Pixsell/MNK Square
Pixsell/MNK Square

Domaćini blagi favoriti, branitelj naslova najveći misterij, a prvak države želi oprati gorak okus završnice Kupa

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 01.03.24. | 09:47

Na završnom truniru HMNK-a u Dubrovniku sudjeluje pet najboljih hrvatskih futsal momčadi i tri drugoligaša koji u turnirskom sistemu žele prirediti iznenađenje.

Dubrovački Square od 1. do 4. ožujka bit će domaćin završnog turnira Hrvatskog malonogometnog kupa na kojem sudjeluje osam momčadi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zanimljivo, čak 50 posto prvoligaša oprostilo se od turnira prije četvrtfinala. Prema tome, na završnom turniru sudjelovat će pet prvoligaških ekipa (i to pet najboljih na ljestvici HMNL-a) i tri drugoligaša, a u četvrtfinalu će samo jedan par biti prvoligaški, dvoboj između domaćina turnira Squarea i makarskog Novog Vremena.

Final Eight otvaraju Brod 035 i branitelj naslova Futsal Pula (12.50), u 15.15 sučelit će se Futsal Dinamo i Novi Marof, a u 17.45 finalist prošlosezonskog Kupa i ovosezonskog Superkupa Šibenik 1983 te aktualni viceprvak Olmissum. Za kraj dana ostao je i najveći derbi prvog kruga završnog turnira, između domaćina Squarea (ujedno i prvoplasirane momčadi HMNL-a) i Novog Vremena, jedne od najboljih hrvatskih momčadi.

Prije posljednje utakmice dana održat će se i ždrijeb polufinala.

Od članova završnice Square (1998.), Olmissum (2021.), Novo Vrijeme (2022.) i Futsal Pula (2023.) osvojili su po jedan Kup, a Brod 035, Futsal Dinamo i Novi Marof čekaju svoj prvi naslov.

Square ovaj Kup dočekuje kao opravdani favorit. Gospari su lider HMNL-a i domaćin završnog turnira. Square je poznat kao izrazita domaćinska momčad, ima vrlo dobar igrački kadar s nekoliko domaćih i stranih reprezentativaca (Kuraja, Primić, Hrkać, Lintula, Ševčik), dva Brazilca (Guilherme i Filho), a talisman ove momčad je bivši hrvatski reprezentativac Maro Đuraš. Od Dubrovčana se očekuje da će obraniti domaći teren i stići do drugog trofeja u povijesti, prvog nakon 26 godine.

No, Gospare nije pomazio ždrijeb u četvrtfinalu te im je dodijelio makarsko Novo Vrijeme, nominalnog blagog autsajdera u ovom dvoboju, ali tradicionalno jednu od najboljih hrvatskih momčadi prošlog desetljeća. Nakon poraza od Futsal Dinama, Makarani su pali na peto mjesto u prvenstvu i sada imaju četiri boda manje od lidera Squarea. Novo Vrijeme ima jaku i izbalansiranu momčad, predvođenu iskusnim starosjediocima Tonijem Jelavićem, Filipom Baškovićem, Vedranom Kazazićem i Marinom Musinovom, dodatno pojačanom s dva Brazilca (Vitor Hugo i Dos Santos) te nekoliko mladih igrača.

Ove dvije momčadi susret će se ponovno na istom mjestu u posljednjem kolu prvog dijela sezone. Ta utakmica mogla bi odlučivati i o nositeljskom statusu u doigravanju. Napomenimo kako je prvi prvenstveni susret u Makarskoj završio rezultatom 4-4, a prošle sezone Novo Vrijeme slavilo je u obje utakmice, u Dubrovniku i Makarskoj.

Vrlo zanimljiv susret odigrat će se između Šibenika 1983 i Olmissuma u nešto ranijem terminu (17.45). Šibenik 1983 je prošle sezone kao drugoligaš stigao do finala Kupa izbacivši Futsal Dinamo i Novo Vrijeme. Šibenčani su trenutno četvrta momčad 1.HMNL (drugog ranga) s ambicijama povratka u elitu. Na klupi ih vodi iskusni trener Teo Strunje, na Kup dolaze rasterećeni, a Funcuti su već dokazali kako itekako dobro znaju igrati turnirski sistem natjecanja. Prilični hendikep mogao bi im predstavljati izostanak bivšeg prvog topnika HMNL-a Zvonimira Šućura koji je pod upitnikom za završnicu, a Strunje sigurno neće moći računati na Radića i Žumberaca.

Olmissum ovaj dvoboj dočekuje kao favorit, ipak je riječ o aktualnom viceprvaku i momčadi koja je dostojno predstavljala Hrvatsku u dvije runde Lige prvaka, pokazala da se može ravnopravno nositi i s prvakom Europe. Olmissum cijelu sezonu igra promjenjivo, no i takav je na 'samo' tri boda od vrha HMNL-a. Omišani nisu izgubili šest utakmica, no u tom periodu ostvarili su čak četiri remija. Omišani su saznali da ih na kraju sezone napušta prvi topnik te najbolji igrač Hrvatske prema izboru CROfutsala Antonio Sekulić, a stasitom Slavoncu svakako će biti veliki motiv da se od HMNL-a oprosti s trofejima.

Olmissum i Šibenik 1983 za sada su se susreli u dva navrata, u sezoni 2021./22. Olmissum je u Šibeniku slavio sa 7-1, a u Omišu sa 6-2.

Vrlo zanimljiv dvoboj očekuje nas od 15.15 između prvaka Futsal Dinama i drugoligaša Novog Marofa. Momčad sa sjevera Hrvatske u ovu utakmicu ulazi kao apsolutni autsajder, međutim, u redovima Marofa igraju dva Dinamova mlada igrača na posudbi i bivša U19 reprezentativca Dominik Fotak i vratar Filip Ivan Pranjić te bivši igrač Futsal Dinama Kiko Dragaš Selaković. Marof se ove zime dodatno pojačao s Lukom Davidovićem i Antonijom Papcem te će željeti pomrsiti račune prvaku i kreirati prvorazrednu senzaciju. Novi Marof je trenutno osmoplasirana momčad 1.HMNL (drugog ranga hrvatskog futsala koji se zove Prva HMNL), s 10 bodova iz 14 kola.

Futsal Dinamo turnir dočekuje kao prvak i trenutno drugoplasirana momčad HMNL-a, s bodom zaostatka za Squareom. Osim što su aktualni prvaci države, Plavi su aktualni osvajači Superkupa te u Dubrovniku žele 'kompletirati set' svih domaćih trofeja i potvrditi se kao najbolja hrvatska momčad. Purgeri su u Dubrovnik došli kao jedan od favorita, no taj status će morati potvrditi i na parketu. Dinamo želi isprati i gorak okus igranja završnica Kupova. Za sada su sudjelovali na tri i nisu upisali niti jednu pobjedu. Matija Đulvat na raspolaganju ima sve igrače, u posebno dobroj formi su tri pivota, no Dinamu u prvenstvu izostaju pogoci s bekovskih pozicija.

Futsal Dinamo i Novi Marof do sada su se susreli tri puta u natjecateljskim utakmicama, svaki puta u Županijskom kupu. Prvi puta dok je Dinamo kao drugoligaš svladao prvoligaša Novi Marof u gostima sa 7-2, a u iduća dva navrata u suprotnim ulogama. Posljednji susret, 2016., završio je 10-0 pobjedom Dinama.

Za kraj, ostao nam je prvi susret završnice, između branitelja naslova Futsal Pule i pretposljednje momčadi druge lige (1.HMNL) Broda 035. Futsal Pula je najveći misterij ovog turnira. Osvojili su neslužbenu titulu jesenskog prvaka HMNL-a i mjesecima su predvodili ligašku ljestvicu. Međutim, Futsal Pula ne zna za pobjedu u posljednjih pet prvenstvenih kola te je pala na treće mjesto, ali sa samo dva boda zaostatka za Squareom. Puljani nisu u dobroj formi, ali i dalje imaju jako dobru momčad sastavljenu od mixa domaćih igrača (dva hrvatska reprezentativca) i stranaca. Djelomično ih je i 'pomazio' ždrijeb, a možda im je upravo Kup natjecanje u kojem će preokrenuti svoju formu, nekoliko tjedana prije početka doigravanja.

Brod 035 je kultni slavonskobrodski klub kojeg vodi legendarni Ivica Ćorluka Čarli. Brođani su momčad koja je tradicionalno ima, no u seniorskom prvenstvu (1.HMNL, druga liga) im ove sezone ne ide najbolje. U 13 utakmica ostvarili su tek sedam bodova i 10 poraza. Zapravo su posljednja momčad lige, budući da je Gorica (devet utakmica, četiri boda) odustala od natjecanja. Brod je tri od tih sedam bodova osvojio upravo protiv Gorice, a Kup dočekuju s osam poraza u nizu. No, Brođani su poznati kao klub s jednom od najboljih škola futsala u Hrvatskoj, a Brodovi juniori i kadeti sudionici su jedinstvenih HNS-ovih liga ta te dobne kategorije.

Ždrijeb polufinala održat će se uživo, neposredno prije posljednje utakmice četvrtine finala (Square - Novo Vrijeme). Sve utakmice završnice Kupa prenose se na programu Maxsporta 2, a druge dvije i na MaxSportu 1.



Tagovi

FutsalfutsalHrvatski malonogometni KupFutsal DinamoMNK Futsal DinamoDinamo ZagrebMNK SquareFutsal PulaMNK OlmissumOlmissumNovo Vrijeme ApfelBrod 035MNK Šibenik 1983

Ostale Vijesti