Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Dinamo je zakoračio u novu eru, ali sad kreće utrka s vremenom. Je li moguć scenarij iz članka 33?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 22.12.23. | 08:00

Dinamo mora 12. ožujka imati novu Skupštinu i sva klupska tijela po novom Statutu. Ne bude li ih imao, svi punopravni članovi kluba postat će - Skupština

Napokon i taj Statut! Završila je pravna bitka, koja je u Dinamu trajala gotovo godinu dana, klub je zakoračio u novu eru, svi punopravni članovi (punoljetni, radno sposobni), moći će birati članove Skupštine, dati svojih 25 zastupnika, koji će sudjelovati u radu kluba. Kakvim će se taj model pokazati u budućnosti, tek ćemo vidjeti, kao i svaki drugi model ima svoje pluseve i minuse, no, činjenica jest da će malo toga u tom segmentu kluba biti kao prije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

"Ovakav Statut nema nijedna Udruga u Hrvatskoj", rekao je Mirko Barišić, predsjednik kluba, koji je, nakon svih 'igara i igrica' od ožujka do danas, na kraju ipak pronašao kompromis za sve strane. Ostalo je nejasno zašto je inzistirao na popunjavanju Skupštine, na samom kraju sjednice, jer tih novih 10 zastupnika, koji nisu ni bili fizički na Skupštini, zapravo, neće biti u novom sazivu, njihova je uloga, praktički, nebitna. Je li Barišić strahovao od nedostatka kvoruma - htio je prema dnevnom redu te zastupnike 'ubaciti' prije glasanja o Statutu, ali je pristao na promjenu dnevnog reda - ili možda opet ima u glavi neki manevar, to će isto pokazati vrijeme. No, prema sadašnjem stanju, Dinamo bi najkasnije 11.ožujka trebao dobiti novu Skupštinu, Izvršni i Nadzorni odbor po modelu 35-25. Dakle, da ponovimo, 35 članova Skupštine birat će Izvršni odbor tajnim glasanjem na vlastiti i prijedlog predsjednika kluba (a tu se isto može kandidirati svaki punopravan član klub), ostalih 25 izabrat će članovi kluba na izborima.

"Ovo je jedan od najvećih dana u Dinamovoj povijesti, napokon se pružila mogućnost članovima birati i biti birani u klubu. Dobili smo referendum svih članova oko oblikovanja, promjene imena... To je, na neki način, jedan član, jedan glas", rekao je Saša Pavličić-Bekić, član aktualnog, vjerojatno i budućeg Nadzornog odbora.

Slavili su određeni predstavnici navijača, odnosno grupe koja je zagovarala novi Statut u jednom lokalu blizu Maksimira, za njih je ovo sigurno velika pobjeda, veliki korak naprijed. Kao što sami kažu, ovo je temelj da se nikad više Dinamu ne dogodi neki 'Zdravko Mamić'. Ali, što se tiče Dinamove operative, svakodnevnog funkcioniranja, pred klubom je velika utrka s vremenom. Zašto? Zato što je procedura za izbor novih klupskih tijela u novom Statutu vrlo decidirana i zadani su točni rokovi.

Prvo, Skupštinu i njezine odluke mora legitimnom proglasiti Gradski ured za opću upravu. A još se nije oglasio ni o onoj rujanskoj Skupštini.

"Ako ta Skupština bude proglašena nelegitimnom, onda se vraćamo na početke početaka. Ali, mislim da nema razloga, sve je odrađeno po statutarnoj proceduri", rekao je Mirko Barišić. Za očekivati je da će Grad ipak dati zeleno svjetlo, nije niti politici u cilju da zakoči ovu priču, pogotovo što se za nju javno zalagala. A s obzirom da se mnoge procedure mogu dvosmisleno tumačiti, čemu smo svjedočili zadnjih godinu dana, sigurno se može pronaći puno načina da sve bude legalno. No, opet, ostaje nam utrka s vremenom.

Znači, po novom Statutu, izbore provodi Izborno povjerenstvo, koje mora zaživjeti najmanje dva mjeseca prije izbora, u njemu će biti pet ljudi iz redova članova, koji se sami prijave. Ako ne bude dovoljno prijavljenih, ulogu Povjerenstva preuzima Izvršni odbor. Mandat tijelima kluba (predsjednik, Skupština, IO, NO) istječe 11.ožujka. To je zadnji datum do kojega bi se trebala održati izborna Skupština, po tom novom Statutu. A svi članovi Skupštine moraju biti poznati i legitimno izabrani najkasnije 15 dana prije te sjednice. Računica kaže da bi po tim pravilima Dinamo najkasnije 27. veljače morao organizirati izbore, što znači da bi već za koji dan, 27.prosinca trebalo biti izabrano izborno povjerenstvo. A još nema potvrde iz Grada da su Skupština i Statut prihvaćeni.

Članak 33. novog Statuta jasno kaže:

"Ako istekne mandat svim tijelima kluba, svi punoljetni i poslovno sposobni članovi Kluba postaju opća Skupština koja će izabrati tijela Kluba."

Teoretski, može se i to dogoditi, da svima isteknu mandati, ako se ne održe izbori na vrijeme. Osim Uprave, koja još ima mandat tri godine. Bi li u tom slučaju Uprava vodila klub ili bi ga preuzeli članovi? Ili zajedno? Nadamo se nikad nećemo svjedočiti takvoj pravnoj dvojbi, da je Dinamo doista riješio pitanje svojeg budućeg ustroja i da će se sad svi u Maksimiru konačno okrenuti prijelaznom roku i lovu na naslov prvaka. Jer, u konačnici, povijest se, ipak, piše na terenu.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoSkupština GNK DinamoStatut GNK DinamoMirko Barišić

Ostale Vijesti