Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Rapsodija u Plavom na kišom okupanom Kvarneru za najveći domaći poraz u povijesti Rijeke!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 13.11.22. | 19:23

Sramotna izvedba Riječana i sjajna predstava Plavih u posljednjoj utakmici jesenskog dijela prvenstva.

Iako igraju u istoj ligi, Rijeka i Dinamo nisu ista 'liga'. Plavi su se prošetali Rujevicom, vjerojatno su im zahtjevnije međusobne trening utakmice nego ova današnja protiv Rijeke, a iako je konačan rezultat velik sam po sebi, ne bi bilo nezasluženo da je isti još veći. Na kraju, 7:2 za Dinamo, zabijali su Mišić, Oršić dvaput, Špikić, Šutalo i Emreli isto davaput, a Plavi su fenomenalnom izvedbom zaključili natjecateljsku 2022. godinu. Za Riječane su precizni bili Lunetta i Vrančić, ako je tu uopće bitno. Dinamo je danas nanio Rijeci najveći domaći poraz u povijesti kluiba. 

Neki još nisu ni došli na svoje mjesto, a Dinamo je već poveo. Plavi su odmah krenuli furiozno, visokim pressingom stisnuli su preplašenog domaćina. Drmić je kratko dodao za Mišića koji je dobro tukao s 20-ak metara, ali je smjer leta lopte u potpunosti promijenio Smolčić pa je tako Dinamo već u drugoj minuti stigao do vodstva.

Razlika u kvaliteti bila je očita i nogometnim laicima. Dinamo je ozbiljna momčad, donedavno su igrali Ligu prvaka, dok je Rijeka toliko loša da mnogi navijači duboko u sebi vjeruju da je sve ovo samo noćna mora iz koje će se kad-tad probuditi.

Teško je pronaći riječi kojima bi se opisalo prvih 45 minuta na Rujevici. Kao da igraju juniori protiv seniora, drugoligaš protiv prvoligaša, skupina nogometaša protiv prave momčadi. Dinamo je u svakom segmentu bio za nekoliko klasa iznad Riječana.

Igrala se 13. minuta kad je Dinamo povećao svoje vodstvo. Oršić je primio loptu u 'oršićevskoj poziciji', obrana ga je ispratila poluaktivno, a nekadašnji igrač Rijeke (koji nikada nije upisao nijedan nastup za Rijeku!?) fenomenalno zabija za 2:0. Ništa Labrović nije mogao, osim svojim letom dodatno uljepšati pogodak legende Dinama.

Rijeka je doduše dvaput zaprijetila (11., 20.), u oba navrata se u prilici našao Hodža, ali jednom je Livaković sjajno intervenirao, dok je drugi put veznjak domaćeg sastava ostao za koji centimetar prekratak na ubačaj Grgića.

Pomislili su neki, budi se Rijeka, ali onda, onda je Dinamo ubacio u brzinu više. Čisto kako netko ne bi pomislio da su 'isti rang'.

Za manje od pola sata igre Dinamo je stigao do visokih 3:0. Drmić je sjajnom loptom proigrao Špikića, on prolazi pored svojeg čuvara kao što Ferrari na autocesti prolazi pored Fiata i onda rutinski zabija za veliko vodstvo Plavih. Zasluženo, bez ijedne mrlje.

Do kraja prvog poluvremena, Dinamo je dogurao do četvorke. Još jednom je precizan bio Oršić, a Dinamo se ovaj put doslovno ušetao u gol Riječana. Mišić za Drmića, on sjajno proigrava Špikića, svi su očekivali udarac, ali desno krilo Plavih nesebično vraća loptu u sredinu odakle je Oršić mogao poentirati i zatvorenih očiju.

Kad je Dario Bel označio kraj prvih 45 minuta, na Rujevici se čak ni zvižduci nisu mogli čuti. Što od šoka, što od razočaranja, a što od bolne isitne da je 4:0 realan rezultat. Rijeka je već tada bila posramljena, dojam je da su svi na terenu i oko njega samo čekali da utakmica završi. Pa čak i dinamovci…

Očekivano su oba trenera u nastavku napravila nekoliko zamjena, ali odnos snaga se nije promijenio. Čak ni rani pogodak Lunette, kod kojeg je zaspao Perić, nije probudio nadu Riječana, već svojevrsni strah da će Dinamo zbog toga 'ozbiljno' odigrati drugo poluvrijeme.

Dakle, Lunetta je poentirao u 47. minuti, ali je petarda odjeknula Rujevicom u 56. minuti. Konfuziju u obrani domaćina iskoristio je Šutalo koji je spretno reagirao i došao do svojeg prvijenca u ovoj sezoni.

Nakon točno sat vremena igre, Čačić je iz igre povukao Oršića i Petkovića, a iako potonji nije zabio, njegova forma itekako će dati za misliti Zlatku Daliću je li baš on idealan za početni sastav Hrvatske u Kataru.

U razmaku od dvije minute vidjeli smo dvije sjajne prilike, po jednu na svakoj strani. Prvo je Vrančić bio u sjajnoj poziciji da s vrha 16-erca smanji rezultat, da bi onda u sljedećem napadu Dinamo još jednom poentirao, ali je na kraju ipak pogodak Drmića poništen zbog zaleđa.

Mahir Emreli je u igru ušao umjesto Josipa Drmića kojeg su tribine pozdravile pljeskom. Dinamov Azer bio je iznimno motiviran, jer prvo je u 72. minuti praktički iz svojeg prvog dodira sjajno zabio za 6:1, da bi onda u 85. minuti fenomenalnim solo prodorom prošao kroz obranu Rijeke, a onda i lijepo poentirao za 7:1.

U sudačkoj nadoknadi Vrančić je zabio za konačnih 7:2, ali to je ionako bilo potpuno nevažno. Dinamo je posramio Rijeku i vjerojatno otpratio Cosmija nazad u Italiju.

Inače, ovo je najveći domaći poraz u povijesti kluba, a Armada je usputno zapjevala 'dobit ćete batine'. Svojim igrama, Riječani su možda baš to i zaslužili…


Rijeka - Dinamo 2:7

Strijelci: 0:1 Mišić (2., Drmić), 0:2 Oršić (13., Petković), 0:3 Špikić (27., Drmić), 0:4 Oršić (44., Špikić), 1:4 Lunetta (47., Vrančić), 1:5 Šutalo (55.), 1:6 Emreli (72., Baturina), 1:7 Emreli (85., Menalo), 2:7 Vrančić (90.,)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 5586

Glavni sudac: Dario Bel (Osijek)

Žuti kartoni: Bušnja (Rijeka) Šutalo, Emreli (Dinamo)

Crveni karton: Bušnja (Rijeka)

Rijeka (3-5-1-1): Labrović - Smolčić, M. Pavlović, Vukčević - Grgić, Selahi (od 46‘ Lunetta), Alvarez, Hodža (od 46‘ Vrančić), Ampem (od 74‘ Bušnja) - Halilović - Obregon (od 81‘ Karrica)

Dinamo (4-4-2): Livaković - Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić - Špikić (od 46‘ Menalo), Mišić, Ivanušec (od 75‘ Marin), Oršić (od 60‘ Bulat) - Petković (od 60‘ Baturina), Drmić (od 72‘ Emreli)



Tagovi

HNK RijekaRijekaGNK DinamoDinamo ZagrebHNL

Ostale Vijesti