Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Dinamov prijelazni rok: Bojali se jedne stvari, dobili bingo! Lijevi bek i 'šestica'? Možda ispadne dobro

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 01.09.22. | 07:51

Ključni igrači nisu otišli, blagajna je popunjena, došla su pojačanja, a pred realizacijom je bajkoviti posao s Leipzigom oko Josipa Šutala. Upitnik ostaje tek iznad nedolaska igrača na dvije deficitarne pozicije, no, u iduća dva mjeseca može se pokazati da i nije bilo krucijalno

Kraj prijelaznog roka u Maksimiru dočekali su, na kraju, zadovoljni. Bilo je to, ipak, uspješno ljeto, rezultatski i financijski, Modri su izborili Ligu prvaka, u HNL-u guraju odlično, prije toga osvojili su i Superkup, a blagajna je puna. Kao i svlačionica, u kojoj su i dalje ostale glavne zvijezde, Dinamo je ostvario ono što mu je uvijek najveći stres početkom ljeta; zadržati ključne igrače, barem tijekom kvalifikacija za europske skupine, ne doživjeti neki iznenadni odlazak, koji će narušiti snagu i balans svlačionice. Ne samo da su Livaković, Oršić, Petković, Ademi... ostali do kraja kvalifikacija, nego će predvoditi Dinamo i u još jednom pokušaju prolaska skupine Lige prvaka.

U toj želji za ostankom glavnim igrača Dinamo je imao i nekoliko 'saveznika'. Prvi je Mundijal u Kataru, koji se ove godine igra u studenome pa nitko od (potencijalnih) reprezentativaca nije želio žuriti s odlaskom da ne bi kojim slučajem ispao s Dalićeva popisa. Drugi je činjenica da im je u Dinamu uistinu dobro, imaju dobre ugovore, uživaju ugled i popularnost, Maksimir više nije prazan kao prije, osjećaju se ovdje, napokon, kao nogometaši i heroji. Treći je saveznik i činjenica da Dinamu, pogotovo nakon ulaska u Ligu prvaka, prodaja nije nužda. Četvrti je saveznik to što i nije stigla neka ponuda koja bi 'izula iz cipela', niti Dinamo niti te igrače. Danas se više iz Dinama ne bježi za prvom ponudom ti to je, možda, najveća pobjeda maksimirskog kluba zadnjih godina.

No, od jedne su stvari uoči početka mercata u Maksimiru najviše strahovali. A to je bila ponuda za Josipa Šutala. Nakon što je proljetos prošao streloviti uzlet do A reprezentativca i to strartera, a već je otprije bio u ozbiljnom fokusu brojnih klubova, bilo je realno očekivati da će u Maksimir doći 'ponuda koja se ne odbija', zbog koje će Modri ostati bez igrača, koji je postao važna obrambena karika i ušao u tu skupinu ključnih igrača. Bilo je upita i ponuda koji su 'plesali po žici', međutim, Šutalo se potom i ozlijedio, nije igrao mjesec i pol dana pa je možda i to pomoglo njegovu ostanku. Dinamo ga je, na neki način uspio sakriti. A onda je, predzadnjeg dana prijelaznog roka došao - bingo! Ponuda Leipziga, ukupnih gotovo 25 milijuna eura (s bonusima) i Šutalov ostanak do idućeg ljeta. Nevjerojatno, da netko ide crtati svoje snove, u ovom slučaju Dinamo, izgledao bi taj crtežupravo tako. Stiže ozbiljan novac, viši od svih očekivanja, a igrač do kraja sezone ostane u klubu još čitavu sezonu. Nije još ništa potpisano, ali jest dogovoreno i s obzirom na poslovni odnos kakav imaju Dinamo i Leipzig nema razloga vjerovati u negativan ishod. U Maksimiru bi se, da mogu, najradije dogovorili s njemačkim klubom da samo s njim posluju, da svaki igrač ide tamo. Predlažemo Leipzigu da uplaćuje Modrima redovni godišnji paušal, ti poslovi i tom kubu donose veliku korist, višestruku zaradu.

Od transfera je, na kraju, ljeto obilježio odlazak Bartola Franjića. Dobrih 7,5 milijuna eura za dobrog igrača, polivalentnog, ali i igrača koji nije bio u prvom ešalonu nezamjenjivih. Ponekad bi sigurno dobro došao Čačiću, međutim, nema se tom transferu puno toga prigovoriti. Kao niti ljetnom 'pospremanju svlačionice', koje je Dinamo odradio pod velikim pritiskom. Naime, nakon što je propala ideja oko filijale u Zaprešiću, druga momčad izgubila pravo nastupa u drugom rangu natjecanja, a FIFA uvela ograničenja oko posudbi, Dinamo je u kratko vrijeme trebao zbrinuti 30-ak igrača. Uspio je i taj zadatak, riješili su, odlascima, posudbama ili raskidima veliku većinu igrača. Što se prve momčadi tiče, osim Franjića su otišli Komnen Andrić (Clermont), Amer Gojak (Ferencvaros) za stalno te Deni Jurić (Gorica) i Marko Tolić (Maribor) na posudbe. Dakle, igrači koji nisu imali veliku minutažu i bez kojih Dinamo može.

A dolasci, to smo već više puta komentirali, bili su pun pogodak. I odmah na početku prijelaznog roka, novi igrači od prvog su dana s momčadi, nitko nije 'pao s Marsa'. Robert Ljubičić pokazao je kvalitetu, brzo postao prvotimac, doduše, na 'krivoj' poziciji lijevog beka, ali nitko ne sumnja da će biti dobro rješenje u vezi kad počne igrati tu poziciju. O Drmićevim golgeterskim kvaliteta suvišno je i pričati, uostalom, zabio je gol za Ligu prvaka Bodo/Glimtu, da ostane na tome, već se isplatio. Šteta je zbog teške ozljede Boška Šutala, ali ona nema veze s (ne)uspješnosti kupnje, Šutalo je nagovještao da će brzo isplatiti četiri milijuna eura odštete, koliko je Dinamo za njega platio. Još stigne kad se oporavi, ovo malo što je igrao, pokazao je kvalitetu. Šlag ulaznih transfera bio je dolazak mladog Marka Brkljače iz Hajduka, koji je, osim kvalitete, donio i likovanje navijača nad najvećim rivalom, a Brkljača je već pokazao da bi mogao biti pojačanje za budućnost.

Jedino što na koncu prijelaznog roka izaziva raspravu i što je ostalo nedorečeno jest nedolazak novog lijevog beka i još jednog veznog igrača, tzv. 'šestice'. Dinamo je pokušavao, radio na tome, međutim, na kraju nitko nije došao. A s obzirom da je blagajna puna - primjerice, ostvari li se dogovor Chelseaja i Leipziga oko Gvardiola i Leipziga i Dinama oko Šutala, Dinamo bi već zaradio preko 60 milijuna eura - dobar dio navijača očekivao je dolazak na tim deficitarnim pozicijama. No, činjenica jest da Dinamo do kraja polusezone ima još (samo) 16 utakmica (plus Kup), da prvi dio sezone traje samo do sredine studenoga i da možda i nije bilo potrebe srljati u 'šoping', trošiti milijune u cajtnotu na igrače, koji trebaju biti pojačanja odmah, a pitanje je bi li to bili. Čačić ima u svojem kadru rješenja koja mogu izgurati ta dva mjeseca, može u Europi igrati i s petoricom u zadnjoj liniji pa bi se sakrio nedostatak llijevog beka. A u sredinu će, valjda, Ljubičić, vraća se uskoro Bulat, Brkljača će dobivati minute barem u HNL-u... Je li to dobar put ili je Dinamo ipak trebao posegnuti za novim igračima, kao i uvijek, pokazat će teren i rezultat. Možda na kraju i ovako sve ispadne dobro!



Tagovi

GNK DinamoJosip ŠutaloAnte ČačićJosip DrmićRobert LjubičićBoško ŠutaloBartol FranjićLiga prvakaHNL

Ostale Vijesti