Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Dinamu je ove sezone pripao Superkup, Hajduk je uzvratio u prvenstvu… Što će nam donijeti treći derbi u nedjelju?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 26.09.23. | 09:00

Ove sezone je 1-1 u međusobnim susretima, ali oba su odigrana u Maksimiru

U nedjelju se na Poljudu igra najveći derbi hrvatskog sporta, Hajduk dočekuje Dinamo na rasprodanom stadionu kao prvoplasirani, dok Modri traže pobjedu kako bi zasjeli na vrh.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ovo će biti treći derbi ove sezone, jer vječni rivali na startu već su se sastali dva puta i svatko je odnio po jednu pobjedu. Dinamo je na otvaranju osvojio Superkup za zagrijavanje u utakmici koju je odlučio sjajan gol Martina Baturine nakon odlične kontre Modrih. Hajduk je u toj utakmici bio bez kažnjenog Marka Livaje pa možda taj susret nije za komparaciju, ali splitska momčad je u drugom dijelu imala svojih šansi, mogla je utakmicu dovući do jedanaesteraca. Međutim, nisu iskoristili prilike pa je na kraju Dinamo slavio i otvorio sezonu trofejom i pobjedom za prestiž.

Valja istaknuti da je bilo tenzija kao što ih u derbijima uvijek ima, pa je tako Hajdukov trener Ivan Leko u kratkom periodu pred kraj prvog poluvremena zaradio dva žuta kartona i morao je na tribinu zbog svega što je izgovorio sucu Dariju Belu zbog čega je u konačnici suspendiran na čak pet utakmica, dobio je veliku kaznu jer je prešao mjeru u ponašanju na utakmici i na poluvremenu.

Hajduk je bio još u fazi stvaranja, nisu još stigla sva pojačanja, dok je Dinamo koji je tada još uvijek vodio Igor Bišćan bio kompletan. Branio je Dominik Livaković, u obrani je još uvijek bio Josip Šutalo, a u ofenzivnoj roli najbolji igrač Luka Ivanušec. Tako je Dinamo dobio utakmicu na otvaranju nove sezone i s pokalom počeo natjecanje, a samo šest dana slijedio je novi derbi, utakmica 1. kola Hrvatske nogometne lige koja se također igrala u Maksimiru.

Leko je u najavi susreta uspoređivao nogomet s boksom, povlačeći paralelu da možeš čitav susret biti bolji, ali ga izgubiti zbog jednog ili dva udarca. Bijeli su silno željeli Superkup, ali su zato dobili popravni u prvenstvu. Premda se činilo, a tako je izgledalo na terenu, po svemu je Dinamo glatko trebao dobiti tu utakmicu jer je imao vodstvo, igrao bolje, a susret je mogao riješiti strijelac Bruno Petković koji je slabo izveo kazneni udarac, pa se vratar Splićana Ivan Lučić pretvorio u jednog od junaka pobjede, jer Hajduk je nakon te 65. minute preokrenuo, počeo igrati bolje kada je ušao Vadis Odjidja-Ofoe. Livaja je nevjerojatnim potezom nadmudrio Livakovića za izjednačenje, a onda je prštalo na obje strane, utakmica se otvorila, izlaskom Petkovića Dinamo je izgubio posjed i opasnost pred protivničkim vratima.

Kada se činilo da će završiti remijem ukazao se mladi Rokas Pukštas koji je u sudačkoj nadoknadi pogodio za pobjedu nakon što mu je iz kornera loptu servirao Odjidja. Zabio je za veliko slavlje Splićana koji su brzo zaboravili na izgubljeni Superkup, jer im je pobjeda u prvenstvu dala do znanja da bi ove sezone mogli biti nikad konkurentniji u borbi za naslov. Kasnije su u idućem kolu to potvrdili trijumfom nad Rijekom uz još jedan gol Pukštasa koji se u toj utakmici ozlijedio i još je nepoznato kad će se točno vratiti, jer on je jedan od važnijih igrača u Lekinoj momčadi. Nadomjestio ga je trener Bijelih Nikom Sigurom koji je s beka preselio u vezu, a u međuvremenu je Hajduk postao jači za još nekoliko igrača, jer stigli su Filip Uremović, Mihael Žaper i Aleksandar Trajkovski, dok je od Dinamovih novopridošlih igrača najbolji dojam ostavio Gabriel Vidović.

Kako Bišćan nije najbolje krenuo, Dinamo mu se zahvalio i angažirao Sergeja Jakirovića kojega je preoteo Rijeci podignuvši prašinu, a metkovski stručnjak brzo je podignuo momčad u prvenstvu, te najavio da će Modri obraniti naslov.

Derbi u nedjelju koji se ima odigrati pokazat će barem malo koliko su njegove najave točne, jer Dinamo ne smije izgubiti taj dvoboj, a Hajduk ga svim silama želi dobiti, tako da nas čeka zanimljiva utakmica u poljudskom uobičajenom ambijentu.


 


Tagovi

HajdukGNK DinamoDerbiIvan LekoIgor BišćanSergej JakirovićBruno PetkovićMarko LivajaRokas PukštasHrvatska nogometna ligaMartin Baturina

Ostale Vijesti