Pixsell
Pixsell

Dilaver za Germanijak: "Rekao sam Akiju da ću ga uzeti u ševu na njegovu oproštaju, a njegov dres mi ide na zid"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 16.03.23. | 08:20

Na oproštajnu utakmicu legendarnog kapetana stiže Rijeka s donedavnim braničem Dinama i ponajboljim prijateljem Arijana Ademija

Sredinom prosinca prošle godine na Rujevicu je sletjelo poznato ime. Emir Dilaver igrač je s preko 80 nastupa za Dinamo. Karizmatičan tip, jedan od lidera svlačionice u Maksimiru i onaj koji je pisao povijest Dinama zlatnim slovima. Sergej Jakirović inzistirao je na Brudiju, kako Dilavera zovu u svlačionici. Trebao mu je jedan iskusni igrač, produžena ruka na terenu i autoritet. Kada ga se već Čačić odrekao…

“A vidi, nikako nisam bio u planovima trenera. Nisam osjetio da sam mu potreban, da me vidi u nekoj rotaciji na koju sam bio spreman jer mi je potpuno jasno da u Dinamu trebaju igrati mlađi. I onda me zvao Jakirović…”, otkriva Dilaver koji je aktualnog trenera Rijeke znao od ranije, ali svejedno je okrenuo broj Nenada Bjelice da ga pita za savjet.

“Rekao sam Neni da mi se sviđa način na koji Jakir razmišlja, da sam prepoznao viziju koju nosi u sebi te sam spreman otići u Rijeku. Bjelica mi je rekao da sam potpuno u pravu, da Jakir nije trener koji fantazira već da traži najjednostavniji put do cilja. I da je čovjek od riječi. To je meni bilo dovoljno. Osjetio sam da me želi i došao na Rujevicu”.

Da je to bila dobra odluka za Dilavera, ali i za Jakira sugerira činjenica da je Rijeka ponajbolja momčad HNL-a ovo proljeće a da je naš sugovornik postao zapovjednikom obrane. Prije nekoliko dana smo pričali s Nikom Galešićem koji nije krio oduševljenje Dilaverom. Na utakmici, treningu, van travnjaka…

“Ma isto bi ti rekli i u Dinamu. Uvijek sam tu da pomognem mlađima, da sudjelujem u njihovoj igri savjetom, podrškom i kritikom. Vidi, ja sam svoje ciljeve ostvario. Uzeo sam trofeje, igrao na visokoj razini. Da se sutra ostavim nogometa, ponosan sam na ono što bih ostavio iza sebe. Međutim, znam što znači podrška i iskustvo za te mlade dečke. Gladni su. Grizu jer žele uspjeti. I zato sam tu da im čuvam leđa”, priča Emir Dilaver koji će istaknuti upravo Galešića, Hodžu, Frigana

“Vidim u njima da žele. Uostalom, nećemo se lagati. Uz njih odlične i moja igra je dobra. Uzajamno si pomažemo a rezultat je pokazatelj svega”.

Rezultat je uvijek taj koji će donijeti konačan sud. A Rijeka se ovo proljeće ima s čime za pohvaliti. Dilaver je stigao u momčad iz donjeg doma HNL-a. Sada se već gleda prema mjestima koje vode u Europu.

“To je možda iznenađenje za vas, ali gdje god sam igrao u karijeri, borio sam se za titule i visoka mjesta. I ovdje sam došao to isto činiti. Ne znam kako je gubiti utakmice. Strpljivo sam gradio pobjednički mentalitet i da sam imalo sumnjao da to neću prakticirati na Rujevici, ne bih niti došao”.

Pitamo Dilavera tko je najveća snaga ove Rijeke.

“Trener. Ima ideju, zna što želi, način kako da dođe do toga i maksimalno kako da iskoristi ono što ima u svlačionici u svrhu tog cilja”.

A koji je cilj Rijeke u ovoj sezoni?

“Kada sam došao, pričali smo o tome da što prije trebamo osigurati ulazak u mirne vode. Da nemamo stres u utakmicama. Sada već pomičemo te ciljeve. Osobno, želim da što prije osiguramo to treće mjesto pa ako bude prilike i da napadnemo Hajduk na tom drugom mjestu. Velika nam je prednost što nemamo presinga, nitko od nas ne očekuje ništa spektakularno ali uzeti Europu bilo bi sjajno nakon onakve polusezone”, jasan je Dilaver.

Malo po malo, kroz razgovor, dolazimo do nedjelje i njegova povratka na Maksimir. Posebna je utakmica u svakom pogledu. Dinamo je svima izazov. Dilaver sigurno ima posebne motive a činjenica je da se na toj utakmici od “modrog” dresa oprašta njegov brat Ademi.

“Često se čujemo. Maloprije smo pričali. Rekao sam mu da želim njegov dres. Svoj nisam stavio na zid, ali njegov ću staviti. Vidio sam puno lidera i kapetana u svojoj karijeri, ali nisam vidio nikoga poput njega. Njegov oproštaj treba biti spektakl”, dodaje Dilaver koji unatoč emociji neće imati popusta za bivše suigrače, pogotovo za Akija.

“Ma kakav popust. Zna on što ga čeka. Rekao sam mu da ću ga uzeti u ševu za oproštaj od Maksimira. Malo samo, neću puno. Samo da vidi kako je igrati protiv svog brudija”, smije se dobro raspoloženi Dilaver koji će naglasiti kako Rijeka ima svoju šansu.

“O da. Itekako imamo dobre šanse. Samo treba biti mudar, ne pasti u zamku Dinama da nas stisnu i zabiju pred naš šesnaesterac. Bit će to klasični šah. Svjestan sam što nas čeka, ali itekako sam svjestan što može ova Rijeka. Samo treba ući bez stresa, uživati na terenu i iskoristiti svoje prilike kojih će sigurno biti. Nije ovo Rijeka iz prvog dijela sezone, vidjet ćete i sami”, poručio je Dilaver za kraj.



Tagovi

Emir DilaverHNK RijekaArijan AdemiGNK Dinamo

Ostale Vijesti