Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dinamo je i dalje na početku! Odlaze li i Šimićevi suradnici, Jakirović preuzima sve ovlasti oko igračke križaljke?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 11.10.23. | 10:45

Dinamo se opet vratio na situaciju kakva je bila u ožujku. Puno je nepoznanica, a trener Modrih mogao bi u ruke dobiti najvrući krumpir

Dario Šimić i Igor Bišćan trebali su, takav je bio plan, postati dobitna kombinacija. Bez obzira što tko o njima mislio, podržavao ih i nekritički 'gurao' ili u njih od starta sumnjao, bio bi veliki dobitak za Modre da su njih dvojica uspjela stvoriti novu, veliku momčad, da je Dinamo napravio novi iskorak i da su bivši igrači poput njih ušlu u klupsku povijest i kao nova, stručno-upravljačka snaga maksimirskog kluba. Međutim, završili su neslavno, u samo sedam mjeseci potrošili su se (ili u potrošeni), uzroka je, naravno, više. Od činjenice da u Dinamu nema vremena za čekanje i brojne promašaje, preko njihova neiskustva, do toga da su od prvog dana imali problem s okolinom, pod noge su im bacani klipovi, suočavali su se s figama u džepu i nikad nisu ni imali podršku. Pa su njihove greške još dodatno potencirane, iza njih su se sakrili neki, još odgovorniji od njih! No, to je već toliko puta ispričana priča.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I, gdje je sada Dinamo? Možemo reći, opet na početku. Tamo gdje je bio prije šest-sedam mjeseci, uoči one ožujske Skupštine. Nakon sedam mjeseci kaosa, krivih odluka, stručnih promašaja, zakulisnih igara, Dinamo danas opet ne zna gdje će biti za mjesec-dva. U redu, ima formalno Izvršni i Nadzorni odbor, u koji su ušli i predstavnici navijača pa je, kao, počeo neki proces demokratizacije, koji su mnogi tada zagovarali, međutim, puno toga još visi u zraku. Ne zna se hoće li ta zadnja Skupština biti verificirana, ne zna se što će biti sa Statutom, što će biti sa stadionom... Još uvijek se ne zna što neki ljude rade u klubu i za što su odgovorni, koje struje iz pozadine žele progurati svoje interese. A sve to 'garnirano' slabim rezultatima, porazima, koje Dinamo na terenu zadnjih godina nije doživljavao. Od Hajduka, preko Atene i Sparte do Prištine.

No, ono što je u sportskom dijelu najveći problem i što se pokazalo najvećim problemom zadnjih godina, odlaskom Šimića (koliko god on uspješan ili neuspješan bio) Dinamo je ostao bez glavnog operativca u tom segmentu kluba. Sjetimo se da su silom prilika i Damir Krznar i Željko Kopić i Ante Čačić objedinili ulogu trenera i sportskog direktora, da to ni u jednom slučaju nije ispalo idealno. Odnosno, ubrzo su izgorjeli u obje fotelje. A sad se takav scenarij sprema i Jakiroviću. Naime, u Maksimiru još nisu razgovarali o čovjeku, koji bi trebao popuniti Šimićevo upražnjeno mjesto i biti (ne)formalni sportski direktor i jasno je da će se, dok se to ne riješi, sve slijevati u Jakirovićevu kancelariju. Naravno, još uvijek postoji Uprava, koja na kraju amenuje transfere, nove ugovore, odlaske i dolaske, ali Jakirović je taj, koji će morati na sebe preuzeti slaganje igračke križaljke za siječanj, jer, to treba vraditi sad, a ne opet u zadnji tren! Odlaskom Šimića, barem u prvo vrijeme, Jakirović će imati još više posla. Hoće li proći bolje od svojih prethodnika, koji su bili u istoj situaciji, to je sad na njemu.

I tako, u Dinamu se mijenjaju ljudi, osim nekih, koji ostaju, žare, pale i čuvaju fotelje, a generalno klub tapka u mjestu po mnogim pitanjima. Recimo, pitanje je sad i što će biti s ljudima, koje je doveo Dario Šimić, poglavito u nogometnu Školu. Šimić je Školu dao u ruke Marku Mariću, zajedno s njim birao trenere i suradnike u 'tvornici talenata', Marić je bio desna ruka i u mnogim drugim pitanjima. Bio je najbliži Šimićev suradnik pa se nakon Šimićeva odlaska postavlja logično pitanje hoće li klub napustiti i Marić. I neki treneri u Školi, koje su oni doveli. Trebale bi to biti potpuno odvojene stvari, Škola bi trebala živjeti 'svoj život', neovisno o tome tko je u Dinamu na vlasti, međutim, znamo da to često nije tako. A nove promjene u Školi donijele bi nove tubulencije, nove ideje, novi sustav vrijednosti i rezultata. No, o tom potom, vidjet ćemo kako će se ta priča razvijati idućih dana i kako će u Maksimiru reagirati na Šimićev odlazak. I hoće li se Dinamo napokon maknuti dalje od početka.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoDario ŠimićMirko BarišićVlatka PerasSergej Jakirović

Ostale Vijesti