Goran Kovačić/Pixsell
Goran Kovačić/Pixsell

Dinamova škola već je dugo u krizi, ali sezona bez ijednog trofeja bila bi težak udarac. Bit će velikih promjena!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 04.05.23. | 10:03

U Maksimiru su svjesni da stvari trebaju mijenjati, da ugledna Akademija više nije dominantna i kvalitetna kao što je bila. Pitanje je samo u kojem smjeru će ići promjene, jer, problemi u Školi sve su dublji

Dinamovi juniori izgubili su u finalu Kupa od Lokomotive (0-1). Poraz, sam po sebi, ne bi bio dramatičan, da nije samo jedna u nizu loših vijesti, koje u zadnje vrijeme dolaze iz Dinamove Škole. Zapravo, čuvena nogometna Akademija već godinama je u padu, toga su svjesni u Maksimiru i oni raniji čelnici, kao i novi ljudi, na čelu s Darijem Šimićem, koji bi trebali tu Školu opet dovesti u red. Kriza je očita, a njezin vrhunac mogli bismo vidjeti na kraju ove sezone, koju bi Dinamo mogao završiti bez ijednog trofeja! Jedina nada za podizanje pehara Modrima su još juniori, kojii u prvenstvu imaju pet bodova, ali i dvije utakmice više od Hajduka, s time da Dinamo još mora na Poljud. Težak bi udarac za Dinamovu Školu bila sezona bez trofeja, ne pamti se da se to dogodilo u bližoj povijesti. Ali čak i da Dinamo osvoji taj juniorski naslov, da skine s trona Hajdukove 'Srebrne', teško bi i to moglo zamagliti sve lošije rezultate Škole.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakako, treba i to reći, nisu trofeji i naslovi prvaka jedino mjerilo uspješnosti nogometnih škola, treba gledati koliko igrača dođe do prve momčadi i u njoj ostavi trag. No, i po tom je pitanju Dinamo u sve težoj situaciji. Silom prilika ovog proljeća do prve momčadi probilo šest-sedam juniora, no, nisu dosad imali previše utjecaja na Dinamove rezultate, a svi su oni (Gurlica, Vrbančić, Živković, Rukavina, Lukanić), uz pompozno najavljenog Brkljače, igrali i ovo finale protiv Lokomotive. Ako nisu dominantni na juniorskoj sceni, kako mogu očekivati priliku i pravu minutažu na seniroskoj razini!? I, to je ono što zabrinjava, što su u Maksimiru svjesni da je Dinamova Akademija izgubila svoju pobjedničku nit, što je sve manje igrača, koji mogu biti istinska pojačanja za prvu momčad, a uza sve to - izostaju i trofeji. I zato, mogu juniori postati prvaci, malo uljepšati fasadu, no, svima je jasno da to više nije 'ta' Škola, nestala je dominacija i superiornost po kojoj je bila poznata diljem Europe. Šokantan je, recimo, podatak da tri glavne Dinamove kategorije nisu pobijedile Hajduk nijednom u zadnjih godinu dana! Kadeti su zaostali šest bodova za Osijekom, koji već slavi naslov, pioniri su, pak, čak 13 bodova iza Hajduka. Za Dinamo - loše i alarmantno. Jer, to može značiti da Dinamo niti idućih sezona neće biti ništa bolji, štoviše.

Što je uzrok takvog pada? Sigurno, više je faktora koje utječu to. Krive su i česte promjene na čelu Škole zadnjih godina, svaka promjena direktora nosila je sa sobom i promjene trenera i načina rada u Akademiji. Uz to, Dinamo više nema monopol na tržištu, sve je više klubova, koji dobro rade s mladim igračima, najbolji je primjer upravo Lokomotiva, koja čak i u Zagrebu ruši Dinamovu dominaciju. A Modri više ne mogu, kao ranije, tako jednostavno uzimati talente iz Dalmacije, Hajduku ispred nosa, razinu rada u Školi podigao je i Osijek...To su oni objektivni razlozi koji su umanjili dominaciju Dinama u mlađim kategorijama, jasno, dogodi se uz to i jedna ili nekoliko manje talentiranih generacija, ali, naravno, veliki dio odgovornosti leži i na samim šefovima škola i klupskim čelnicima. Jer, puno je kvalitetnih ljudi, od trenera, kondicijskih trenera, individualnih trenera, fizioterapeuta... otišlo iz Škole zadnjih godina, često se kadroviralo i po simpatijama, a ne po sposobnostima, a kvalitetne zamjene nije lako pronaći. Isto tako, ukinuta je i druga momčad, preko noći je Dinamo ostao bez velikog broja igrača. I, malo-pomalo, sve to zajedno, eto Dinamove Škole u problemima.

Dobra je stvar u čitavoj priči što su svi u Maksimiru svjesni tog pada, svima je jasno da Škola treba mijenjati i prilagođavati. To je, uostalom, jedan od primarnih zadataka Darija Šimića, koji se, prema našim informacijama, počeo baviti tom temom, zadnjih tjedana održao brojne sastanke s potencijalnim 'pojačanjima' Škole, trenerima koje bi on želio dovesti razgovarao o promjenama u načinu rada i treninga u Akademiji. Jedno od imena koje se spominje je Ivica Landeka, Šimićev suradnik iz HUNS-a, koji je uplovio u samostalne trenerske vode. Neki tvrde da ga Šimić želi na samom čelu Škole, drugi, pak, da bi Landeka preuzeo novu Dinamovu filijalu, a to bi mogle postati Sesvete. Uglavnom, ima Šimić svoje viđenje razvoja Škole, a činjenica da krajem lipnja istječe ugovor brojnim trenerima, ali i aktualnom šefu Butini, mogla bi mu olakšati kadroviranje. No, Šimić, kako čujemo, još uvijek nema potpunu autonomiju u odlučivanju, čak niti kad je Škola u pitanju, njegove ideje mora većinom amenovati Uprava pa je i pitanje koje će od tih promjena uopće moći provesti. Ali, da je situacija sve uzbunjujuća, to je svima jasno, sezona bez trofeja, ako doista tako bude, bit će samo potvrda da je voda, na neki način, došla do grla. Igora Bišćana čeka naporno ljeto u kojemu mora stvoriti kvalitetnu momčad za napad na Ligu prvaka, ali Modre čeka još teži posao 'reseta' nogometne Škole, koja sve više gubi primat u Hrvatskoj i regiji i koja sve rjeđe 'izbacuje' dragulje od kojih bi Modri u budućnosti trebao živjeti. Definitivno, vrijeme je za akciju, ako bude kako bi trebalo biti, idućih mjeseci u Dinamovoj Akademiji 'letjet će perje'.



Tagovi

GNK DinamoNogometna škola GNK DinamoTomislav ButinaDario ŠimićDinamo junioriHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti