Dinko Horkaš/privatna arhiva
Dinko Horkaš/privatna arhiva

Dinko Horkaš za Germanijak: "Teška je bila odluka raskinuti s Dinamom, ali svatko traži svoj put. Savjet za Milan? Bacanje na glavu"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 24.10.22. | 14:30

Nastupi bivšeg vratara Dinama u bugarskoj ligi izazivaju sve veće zanimanje javnosti i klubova iz zapadne Europe. Posljednji je francuski Lorient

U životu moraš riskirati ponekada da bi ostvario ciljeve koje si stavio pred sebe. Iako je Dinko Horkaš imao solidan ugovor u Dinamu, ovo ljeto odlučio se na raskid. Iako je vijest zvučala pomalo nevjerojatno jer je teže dobiti sedmicu na lotu nego ugovor s Dinamom, Horki je imao svoj put…

“Sve je to divno i krasno. Igrač si Dinama kojeg volim od malih nogu, imaš respekt okoline, sve uvjete. Ali…”, počeo je Dinko Horkaš. Uvijek ima taj “ali”.

“Nisam igrao. Imao sam 22 godine, bio sam treći vratar i najčešće bio na tribini. I onda gledam te utakmice i shvatim da je ispred mene najbolji hrvatski vratar. I tu sam prelomio u sebi da je vrijeme pronaći svoj put”, priča nam vratar Lokomotiv Plovdiva koji je prema ocjenama jedan od najboljih vratara Bugarske. A put do južne Bugarske krenuo je preko Posušja.

“Otišao sam tamo iz Dinama na posudbu. Trener Kopić mi je objasnio kakva je situacija i složio se da moram skupljati minute. Odradio sam pola godine, ostali smo u ligi i vratio sam se u Maksimir. Otišao sam u klub sa svojim agentom i raskinuli smo ugovor. Dinamo je pokazao veličinu, nisu radili probleme jer su shvatili moju poziciju i želju da napredujem”.

Dinko Horkaš i njegov agent Darko Alegić imali su na stolu tri opcije. Najprimamljivija bila je Grčka. Zvali su ga iz Danske te Bugarske.

“Osjetio sam da me najviše žele u Plovdivu. Njihov trener vratara zvao je u Dinamo, raspitivao se o meni kod nekih suigrača i time mi dao do znanja da sam njihov izbor. Ipak, mene je privlačila Grčka zbog jačine lige. I zapravo sam se odlučio na odlazak u Grčku”, priznaje Horkaš kojem je oči otvorio razgovor s Vilimom Posinkovićem, lijevim krilom koji je imao iskustvo i Grčke i Bugarske.

“Objasnio mi je sve o Plovdivu. Pola sata smo pričali na telefon, rekao mi je sve detalje. I tu mi je otvorio oči. Kupio me tim razgovorom. Čim smo završili razgovor nazvao sam agenta i rekao mu: Darko, ipak Bugarska”.

I tako se naš sugovornik našao u drugom po veličini gradu Bugarske. Iako je doveden kao prva opcija, činjenica da je momčadi pristupio par dana uoči početka sezone ga je za početak stavila na klupu.

“To je bila normalna odluka trenera. Trebalo je neko vrijeme da se prilagodim, usvojim navike momčadi i oni moje. Prvih nekoliko utakmica sam bio na klupi, a onda se moj suigrač razbolio i dobio sam priliku na golu. Od tada nisam propustio niti jednu utakmicu”.

A da mu dobro ide shvatili smo iz razgovora s kolegama iz Bugarske koji su nam poslali informaciju da je Horkaš zapeo za oko francuskom Lorientu. Prije toga su je plasirali u bugarske medije odakle je i Horkaš saznao.

“Zapravo, moj agent je vidio u njihovim medijima i poslao mi u poruci da mu prevedem. I čitam tekst i nije mi jasno. Uglavnom, lagao bih vam kada bih rekao da znam i jedan detalj o tome. Naravno da mi je drago čuti da me se spominje u tom kontekstu, ali realno ja sam odigrao devet utakmica za Plovdiv i bilo bi malo neozbiljno od mene tražiti kruha preko pogače. Ako interes postoji, na meni je da dodatno upregnem da on bude samo jači. Svako skretanje s fokusa ne bi bilo dobro u trenutku dok sam uhvatio dobar kontinuitet”, zrelo je razmišljanje Dinka Horkaša na tu temu. Vratili smo se domicilnim temama. Dakle, Plovdiv je trenutno na petom mjestu ljestvice s pet bodova zaostatka za vodećim CSKA.

“To je naša realnost. Znate, mi smo se uvodni dio sezone još ekipirali. Došlo je puno stranaca, prilagodba je trajala i tek sada pokazujemo neku razinu koja se očekuje od nas”.

Pokazuju i dobru igru. Kolege iz Bugarske sugeriraju kako Plovdiv igra najljepši nogomet u Parvoj ligi. Nešto kao Varaždin u HNL-u.

“Trudimo se spustiti loptu na zemlju, graditi napade od zadnje linije. Naravno da treba vremena da se uhoda takav stil, ali osjećam da napredujemo iz kola u kolo. Na početku je neki cilj bio da budemo u gornjem dijelu ljestvice, odnosno da se borimo za Europu. Za sada smo tu, a osjećam da imamo još prostora”, tumači nam Horkaš koji se odlično snašao u Plovdivu u kojem živi sa suprugom Miom. Druže se s obiteljima suigrača, uživaju u svakom trenutku.

“Nije Zagreb, ali je lijep i ima svojih čari. Stari grad, šetnica… Nekih 350 tisuća stanovnika sugerira kako ima sve što je potrebno za jedan kvalitetan život. Iako uvijek postoje neke skepse, kada dođete ovdje shvatite da nema razloga za to. Doista nam je lijepo i uživamo”.

Ugovor traje još godinu i pol, ali Horkaš se ne zamara tim detaljima. Vidi se da uživa i da ne žali za time što je raskinuo s Dinamom.

“Morao sam krenuti svojim stazama. Dinamo će uvijek biti moj klub, dio mene i moja najveća strast. Žao mi je što nikada nije bio taj jedan nastup, ali pustimo da vrijeme odradi svoje. Možda nam se jednom putevi opet spoje”.

Dakle, u Plovdivu se navija za Dinamo?

“A za koga drugoga? Gledao sam derbi u petak. Normalno je da se gleda svaka utakmica i navija. Bilo je bitno proći Poljud bez poraza jer derbi je uvijek derbi. Sada ide najlakša utakmica u sezoni”, smije se Horkaš i nudi svoj savjet za bivše suigrače.

“Ma nema savjeta, sve znaju i sami. Sa dvadeset tisuća navijača iza sebe moraš se baciti na glavu za Dinamo. Nema druge opcije. I onda će ti lopta vratiti”, optimist je Horkaš koji posebno prati svog bivšeg suigrača Livakovića.

“Već sam rekao da je ispred mene u Dinamu bio najbolji hrvatski golman. Drži razinu, branit će na SP-u. Svako od nas ima uspone i padove, a kvaliteta se očituje u vremenu koje ti treba da se vratiš. A Livi se odmah vratio”, zaključio je Dinko Horkaš.



Tagovi

Dinko HorkašBugarskaGNK Dinamo

Ostale Vijesti