Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamo očekuje ljetna čistka, lista odlazaka sve duža. Pjaca još bliže Maksimiru, stiže i Čavlina!?

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 08.05.24. | 09:40

Na kraju sezone, nedvojbeno, Dinamovu momčad očekuju redizajn, osvježavanje i 'rezanje' kadra. A Modri će morati obaviti i kvalitetan shoping

Pobjeda u Rijeci kao da je bacila pomalo u sjenu zadnja tri kola HNL-a, u Maksimiru se više priča o finalu Kupa s Rijekom, nego o utakmica s Osijekom, Slavenom i Rudešom, u kojima Modri još moraju potvrditi naslov prvaka, jer, matematički još nemaju trofej u rukama. Trenutno nisu poznate namjere Sergeja Jakirovića, hoće li protiv Osijeka igrati sa svim najboljima (jedino Kulenović ima tri žuta) ili će ipak neke snage čuvati za prvu finalnu utakmicu Kupa iduće srijede. Ne pobijedi li Rijeka u subotu Varaždin, Dinamo u večernjem terminu istoga dana pobjedom postaje prvak! Dakle, iako je taj dvoboj, onako, u drugom planu, ipak je to još uvijek važna utakmica.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, dok se čeka rasplet sezone i podjela mjesta u kvalfikacijama Lige prvaka, u Dinamo već slažu igračku križaljku za iduću sezonu. Moglo bi u Maksimiru biti vrlo prometno, u oba smjera, svlačionicu bi mogle dočekati velike promjene, osvježenja. Već više puta, učinili su to i Velimir Zajec i Marko Marić, najavili su iz Maksimira kresanje budžeta za ugovore igrača, s naglaskom na smanjivanje broja igrača pod ugovorom, pogotovo onih koji nisu u prvom planu, na koje se ne računa. Dakle, tko bi sve ovog ljeta mogao napustiti svlačionicu pod Jugom? Bruno Petković, to više nije tajna, mogao bi za oko 2,5 milijuna eura otići iz Dinama, a sve je veći pritisak za transfer Martina Baturine. Modri vjeruju da bi od tog posla mogli utržiti između 15 i 20 milijuna eura. Međutim, Petković i Baturina sigurno nisu jedini, koji će ili bi trebali na ljeto otići iz Dinama.

Puno je igrača, koji u zadnje vrijeme sve manje igraju ili su ozlijeđeni i o čijoj se sudbini raspravlja u Maksimiru, dio njih sigurno neće biti dio momčadi na ljeto. Prvo, ugovor istječe Tiboru Haliloviću. Simpatičan dečko, Dinamovo dijete i igrač, koji je imao korisnih rola ove sezone, u zadnje vrijeme nije u Jakirovićevim planovima, gravitira između klupe i tribine, zadnje minute odigrao je prije dva mjeseca. Sve to sugerira da mu Dinamo neće obnoviti ugovor. U sličnom je statusu Mahir Emreli, on nije ni na klupi, nakon oporavka od ozljede, nije bio ni blizu ijednoj minuti na travnjaku. Doduše, za razliku od Halilovića, njemu ugovor traje još dvije godine i tu će Dinamo morati napraviti kompromis, nekako raskinuti tu obvezu. Što će biti sa Sadeghom Moharramijem? On je još uvijek ozlijeđen, oporavlja se od operacije koljena, na teren bi mogao tek u kolovozu ili rujnu. Naravno da Dinamo neće inzistirati na raskidu ugovora prije toga, ali je isto tako jasno da je vrlo mala šansa da Moharrami opet zaigra za Modre. Uostalom, i njemu ugovor istječe na ljeto 2025. i zasad nema nikakve naznake da bi ga Modri mogli produžiti. Naravno, poznato je da ugovor konačno istječe Josipu Drmiću, Dinamo će tu uštedjeti 1,2 milijuna eura u odnosu na ovu godinu.

Za još jednog igrača, navodno, postoje ponude i mogao bi na ljeto napraviti transfer. Riječ je o Marku Bulatu, veznjaku, koji je na početku sezone bio ponajbolji Dinamov igrač, najavljivao odličnu sezonu, a potom stagnirao. Imao je i neugodnu ozljedu, koja ga je izbacila iz forme, udaljila od prvog sastava, minute u zadnje vrijeme skuplja poput mrvica sa stola. Kako doznajemo, u Dinamu su ga spremni pustiti u inozemstvo, ako dođe prava, konkretna ponuda, koja bi zadovoljila sve strane. U Maksimiru razmišljaju i što napraviti s dvojicom stopera, Boškom Šutalom i Dinom Perićem? Šutalo se vratio nakon ozljede, ali uglavnom je na klupi, rijetko ulazi u igru, Perić neće igrati do kraja sezone, ali bi mogao biti spreman za početak priprema. On je, pak, u sezonu krenuo kao starter, nije bio upitan ni kog jednog trenera, no, brojne ozljede stalno mu presijecaju sezonu i pitanje je ima li smisla nastaviti suradnju na taj način. Periću je 29 godina, jedna od zadnjih prilika za transfer i odlazak iz Maksimira, možda i ta priča ode u tom smjeru. Šutalo nikad nije opravdao transfer od četiri milijuna eura, sve je manje onih u Dinamu, koji vjeruju da će ga i opravdati te bi i on u prijelaznom roku mogao biti 'višak'. Jasno je da će Dinamo ovog ljeta morati dovesti stopere, iako bazu ima u svojim klincima, Živkoviću, Gurlici i Cvetku. Uz Theophilea, Bernaeura i Perkovića, ponekad Ristovskog, još jedan ili dvojica pojačanja ne bi bila naodmet. Radio je Dinamo i zimus na tome, sjećamo se priča o Lovrenu i još dvojici, trojici igrača, međutim, nije se ostvarilo. Možda se ostvari na ljeto.

Još se ne zna što će biti i kako će Dinamo riješiti priču oko Gabriela Vidovića i Takura Kaneka, tu se razgovara i pregovara o nastavku posudbe ili promjenama modaliteta otkupa, a Dinamu se vraća i Petar Bočkaj, kojemu istječe posudba na Cipru. Prema aktualnim informacijama, Pafos ga neće otkupiti, što znači da će opet biti na raspolaganju Dinamovu treneru, no vjerojatno će i on potražiti drugu sredinu. Ima još igrača na posudbama, Dinamo će neke možda vratiti, ali i s velikim dijelom njih raskinuti ugovore. Takav je, barem, plan. A što se tiče pojačanja, jasno je da će Modri tražiti napadača, zamjenu za Petkovića, da se žele pojačati na krilima, stopere smo već spomenuli, a želja je i jedan centralni vezni igrač. Prema našim informacijama, od svih njih, najbliži je Dinamu - Marko Pjaca. Navodno je on sve bliže povratku u Dinamu, odšteta od milijun i pol eura ne bi trebala biti prepreka, a i Pjacina je želja Dinamo prije nego nova neizvjesnost u inozemstvu, gdje ipak ne može igrati u najboljim klubovima. Nećemo reći da je njegov povratak formalnost, jer se nikad ne zna što se može dogoditi, ali da se užurbano radi na tome transferu, nije tajna.

Čuli smo, također, da u Maksimiru ozbiljno razmišljaju otkupiti Nikolu Čavlinu od Lokomotive! Zna se da Modri još samo ovog ljeta imaju pravo prvokupa, za 700 tisuća eura, kasnije bi ga plaćali po tržišnoj vrijednosti i sve je više zagovornika tog transfera. Tu je 'problem' što je Ivan Nevistić trenutno u odličnoj formi, iza sebe ima sjajnu sezonu, nametnuo se kao Dinamova 'jedinica' i nitko o novom vrataru i ne razmišlja. Pa ni o tome da bi ga Čavlina trebao zamijeniti na golu. Nema, dakle, smisla dovoditi Čavlinu da bude pričuva, ali prilika da ga se dovede za 700 tisuća ne smije se propustiti. Dođe li Čavlina, u tom bi slučaju Dinamo mogao prodati jednoga od njih dvojice. Ili odmah Čavlinu za veći iznos od 700 tisuća, ili Nevistića, kojemu ugovor istječe idućeg ljeta! Doista bi bila šteta da jedan od njih grije klupu drugome.



Tagovi

GNK DinamoMarko PjacaSergej Jakirović

Ostale Vijesti