Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamova Skupština: Propao dogovor, upitan kvorum, izigrani navijači, Barišićeve fige u džepu... Nova odgoda bila bi jako opasna za klub

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 25.09.23. | 08:00

Hoćemo li večeras u Maksimiru svjedočiti novoj drami oko podjele vlasti, ili će Dinamo konačno dobiti jasnu upravljačku strukturu i stabilnost

Dok Sergej Jakirović i njegovi dečki iz svlačionice vraćaju Dinamu 'boju u lice' i počinju nizati pobjede te hvataju formu uoči derbija na Poljudu, Dinamovi vlastodršci i vlastoljupci, ili oni koji bi to željeli biti, ne miruju u svojim spletkama. Koliko su u njima uspješni, otkrit će nam današnja, još jedna sudbonosna Dinamova Skupština.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ovog puta u maksimirskim salonima, ne u Sheratonu, rješavat će se Dinamova budućnost, koja je, ako je suditi po informacijama s raznih strana, vrlo neizvjesna. Jer, za početak, i sad, nekoliko sati prije početka sjednice (18 sati) vrlo je upitno hoće li Skupština uopće imati kvorum. Naime, danima se po Zagrebu pričalo kako će se tzv. Barišićeva i Zorićeva (nekad kolokvijalno zvana Mamićevom) struja, dva sukobljena bloka, dogovoriti, zakopati ratne sjekire te, uime stabilnosti kluba, ali i nevoljkog gledanja na uvjete dijela navijača i novi Statut, kreirati novi maksimirski poredak. Međutim, prema zadnjim informacijama od nedjelje navečer, svi pokušaji dogovora dviju strana su propali, a 'zorićevci' su najavili kako neće doći na Skupštinu i time će srušiti kvorum. Mnogi od onih koji dolaze iz susjedne BiH otkazali su noćenja u zagrebačkim hotelima. Jer, njihova struja i dalje je, navodno, vrlo homogena i bez nje na Skupštini, vjeruju Zorić i suradnici, neće biti 41 zastupnik. Time Skupština ne bi mogla ni početi, a to bi moglo dovesti Dinamo pred vrata provalije.

Jer, podsjetimo, klub već šest mjeseci, od one čuvene Skupštine u ožujku, nema Izvršni i Nadzorni odbor, dva tijela, koja su nužna za funkcioniranje kluba. Sportska inspekcija naredila je Dinamu da u roku 60 dana od 15.rujna mora imenovati i IO i NO, a ako se to ne dogodi sad na Skupštini, Mirko Barišić morat će ubrzo sazvati novu Skupštinu, koja će se morati održati pod svaku cijenu, znači, uz bilokakav dogovor zaraćenih struja. Također, iz bankarskih krugova do Maksimira su stigle prijetnje da klub, ne bude li imao jasnu i čvrstu vlast neće više moći ostvariti revolving kredit, koji je svake godine neizbježan dio Dinamova budžeta. Tu je i već otrcana priča o stadionu, gradska i državna vlast ionako odugovlače s gradnjom novog Maksimira, a nepostojanje klupske rukovodstvene hijerarhije, sigurno im da je još jedan argument za odgodu.

Podsjetimo, za kvorum je potreban dolazak 41 člana Skupštine, jer, po Statutu Skupština ima 80 članova. Iako je to tako samo na papiru, trenutno su aktivna i živa 64 člana. Jer, sedam ih već ranije preminulo ili svojevoljno izišlo iz Skupštine, a osmorica povjerenika, koji ulaze po broju upisanih članova, tek trebaju biti verificirani na novoj Skupštini. Ali, svejedno, za kvorum je potreban 41 član Skupštine, iako neki izvori tvrde da bi Mirko Barišić mogao posegnuti za novim tumačenjem, odnosno kvorum brojati od onih preostalih 64. Pa onda čekati novo pravno tumačenje državnih i gradskih ureda, time bi pokušao dobiti još malo na vremenu.

Ili, možda Barišić ipak ima neki drugi adut u rukavu? Doznali smo da su zadnjih dana intenzivirani razgovori u klubu s klupskim zaposlenicima, koji su i članovi Skupštine, a podsjetimo, neki od njih su na prošloj Skupštini bili u toj drugoj, Zorićevoj ekipi. Ne znamo što se točno s njima razgovaralo, ali možemo nagađati da se i njih na neki način pritišće ili ih se uvjerava da bi trebali prijeći na 'pravu' stranu. I tako donijeti kvorum. Kad bi to uspio Barišić bi ispao veliki pobjednik, Skupština bi mogla imenovati novi IO i NO po njegovim željama, također, mogla bi se popuniti i 'rupa' u samoj Skupštini po Barišićevim afinitetima i njegova bi vlast bila još čvršća nego danas. Igra li on na tu kartu, vidjet ćemo večeras, iz svega dosad jasno je da se iskusnog lisca nikad ne smije otpisati.

Upitno je i kako će se postaviti skupštinari iz navijačkih krugova. Njihov uvjet podrške Barišiću na prošloj Skupštini bio je novi Statut, kojega Barišić neće staviti na dnevni red Skupštine, suprotno obećanjima. Što je razočaralo navijače pa su svoju daljnju podršku, a ona je bitna, jer iz njihovih redova u Skupštinu ulazi sedam od osam povjerenika, uvjetovali s četiri člana IO-a i dva člana NO-a u novom sazivu. Barišić se s time nije baš drage volje složio, jasno je, naime, da on svim silama želi što manji utjecaj navijača i članova na vladanje klubom. S dva od tri člana NO-a imali vrlo važnu ulogu. Kako smo doznali, nitko od Skupštinara nije dobio na uvid prijedlog sastava novog IO-a i NO-a, što je opet pobudilo sumnje u Barišićeve namjere, sprema li neki novi način da izigra dogovore? Ako uspije u namjeri da ima kvorum na Skupštini, sam ili u dogovoru s drugom stranom, navijački glasovi neće mu ni biti potrebni.

Postoje i još neki mogući raspleti/zapleti ove Skupštine, čak i taj da Zorićeva skupina dođe na sjednicu, skupi dovoljno podrške i krene u smjenu Mirka Barišića, a neki spominju i mogućnost da Mirko Barišić, ako ne danas, onda prije kraja mandata u ožujku iduće godine, sam odstupi s mjesta predsjednika, ako nađe nekog svojeg nasljednika, samo da ne bi vlast dao u ruke navijačima ili 'zorićevcima'. S kojima je zadnjih dana odnos opet na granici 'rata', ali to se sve mijenja i nitko ne tvrdi da se do Skupštine ne može toliko popraviti da zajedno ostvare kvorum, podijele funkcije i, zapravo, nastave tamo gdje su prekinuli u prosincu prošle godine. Bi li to značio i sve jači povratak utjecaja Zdravka Mamića u Dinamo? Svi se kunu da ne, ali, kome se, nakon svega, više išta može vjerovati...



Tagovi

GNK DinamoSkupština GNK DinamoMirko BarišićDamir ZorićVlatka Peras

Ostale Vijesti