Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Shkupi posrtaj Dinama na otvaranju kvalifikacija za Ligu prvaka (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 19.07.22. | 22:57

Hrvatski prvak nije uspio svladati makedonski Shkupi u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka. Dvoboj na Maksimiru završio je rezultatom 2:2 te će o putniku u treće pretkolo odlučivati uzvrat u Skopju koji se igra za sedam dana.

U sklopu najavnih tekstova za ovu utakmicu, objavili smo, između ostalog, tekst u kojem navodimo da je Dinamo u 20 od 21 pokušaja prošao prvu prepreku u svojem prvom pretkolu Lige prvaka, ali i da je u prvim utakmicama tog prvog pretkola slavio u tek 52 posto slučajeva. E, pa, taj postotak u prvim utakmicama pretkola Lige pravka pao je na 50 posto pobjeda. Dinamo je na Maksimiru remizirao sa Shkupijem 2:2, nakon dosta slabe igre i utakmice u kojoj je u 86. Bruno Petković zabio za 2:1, a onda je Renaldo Cephas, igrač koji je u igru ušao nekoliko trenutaka ranije, zabio za 2:2 i tešku situaciju Dinama pred uzvrat u Skopju.

Dinamo tako na užareno gostovanje odlazi s remijem. Goce Sedloski je opravdao svoje tvrdnje da dobro poznaje Dinamo i da će 'zapapriti' Plavima na terenu kojeg, također, i te kako dobro poznaje.

Atmosfera je i prije utakmice bila ‘ugrijana’, što postaje praksa pred Dinamove ne samo europske utakmice. U kafiću na uglu Kennedyjevog trga i Svetica, kojeg krase grbovi Dinama i Bad Blue Boysa, popularnoj Dabi vidjeli smo brojna poznata lica, među kojima su prošli i veliki dinamovci Krunoslav Simon i Hrvoje Kečkeš

Na maksimirskim tribinama također je bilo zabavno. Na južnoj tribini smjestilo se 300-tinjak pripadnika ‘Shvercerata’ (Švercera), navijačke skupine Shkupija, a na sjevernoj su Bad Blue Boysi u svojem – u posljednje vrijeme – standardnom izdanju kada je riječ o brojnosti (decibeli koji su stizali sa Sjevera nikada nisu bili upitni) krenuli s navijanjem i prije prvog sučevog zvižduka. Na Maksimiru se ukupno skupilo 7912 gledatelja. Solidna brojka, ali nadali smo se 'desetki'.

Ante Čačić odlučio se na 4-4-2 formaciju, s Josipom Drmićem i Brunom Petkovićem u vrhu napada, a najdeblji kraj izvukao je najbolji Dinamov euro-strijelac svih vremena Mislav Oršić koji je utakmicu započeo u svojoj nekarakterističnoj pozi, na klupi za pričuve. U sastavu Goce Sedloskog najveće iznenađenje bio je jedan od dvojice ‘nestašnih’ Afrikanaca, Faustin Senghor koji je umjesto na stoperskoj poziciji, krenuo u sredini veznog reda.

Početak utakmice protekao je u klasičnom ‘ispitivanju snaga’. Dinamo se brzo nametnuo kao dominantnija momčad na terenu, aktivni su bili Dario Špikić i Sadegh Moharrami na desnoj strain, a prvi pokušaj Plavih vidjeli smo u petoj minuti, ali je Josip Mišić pucao dosta daleko od vrata Kristijana Naumovskog. Puno bolju šansu imao je Arijan Ademi, kada mu je Petković prsima ostavio loptu, ali je Dinamov Makedonac iz dobre situacije pucao preko gola.

U 16. minuti Čačić je bio prisiljen napraviti prvu izmjenu. Josip Šutalo pao je na pod, primio se za kvadriceps i zatražio izmjenu. Dinamo je ostao bez reprezentativnog stopera, saznat ćemo koja je konačna dijagnoza, a u igru je ušao Kevin Theophile Catherine.

Utakmica je u svojoj početnoj fazi bila prilično mira, daleko od one ‘ludnice’ koju smo prije četiri dana gledali na Maksimiru u susretu Dinama protiv Lokomotive. Shkupi nije bio podređen u tim trenucima, dapače, napade su kreirali preko opasnog Freedyja Alvareza, orijentirali su se na lijevu stranu Dinamove obrane, a u 22. su stigli i do pomalo šokantnog vodstva. Alvarez je visokom loptom prebacio cijelu Dinamovu obranu, iza njenih leđa pobjegao je Queven Inacio i prebacio Livakovića za 1:0 vodstvo gostiju te erupciju oduševljenja na južnoj tribini Maksimira.


Dinamo je nakon gola djelovao grogiran. Shkupi je preuzeo konce igre, gosti su u drugom dijelu prvog poluvremena djelovali kao momčad koja prema Transfermarktu vrijedi 100 milijuna, a Dinamo kao momčad koja vrijedi pet… Plavi nisu mogli spojiti nekoliko točnih dodavanja, loptu su prepustili gostima, a igru su fokusirali na visokim loptama na Petkovića i Drmića. Bezuspješno. Shkupi se, pak, nakon lijeve usmjerio na desnu stranu Dinamove obrane na kojoj je Sadegh Moharrami imao podosta problema s opasnim Nigerijcem Sundatom Adetunjijem.

I kada se činilo da će Dinamo u prvom dijelu ostati na tek jednoj prilici, onoj Ademija u 10. minuti, ukazao se – Ademi. Moharrami je ‘zavrnio’ loptu u kazneni prostor gostiju, a Ademi je glavom, uz odbijanac lopte od poda, prebacio Naumovskog i zabio za izjednačenje Dinama pred odlazak na odmor.

Ante Čačić reagirao je već na odmoru. Umjesto nevidljivog Darija Špikića na desnu stranu ušao je Luka Menalo. Dinamo je nešto bolje otvorio nastavak, ali su prvu priliku ponovno imali gosti. Adetuniji se u Dinamovom kaznenom prostoru oslobodio za udarac, izgledalo je opasno, ali je Nigerijac pucao kraj Livakovićevog gola.

U 62. minuti Plavi su imali jednu od rijetkih konkretnih akcija u dotadašnjem dijelu utakmice. Ivanušec je povukao po sredini terena, uposlio Menala na desnoj strani, koji šalje loptu na peterac za Josipa Drmića, no nova Dinamova akvizicija bila je za korak prekratka. Lopta je otišla u aut. Ušli su u 63. minuti Martin Baturina i Mislav Oršić, a izašli Josip Mišić i Josip Drmić. Njihov ulazak unio je živost u Dinamovu igru. Zanimljivu prigodu Plavi su imali nakon prekida. Petković je izveo slobodni udarac, očekivao se udarac na gol, ali je centrirao, a Perić pucao iz voleja. Dinamo je dobio samo korner.

U 81. minuti igrač utakmice Ademi sjajnom je loptom uposlio Ivanušeca koji je pucao iz okreta, ali kraj gola. Dinamo se približavao novom kiksu na otvaranju sezone. Shkupi je do 86. minute na Maksimiru držao 1:1, Plavi su djelovali dosta slabo i činilo se da će teško zabiti gol. A onda je najbolji igrač Dinama Arijan Ademi loše zahvatio loptu i asistirao Bruni Petkoviću koji zabija svoj prvi gol sezone i Dinamu vodstvo od 2:1, ne i pobjedu.

Naime, Goce Sedloski u 87. je uveo stanovitog jamajkanskog ofenzivca Renalda Cephasa koji je svega minutu nakon ulaska u igru pobjegao Dinamovoj obrani, Dominik Livaković je izletio, a Cephas ga lobao za konačnih 2:2.


Dinamo je euro-sezonu otvorio remijem na domaćem terenu i u Skopju za tjedan dana mora slaviti kako bi izborio plasman u treće pretkolo.

Drugo pretkolo Lige prvaka, 19. srpnja

Dinamo - Shkupi 2:2 (0:1 Queven 25., 1:1 Ademi 44., 2:1 Petković 86., 2:2 Cephas 88.)

Stadion: Maksimir

Gletatelja: 7912

Sudac: Radu Petrescu (Rum)

Žuti kartoni: Moharrami 41., Ademi 73. (Dinamo) / Sheji 45. (Shkupi)

Crveni kartoni: -

Dinamo: Livaković – Moharrami (od 77. Ristovski), J. Šutalo (od 16. Theophile), Perić, Ljubičić – Špikić (od 46. Menalo), Mišić (od 63. Josip Mišić), Ademi, Ivanušec – Drmić (od 63. Oršić), Petković

Shkupi: Nuamovski – Brdarovski, Dželi, Margvelashvili, Sheji (od 66. Sheji) – Inacio, Senghor, Alvarez (od 87. Cephas) – Hamidi (od 66. Giorgiev), Lamine (od 78. Trapanovski), Adetunji (od 87. Ali)

Liga prvaka, kvalifikacije

Utorak, 19. srpnja

Pjunik – Dudelange 0:1

Karabag – Zurich 3:2

Žalgiris – Malmo 1:0

Ludogorec – Shamrock Rovers 3:0

Midtylland – AEK Larnaca 1:1

Linfield – Bodo/Glimt 1:0

Dinamo – Shkupi 2:2

Konferencijska liga, kvalifikacije

Hibernians – Levadia 3:2

Tirana – Zrinjski 0:1

La Fiorita – FC Ballkani 0:4


Tagovi

Dinamo ZagrebHrvatska nogometna ligaHNLShkupi

Ostale Vijesti