka pomlađena, polenta i galvanizirana selekcija jedine reprezentacije u ovoj kvalifikacijskoj skupini koja je dosad uspjela pobijediti Hrvatsku. Jednom nakon jedanaesteraca, u Beču 2008. na Euru, drugi put u kvalifikacijama za Rusiju kad nam je zabio Tosun. Hrvati su ipak uspješniji, slavili su Vatreni triput, dvaput na Euru, 1996. i 2016. te jednom u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012., kad su Bilić Boysi u Istanbulu pobijedili 3:0.

Ukupno su se Hrvatska i Turska sastale 10 puta, uz tri pobjede i jedan poraz (onaj iz Beča se broji kao remi!) čakje šest puta završavalo neodlučeno!



Tagovi

Turska nogometna reprezentacijaStefan KuntzKvalifikacije za Euro 2024Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniAndrej KramarićMarcelo BrozovićLuka ModrićBursaspor

Ostale Vijesti