Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Dinamo nije prvi put podcijenio euro-protivnika, pred Čačićem je jako puno posla

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.07.22. | 08:13

Remi Dinama na otvaranju euro-sezone protiv nominalno dosta slabijeg protivnika nije 'znak za uzbunu', no Ante Čačić pred uzvrat mora puno toga promijeniti, prije svega pristup momčadi natjecateljskoj utakmici koja stoji na putu do najmanje 20 milijuna eura.

Ovo nije prvi put da je Dinamo s kiksom protiv autsajdera ušao u europsku sezonu. Prema tome, domaći remi protiv Shkupija nije nikakva 'neviđena senzacija', a debakl će biti tek ako Dinamo ne prođe u treće pretkolo Lige prvaka. Najveći problem Dinama u ovom trenutku nije remi protiv Shkupija, već podcjenjivački pristup utakmici protiv Shkupija.

Mediji su danima brujali o rutinskoj pobjedi Plavih koja se u kladionicama vrednovala s 'mizernim' koeficijentom. Međutim, jedno su medijska brujanja i Germanijini tečajevi, a drugo je pristup skupo plaćenih profesionalaca jednoj natjecateljskoj utakmici koja je prepreka na putu prema nagradi od najmanje 20 milijuna eura, odnosno trećini Dinamovog godišnjeg budžeta.

Da, noge su još teške. Da, igra s dva napadača još nije uigrana. Da, ozljeda Josipa Šutala poremetila je tijek utakmice. Da, Sedloski se sjajno pripremio za ovu utakmicu, a njegova momčad je odigrala hrabru i kvalitetnu partiju. Ali, Dinamo je, treba reći, podcijenio makedonskog prvaka. A to nije samo odgovornost stručnog stožera kluba, na čelu s Antom Čačićem, već i svih igrača pojedinačno, osim možda Arijana Ademija koji je jedini bio na 'dinamovskoj' razini i (ponovno) pokazao kako se treba odnositi prema Dinamovom dresu i publici koja je (ponovno) stigla u vrlo lijepom broju na neugledne maksimirske tribine.

Dinamo je, bez premca, bolja momčad od Shkupija. To će reći mediji, to će reći kladionice, to će reći Ante Čačić pa i strateg Shkupija, Goce Sedloski. No, zato je nogomet apsolutni sport broj 1. Unatoč svim analizama, predviđanjima, kladioničarskim tečajevima, autsajder u ovom sportu najlakše može iznenaditi favorita. I to velikog poput Dinama u jučerašnjoj utakmici.

Dinamo je i dalje veliki favorit za prolaz u iduću fazu natjecanja. I dalje će to navoditi mediji i kladionice, a vjerojatno i oba trenera. Međutim taj se status na terenu neće potvrditi s pristupom kakvog je Dinamo imao u utorak.

Ante Čačić je djelomično bio u pravu kada je rekao da Shkupi u prvom dijelu, izuzev postignutog pogotka, nije ušao u Dinamov šesnaesterac. Ali, nije niti Dinamo u Shkupijev. Osim gola, Plavi su stvorili tek jednu polupriliku, kada je u uvodnim minutama utakmice prvo ime susreta Ademi pucao preko gola. U nastavku je situacija bila tek neznatno bolja. Dinamo je, osim gola, stvorio tek dvije poluprilike. Shkupi je, osim gola, imao jednu.

Iza Plavih su tri utakmice sezone i trenutno Ante Čačić ima nekoliko problema. Prije svega s defenzivom. Obrana je kiksala protiv Shkupija, obrana je kiksala protiv Lokomotive, a niti prvih 45 minuta utakmice protiv Hajduka nisu bile bajne.

Tri utakmice, dva remija i jedna pobjeda izvojevana u 91. minuti utakmice. Tri utakmice, četiri primljena pogotka. Sve tri na Maksimiru. Obojica Šutala trenutno su izvan pogona, a preostali braniči ne ulijevaju povjerenje. Sadegh Moharrami djeluje solidno u ofenzivnom segmentu igre, dosta slabo u defenzivnom. Priča s lijevim bekovima je posebna, unatoč silnim milijunima potrošenima na igrače na toj poziciji, lijevog beka ponovno igra veznjak. Nakon dvije dobre utakmice na toj poziciji, Robert Ljubičić je jučer podbacio.

Nebrojeno puta su Germanijak i drugi mediji pisali o problemu širine Dinamovog kadra. Koncentracija kvalitete u ovoj je momčadi prevelika. Na terenu ima mjesta za 11 igrača i još petoricu onih koji ulaze s klupe. Svi igrači zaslužuju igrati, a ne mogu svi dobiti minutažu kakvu misle da zaslužuju.

Dinamo u napadu ima četiri 'superstara'. Sva četvorica u rijetko kojoj situaciji mogu u isto vrijeme biti na terenu. Protiv Hajduka i Shkupija 'žrtva' je ispao najbolji Dinamov euro-strijelac i miljenik plave publike Mislav Oršić, a protiv Lokomotive Josip Drmić.

Pred Čačićem je sada puno posla. Mora, prije svega, prodrmati momčad pred gostovanje u Koprivnici, a onda i pred uzvrat pretkola Lige prvaka u Skojpju u kojem će Shkupi i njegovi navijači, suprotno izjavama Goce Sedloskog, Dinamu pripremiti sve samo ne 'dobrodošlicu'.

Hrvatski prvak mora pobijediti u Skopju i izboriti plasman u treće pretkolo, vjerojatno protiv Ludogoreca.

Igrači i treneri imaju pravo na loš dan, pa čak i slabiji i nonšalantni pristup. Bitno je, kao i sa svime u životu, kako će reagirati nakon posrtaja i 'lošeg dana na poslu'. Ako će pristup Dinamovih igrača u uzvratu biti onakav kakav treba biti od šampionske momčadi u kvalifikacijama za Ligu prvaka, onda, vjerujemo, prolaz u iduće pretkolo neće doći pod znak pitanja, a jučerašnja utakmica bit će medijski 'podsjetnik' pred neke buduće 'Shkupije' da se nikada ne treba podcijeniti protivnika. Pogotovo ne u nogometu.

Drugo pretkolo Lige prvaka, 19. srpnja

Dinamo - Shkupi 2:2 (0:1 Queven 25., 1:1 Ademi 44., 2:1 Petković 86., 2:2 Cephas 88.)

Stadion: Maksimir

Gletatelja: 7912

Sudac: Radu Petrescu (Rum)

Žuti kartoni: Moharrami 41., Ademi 73. (Dinamo) / Sheji 45., Cephas 91., Trapanovski 93. (Shkupi)

Crveni kartoni: -

Dinamo: Livaković – Moharrami (od 77. Ristovski), J. Šutalo (od 16. Theophile), Perić, Ljubičić – Špikić (od 46. Menalo), Mišić (od 63. Josip Mišić), Ademi, Ivanušec – Drmić (od 63. Oršić), Petković

Shkupi: Nuamovski – Brdarovski, Dželi, Margvelashvili, Sheji (od 66. Sheji) – Inacio, Senghor, Alvarez (od 87. Cephas) – Hamidi (od 66. Giorgiev), Lamine (od 78. Trapanovski), Adetunji (od 87. Ali)

 


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoShkupiLiga prvakaAnte ČačićGoce Sedloski

Ostale Vijesti