Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamo riješio varaždinsku jednadžbu, na Poljud dolazi po matematički naslov!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 26.04.23. | 19:00

U rođendanskoj utakmici, iako je dekor bio daleko od slavljeničkoga, Modri su odigrali sasvim dovoljno za rutinsku pobjedu protiv Varaždina (2:0)

Dinamo je 112.rođendan kluba proslavio pobjedom, pao je u Maksimir uvijek neugodni Varaždin (2:0)! I, sad je sve jasno, Dinamo u nedjelju dolazi na Poljud po potvrdu naslova prvaka, Modri su izborili priliku da matematički osiguraju trofej u 'krilu' najvećeg rivala. Bilo bi, sigurno, slađe nego obično kad bi u tome i uspjeli.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Inače, malo je toga ukazivalo da se radi o rođendanskoj utakmici, da nije bilo onog otvaranja terena s imenom Luke Modrića nekoliko sati prije utakmice, rijetko bi znao da je dan svečarski. Dekor pogotovo, maksimirske tribine više-manje jednako su pune (ili prazne, 2873 gledatelja) kao i ranije, iako je bilo najava da će s promjenama u klubu narod pohrliti na stadion. Kažu, radni je dan, ali alibi se uvijek može naći... Tek Igor Bišćan u odijelu na klupi (dosad je utakmice vodio u trenirci) i povik 'Građanski Zagreb' sa Sjevera u prvom dijelu dali su mali miris rođendanskom tulumu, ali, na tome je i ostalo. Niti 112 balona u zrak, ništa!

Na tulum 112-godišnjaka podsjećala je utakmica u prvih pola sata, ritam nejak, energija nezavidna, malo dobrih prilika. Doduše, Dinamo je u takvoj igri imao dvije šanse prije pogotka, prvo je Zelenika sjajno obranio udarac Drmića glavom s nekoliko metara, a onda je Mišić na Drmićevu povratnu loptu, umjesto mreže, pogodio reklame. Inače, Bišćan je na teren poslao momčad sa samo jednom promjenom u odnosu na dosadašnje utakmice, Moharrami je zaigrao na desnoj strani umjesto kartoniranog Ristovskog. S druge strane, Mario Kovačević ostavio je na klupi Šegu, Uratu, Pilja, Puclina, Stanića... Osim te dvije prilike vidjeli smo nekoliko nedorečenih pokušaja gostiju i puno kompliciranja u igri Dinama, bila je to na trenutke klasična 'zijevalica'. Pamti se i situacija iz kaznenog prostora Varaždina, kad se Perković našao na tlu, Modri su pomalo sramežljivo tražili kazneni udarac, ali debitant Ante Terzić autoritativno je pokazao da se igra nastavlja, a i VAR soba, očito, složila se s njim. A onda je Dinamo, tri minute prije kraja prvog dijela, ipak poveo. Komplicirao je Ivanušec, ali nekako je lopta došla do Perkovića. On je pucao, Lamine Ba je odbio loptu, ali točno u noge Špikiću, koji je zabio s nekoliko metara. Dinamo jest bio bolji, konkretniji, ali daleko od onog izdanja protiv Slavena Belupa (4:0), kad je Bišćanova momčad u visokom ritmu dominirala svih 90 minuta.

Već početkom nastavka Dinamo je mogao povećati vodstvo, Ivanušec je pucao s lijeve strane, pogodio je vratnicu, nešto kasnije Baturinin je udarac obranio Zelenika, kao potom i pokušaj Perića glavom. Da, Dinamo nije briljirao, ali mogao je već imati veliki plus na svom računu, prelomiti utakmicu i okrenuti se derbiju na Poljudu. Brzo je Bišćan promijenio Špikića Menalom, nakon toga opet je ubacio mladog Frana Topića, umjesto Josipa Drmića. Ubacio je u igru svoje jake snage, Šegu, Uratu i Pilja i Mario Kovačević, valjda se nadajući da bi u završnici mogao zaskočiti Modre i kazniti tih nekoliko propuštenih prilika (aktualnog) prvaka. Sve je Kovačević dao na napad i bili su njegovi igrači blizu izjednačenju u 76. minuti. Teklić je pucao, lopta je pogodila Šutala, već prevarila Livakovića, ali završila u korneru. Teklić se uhvatio za glavu, svjestan koliko je to bilo blizu.

A onda, dočekali smo 79.minuti i jednu pravu, suvislu Dinamovu akciju. Baturina je vrhunski, lucidno u svom stilu, proigrao Ivanušeca, a on iz pozicije iz koje je u prvom pokušaju pogodio vratnicu, sad bio precizniji, neobranjivo za Zeleniku. Tada je bilo jasno da je ova priča gotova, Dinamo je uzeo tri boda, koja je toliko želio i odlazi u Split po naslov. Sve jednadžbe je riješio, ostala je još samo ta matematika. Inače, spomenimo još malo Ivanušeca, ovog je proljeća uistinu u velikoj formi, bio mu je ovo sedmi gol u drugom dijelu sezone, ukupno deveti u HNL-u čitave sezone.

Bilo je do kraja još vatre na obje strane. Promašio je prvo Topić, onda je Domjanićev udarac zaustavio Livaković, lopta je na kraju završila na vratnici, a onda je još jednom, nakon Baturinina dodavanja petom, pucao Ivanušec, sad je Zelenika bio siguran i spreman. Spomenimo i ulazak Brune Petkovića na teren u 87. minuti, prvi put je zaigrao pod Bišćanovom komandom, vratio se na teren nakon 40-ak dana. Baš na vrijeme za Poljud, za derbi, od kojega u Maksimiru očekuju mnogo. Više veselja i slavlja, sigurno, nego na 'rođendanskom partyju'.

Dinamo - Varaždin 2:0

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 2873. Sudac: Ante Terzić (Podstrana). Pomoćnici: Hrvoje Radić (Split) i Vice Vidović (Split). VAR: Dario Bel (Osijek). AVAR: Kristijan Novosel (Gat).

DINAMO: Livaković - Moharrami, J. Šutalo, Perić, Perković - Mišić, Ljubićić - Špikić (od 57. Menalo), Baturina (od 87. Bulat), Ivanušec (od 87. Petković) - Drmić (od 66. Topić). Trener: Igor Bišćan.

VARAŽDIN: Zelenika - Stolnik (od 76. Domjanić), Jelenić, Ba, Pellumbi (od 57. Urata) - Belcar (od 57. Šego), Elezi - Mitrovski (od 57. Pilj), Teklić, Drožđek (od 73.Kolarić) - Brodić. Trener: Mario Kovačević.

Strijelci: 1:0 - Špikić (42.), 2:0 - Ivanušec (79., Baturina)

Žuti kartoni: -

Crveni kartoni: -





Tagovi

GNK DinamoNK VaraždinIgor BišćanDario ŠpikićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti