Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Marić za Germanijak: "Svi dinamovci žele osvojiti naslov na Poljudu, a Igor i Dario u stanju su stvoriti strašnu momčad"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 27.04.23. | 10:30

Bivši igrač Modrih i reprezentativac, danas sportski direktor Rudeša govori o klupskim planovima, svojim ambicijama, dvojici prijatelja u Dinamu i nedjeljnom derbiju

Razgovori sa Silvijem Marićem uvijek su zanimljivi. Još kad je bio igrač pa onda i samo promatrač i navijač, ali i sad kad je ponovno uz teren i pomalo u kancelarijama, u ulozi Rudešova sportskog direktora. Pričali smo prije dva dana (utorak), nakon što je u klubu, koji je na korak do ulaska u HNL, baš nakon što je Rudeš predstavio Joea Šimunića kao novog predsjednika. Koji će, između ostalog, pomagati i Mariću u sportskom sektoru. Jer, jasno je svima, jedno je ući u HNL. ali sasvim je drugačije i teže u njemu se i zadržati. Svjestan je toga i Marić.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Joe je jedno od naših prvih pojačanja, jako bitan. Sretan sam što je došao, jer, rijetko kad dolazi igrač na tu poziciju. Obično su predsjednici ljudi iz biznisa i drugih profesija. A pogotovo da igrač s takvom karijerom bude na čelu jednog kluba, to je velika stvar. Dobri smo prijatelji, ali znam da mu neće biti lako, jer jedno je biti na terenu, a drugo raditi u organizaciji kluba. To sam ja već naučio na svojoj koži. Pogotovo kad si u tom, organizacijskom dijelu, gdje su vrlo bitne financije i shvatiš kolika je razlika između prve i druge lige. Ustrojiti jedan klub nije lako i svi koji su radili ovaj posao zadnjih godina napravili su vrhunski klub, klub s emocijom, u kojem vlada obiteljska atmosfera. Drago mi je da će Joe biti dio te ekipe.", priča Mara, naglašavajući da Rudeš čeka iznimno zahtjevno ljeto. Pogotovo prijelazni rok.

"Čekamo da matematički osiguramo naslov, jer se u nogometu uvijek nešto može izjaloviti. Vukovar je odlična momčad, ja znam da oni neće ove godine ići u HNL, ali ne smijem im, zbog našeg rivaliteta, dopustiti da budu prvi. Tu je i Cibalia, koja je isto dobra momčad, tako da još uvijek čekamo. A kad osiguramo HNL, onda nas čeka veliki posao. Nemamo ni puno vremena između sezona, zato i želim da što prije osiguramo naslov, da se možemo baciti na posao. Naš je cilj ne ispasti nakon pet-šest, moramo kadovirati dobro, ne smijemo pogriješiti. U suradnji s trenerom moramo vidjeti kakav ćemo nogomet igrati i onda vidjeti koje ćemo igrače dovesti."

Čini se da se Marić sve bolje snalazi u ulozi sportskog direktora?

"Našao sam se u tome. Iako, ja nisam klasični sportski direktror, jer sam na terenu i s igračima i trenerom, ja sam kao pomoćnik Mladini, čak sam i na klupi i velika sam podrška za sve što mu treba. I učim od Mladine, pogotovo taj psihološki dio posla. Hoću li se ikad okrenuti trenerskom poslu, teško mi je reći, vidjet ćemo što život nosi, ali mi se sviđa ovaj dio. Hoću li biti uspješan ili ne i to ćemo uskoro vidjeti, ali uživam raditi ovdje u Rudešu, sretan sam."

Naravno, razgovor se polako okrenuo na Dinamo, to je neizbježno. Marić prati što se događa u Maksimiru, posebno nakon što su tamo došli njegovi prijatelji Dario Šimić i Igor Bišćan.

Oglas

UŽIVO Hajduk - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

"Svi znaju da smo Dario i ja prijatelji i kumovi, napravio je odličan potez što je doveo našeg trećeg prijatelja, Bišćana. Ne zato što smo prijatelji, nego on stvarno ima predispozicije za vrhunskog trenera. Znam koliko su bili uzbuđeni prije dolaska u Dinamo, koliko vole taj klub, stvarno su veliki dinamovci. Pred njima je velika stvar i veliki posao, to je taj rezultatski dio, očekivanja navijača su isto velika. Dinamo je visoko podigao ljestvicu, čekaju ga kvalifikacije za Ligu prvaka ili u najgorem slučaju Europsku ligu, on su stavili to kao svoje ciljeve. I želim im puno sreće, nećemo im stavljati pritisak, ali oni imaju kapacitete za napraviti jedan strašan Dinamo, uvjeren sam u to."

Postoji li možda mogućnost suradnje Dinama i Rudeša? Ne mislimo na klasičnu filijalu, jer to u istoj ligi i nije moguće, ali možda dolazak nekih igrača na posudbu?

"Filijala nećemo biti ničija, mi smo mislili raditi na mladim igračima, možda posudba, ako je baš neizbježna. Ali načelno, ne želimo razvijati tuđe igrače, nego svoje. Klub kao Rudeš mora živjeti od svojih igrača, napraviti vrhunsku omladinsku školu i da transferi mladih igrača bude primaran izvor prihoda. U momčadi trebaju biti tri-četiri iskusna igrača, ostalo mladi, treba nam jedan kvalitetan miks da budemo konkurentni u HNL-u."

Vratimo se Dinamu. Slijedi derbi na Poljudu, u kojemu Modri mogu i matematički potvrditi naslov. Ipak je to posebna prilika, ne događa se često da se naslov osvaja u krilu najvećeg rivala?

"Hajduk je dobar i nije još ništa gotovo, ali ne vjerujem da Dinamo može u ovih pet kola ispustiti takvu prednost. Teška je liga, nitko ne može biti siguran da će pobijediti sve do kraja, ali prevelika je ovo razlika. Naravno, svi dinamovci priželjkuju da Modri osvoje naslov na Poljudu, to bi bila velika stvar, ali, ima i Hajduk svoje motive. Pobjedom bi Bijeli smanjili prednost, možda na krilima te svoje poznate euforije pokušali nešto preokrenuti u zadnjim kolima, ako Dinamo još negdje kiksa. No, mislim da Hajduku ipak još nedostaje nekoliko, možda tri-četiri prava igrača, da tako kažem, fina glazura. Još koji igrač poput Livaje, koji bi povećao kvalitetu."

Sljedeće godine, po svemu sudeći, protiv jednih i dugih okušat će se i Rudeš.

"Sljedeće godine ćemo ih maznuti. I jedne i druge i to je to, što drugo, haha.", zaključio je u svom stilu Marić.



Tagovi

Silvio MarićNK RudešGNK DinamoHajdukHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti