Miroslav Lelas/Pixsell
Miroslav Lelas/Pixsell

Dinamova škola - od ponosa do problema! Što će Šimić promijeniti?

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 23.03.23. | 13:30

Dinamove mlađe dobne kategorije sve su manje dominantne na državnoj razini, a u zadnja tri dana pioniri II izgubili su od Lučkog i Karlovca, što je donedavno bilo nezamislivo. Novi član Uprave u ruke je dobio veliku odgovornost

U jednom od rijetkih istupa otkad je postao članom nove Dinamove Uprave, Dario Šimić načeo je jednu temu koja je u zadnje vrijeme ostala malo u sjeni svih događanja u Dinamu posljednjih mjeseci. I već je neko vrijeme ta priča na margini, a zapravo je jedna od krucijalnih točaka za budućnost kluba. Radi se, dakle, o nogometnoj školi, ili kako se to popularno naziva, Akademiji. Pričajući o raznim segmentima onoga što bi volio promijeniti u Maksimiru, a što se pokazalo da nije u njegovoj domeni, Šimić je spomenuo i čuvenu Dinamovu školu, srce i pluća Dinamove uspješnosti u ovom stoljeću. Kazao je Šimić da škola više nije na istoj razini kao ranije, da više ne proizvodi talente kao što smo naviknuli i da je treba vratiti na staze stare slave. U međuvremenu, potpisao je ugovor u kojemu će upravo Škola (uz skauting) biti njegov osnovni posao u novoj Upravi, a samim time bit će i prioritet u prvom periodu njegova rada u Maksimiru.

Pisali smo već prije nekoliko mjeseci o problemima koji su 'napali' Dinamovu školu, od sve manjeg broja igrača koji stižu do prve momčadi, zatim, velikog broja igrača koji su se putem izgubili, jer je i pravilo da druge momčadi više ne mogu igrati u Prvoj NL, 'porazbacalo' mlade igrače po raznim klubovima i udaljilo ih od Maksimira. Razlog stagnacije svakako je i činjenica da su i drugi klubovi (u Zagrebu, recimo, Lokomotiva) zadnjih godina podignuli kvalitetu rada svojih Akademija preko kojih je lakše zagaziti u ozbiljan seniorski nogomet, nego preko Dinama, a naravno da su padu pridonijele i stalne strukturne promjene u Dinamovoj školi. Od odlazaka iskusnih trenera, do dolazaka novih do promjena na samom čelu Škole. U samo nekoliko godina šefovi Škole bili su Ivo Šušak, Marijan Vlak, Damir Krznar, Željko Kopić, sad je to Tomislav Butina. I koliko god Dinamova škola imala kontinuitet i postavljene standarde, svaki od njih imao je neku svoju ideju, viziju, neke svoje trenere koje je stavljao u prvi plan i neke koje 'nije vidio' u toj ideji. Prije desetak godina svakom je mladom igraču bila privilegija zaigrati u Dinamu, a tadašnja maksimirska vrhuška najveće talente iz cijele Hrvatske pa i 'regije' privlačila je već tada visokim iznosima stipendije i osiguravanjem svih životnih uvjeta njihovim obiteljima. To je vrijeme, očito, prošlo i u Dinamu moraju pronaći neki novi model.

Možemo se složiti da je, u konačnici, najvažnije koliko će igrača iz Škole doći do prve momčadi i da se 'pred jutro penezi broje', ali, kao što smo rekli i taj broj igrača sve je manji, odnosno, oni kasnije dobivaju priliku. Dinamo je bio poznat po tome što je 'gurao' svoje klince sa 16, 17 godina u prvu momčad, tada je to bilo i pretjerano, jer je često patio (europski) rezultat. Međutim, sad kad mnogi klubovi u Europi sve više minuta daju svojim mladićima pa čak i oni najbogatiji poput PSG-a, Milana, Barcelone..., Dinamo je zadnjih godina ganjao rezultat iskusnim igračima. I to se pokazalo uspješnim, ali, proizvodnja, onakva na kakvu su u Dinamu naviknuli, definitivno pati.

"Postoje dva puta za klubove kao što je Dinamo i oba su legitimna. Jedan je onaj ranije, kad su vrlo mladi igrači ulazili u prvu momčad da bi ih se stavilo u izlog i da bi klub živio od transfera. Tada je patio rezultat u Europi. A drugi je ovaj, gdje se s iskusnim igračima lovi rezultat, Dinamo je postao europski konkurentan, dočekao proljeće na euro-sceni, ali pritom mladi igrači ne mogu dobiti toliko prilika. Dinamova je snaga što može balansirati između ta dva načina, u hodu mijenjati prioritete.", kazao nam je u nedavnom intervjuu za Germanijak Damir Krznar, koji je u Dinamu osjetio obje stvarnosti, bio je i trener prve momčad i šef Škole.

Ipak, dok sad i možemo razgovarati da talenti postoje i da igrači poput Rukavine, Gurlice, Vrbančića... zaslužuju više šansi u prvoj momčad, ali ih još nisu dobili, u Maksimiru vlada zabrinutost zbog rezultata svih mlađih kategorija. Naime, u sve tri nacionalne kategorije, Modrima je upitno osvajanje trofeja. U pionirskoj konkurenciji zaostaju već 12 bodova za Hajdukom, kadeti pet za Osijekom, uz utakmicu manje (Hajduk ima tri boda više), dok su juniori izjadnačeni s Hajdukom. S generacijom 'Bijelih' koja je fokusirana na Ligu prvaka i čijih već nekoliko talenata stalno participira u prvoj momčadi. Bez obzira na tu priču da je bitno kako će se igrači razvijati do seniorskog staža, za Dinamo su pobjede uvijek (bile) bitne u svim uzrastima, pobjednički DNK je nešto što se gradilo kroz mlađe kategorije i kasnije preslikavalo na prvu momčad.

I, kad se čini da ne može lošije, dogodilo se nešto uistinu raritetno. Dinamovi pioniri II u samo nekoliko dana izgubili su od Karlovca (2:1) i na domaćem terenu od Lučkog (0:1). To je, između ostalih, generacija u kojoj igra novopridošli Brazilac Belinho i slovi za jednu od talentiranijih generacija u Maksimiru, a u njoj je i Ivan Kolar, igrač koji je kao najmlađi potpisao ugovor u Dinamu, što dovoljno govori o njegovom potencijalu. Naravno, dogode se porazi pa i ovakvi, od klubova kojima su donedavno bili sretni kad bi od Dinama inkasirali manje od pet komada, oni, sami po sebi nisu problem. Ali, u kolopletu svih dokaza kako maksimirska Škola naočigled gubi svoju dominaciju, oni su sigurno upozoravajući.

Zbog svega toga pred Darijem Šimićem je vrlo bitan zadatak, a sudeći po njegovim uvodnim izjavama, on ga je itekako svjestan, Uostalom, u kadetima igra i njegov sin Nikolas, njegova starijeg sina Roka netko je prije nekoliko godina proglasio neperspektivnim, ne sumnjamo da Šimić dobro poznaje situaciju u Akademiji. I da već ima neki plan za oporavak. Kakav? Hoće li krenuti s promjenom ljudi ili načina rada? Uskoro će ga morati prezentirati i pokrenuti, jer, rezultati koje u zadnje vrijeme postižu Dinamove mlađe kategorije nisu katastrofalni. Ali jesu indikativni! I pravi je trenutak za 'spuštanje u rudnik.'



Tagovi

GNK DinamoNogometna škola GNK DinamoTomislav ButinaDario Šimić

Ostale Vijesti