DAVID RAMOS/Action Images
DAVID RAMOS/Action Images

Marcina priča o Olmu: Suprostatvio se logici i nogometnim zakonima, osim Barcelone, odbio je i bogate klubove Premier lige

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 26.06.21. | 08:47

Kockao se i to mu se višestruko isplatilo.

Novinar španjolske Marce Jose Felix Diaz današnji je tekst posvetio Daniju Olmu, Španjolcu koji je kao talentirani 'klinac' iz Barcelone stigao u Dinamo, u hrvatskom prvaku stekao igračku afirmaciju i dogurao do člana španjolske seniorske reprezentacije.

Jedan 16-godišnji dječak suprotstavio se logici, nekakvim utemeljenim nogometnim zakonima i prepustio je svoj talent, karakter i želju za uspjehom jednoj kompliciranoj i neizvjesnoj avanturi. Njegov jedini cilj bio je uspjeh u svijetu nogometa. I to mu je uspjelo. Ime tog hrabrog dječaka je Dani Olmo, igrač koji je bio dovoljno hrabar da napusti moćnu Barcelonu i krene na put u Zagreb.

Dijete je otišlo, ali s uvjerenjem da će ga Dinamov sportski projekt natjerati da odraste nogometno i da će ga njegovo iskustvo transformirati u odraslu osobu sposobnu preuzeti svoju ulogu u momčadi odmah po dolasku.

Olmo je tada imao ponude iz klubova Premier lige. I nije normalno da mladi igrač odbije takve lukrativne ponude. Miguel Olmo, Danijev otac, a zatim trener Sabadella i njegov agent Andy Bara (Juanma López pridružila se timu nekoliko mjeseci kasnije), putovali su u Zagreb u dva navrata, dovoljno da shvate da ponuda pet puta manja od one koju su poslali engleski klubovi sadrži neograničeni sportski rast, sa solidnim projektom kluba koji je želio rasti unatoč tome što je drugi najveći prodavač mladih talenata nakon Porta.

Teški dani za dijete

Mladić koji je ostavio klub poput Barce napravio je dobar potez, što pokazuje i njegova prisutnost među 24 izabrana igrača od Luisa Enriquea. Međutim, iza Olma su vrlo teški dani koje je kao dijete proživljavao u Dinamu. Ali, sedam godina kasnije taj je neustrašivi nogometaš instaliran u elitu, sve zahvaljujući njegovoj rizičnoj okladi i razmimoilaženju sa svom napisanom logikom.

Ponedjeljak neće biti lagana utakmica za Danija Olma. Mnoštvo osjećaja i uspomena proći će mu kroz glavu kad započne utakmica protiv Hrvatske. Mnogi prijatelji, odgojeni poput njega u zagrebačkom Dinamu, postat će rivali u potrazi za četvrtfinalom Europskog prvenstva.

Vrlo poseban odnos

Odnos Hrvatske i Danija Olma je poseban, drugačiji. Savez je pokušao natjerati igrača da promijeni crvenu boju španjolske majice za 'šahovsku ploču' viceprvaka svijeta. Smatraju ga jednim od svojih. Logično, ali Dani je bio jasan što preferira, a to je igranje za Španjolsku. Šuker, predsjednik Hrvatskog saveza, pomicao je konce, ispitivao, pokušavao i u jednom trenutku se činilo da je Olmo vrlo blizu Hrvatske.

U Hrvatskoj ga još uvijek smatraju svojim. Ovaj tjedan Sportske Novosti, jedine hrvatske sportske novine, posvetile su mu naslovnicu, komentatori (bivši nogometaši) govore o njemu u prvom licu i navijači ne prestaju bacati izraze naklonosti zbog njegovih brojnih posjeta Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima.

Jedan od njegovih najvećih poklonika je i sam hrvatski izbornik Zlatko Dalić koji se borio kako bi u momčad Hrvatske imao igrača koji je također prošao španjolsku nogometnu školu. Uvijek je to prepoznavao. "Već smo pustili Ibrahimovića da pobjegne, a ne možemo to učiniti s Dani Olmom."

Prijatelji koji su danas suparnici

Španjolski napadač trebao bi danas održati govor na konferenciji za novinare, ali već je dao izjavu o utakmici u ponedjeljak. "U hrvatskoj reprezentaciji imam mnogo prijatelja, otud i taj osjećaj koji je tako poseban i teško ga je opisati", komentira momčad koju je 'špijunirao' u prvim mjesecima na svakom treningu na stadionu Dinama, čiji je bio igrač.

Barcelona, Atletico Madrid...

Dobru igru ​​Danija Olma nije propustio nitko u svijetu nogometa. Prije nekoliko mjeseci, Atlético Madrid bio je taj koji se najbliže približio sadašnjem prvotimcu RB Leipziga. Barcelona je također ispitivala mogućnost povratka 'izgubljenog sina', ali na kraju je prevladao 'ponos' i Barcelona je odustala od igrača koji je, kao jedan od njenih najvećih talenata, napustio La Massiju.

Promjene u igri

Dani Olmo više nije brzo krilo koje je napustilo Barcelonu. Odrastao je kao igrač i sposoban je igrati na više pozicija, na krilu, ali i u sredini, iza napadača. Olmo je igrač koji je riskirao, i kojem se 'oklada' višestruko isplatila.


Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaŠpanjolskašpanjolska nogometna reprezentacijaDani OlmoDinamo ZagrebBarcelonaRB Leipzig

Ostale Vijesti