REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Dan za vječnost i kako je Neverkusen postao Neverlusen

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 14.04.24. | 08:02

Da nije Bayera, ne bi bilo ni Leverkusena, a da nije Xabija, ne bi bilo ni povijesnog naslova.

Svi oni koji su rođeni u Leverkusenu i koji su uz Bayer odrasli i ostarjeli, svi će oni i za 10, 20 ili 50 godina znati gdje su bili i što su radili 14. travnja 2024. godine. Iako je vremenska prognoza takva da bi mogla pasti i pokoja kap kiše na zapadu Njemačke, ono što će sigurno poteći u potocima u gradiću između znatno većih Düsseldorfa i Kölna bit će pivo. I šampanjac, naravno. Ipak je posebna prilika.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bayer Leverkusen klub je star 119 godina, a ako ove nedjelje na domaćem terenu uspiju svladati Werder Bremen, trenutno 12. momčad prvenstva koja je dosad skupila čak 45 bodova manje od svojeg protivnika, osvojit će svoj prvi naslov prvaka u povijesti.

U malom gradiću Leverkusenu sve se oduvijek vrtjelo oko farmaceutske industrije. Uostalom, da nije Bayera, ne bi bilo ni grada. Zanimljivo, Iako je riječ o pravom divu, Bayer kroz povijest nije uživao pretjerano velike simpatije svijeta. Njihova povijest poslovanja, naročito tamo između '39. i '45. nije nešto čime se mogu pohvaliti, za razliku od svoje nogometne momčadi koja nešto manje od 80 godina kasnije zadivljuje nogometnu javnost.

Velike igrače i velike trenere odgojio je Bayer Leverkusen. Njihova je nogometna akademija priznata na svjetskoj razini, a iako su znali napraviti i neke sjajne uspjehe u Europi (pamti se osvajanje Kupa Uefe 1988. te finale Lige prvaka 2002.godine), u domaćem prvenstvu nikada nisu uspjeli otići do kraja. Pet puta sezonu su završili na drugom mjestu, tri su puta ostali za korak kratki i u DFB-Pokalu, ali ove sezone, ako se sve odvije onako kako to svi očekuju, prvenstvo će napokon biti njihovo.

Ne može se reći da na Bayer nitko nije računao, odnosno da ih se prije početka sezone unaprijed otpisivalo, ali isto tako nitko nije bio toliko hrabar da u javnom eteru izgovori da će ova momčad prvi put u svojoj povijesti osvojiti Bundesligu. Bayernu je stigao Harry Kane, RB Leipzig i BVB su već godinama pretendenti za vrh, ali na kraju se ispostavilo da su pod vodstvom ‘El Profesora’ Apotekari postali sila koja ne samo da bi mogla poharati Njemačku, već su sada glavni favoriti i za osvajanje Europske lige i DFB-Pokala.

NEMA VIŠE NEVERKUSENA

Budući da dosad nikada nisu osvojili domaće prvenstvo, navijači drugih njemačkih klubova prozvali su ih - Bayer Neverkusen! Never (engleski: nikada) i kusen spojili su u jedno, a iako im takva igra riječi nije draga, oni kojima je Bayer pod kožom naprosto su morali prihvatiti da njihova momčad nema taj famozni šampionski gen kao primjerice momčad koja je u svojem imenu u odnosu na njih bogatija ja jedan 'n'.

Ali, to se sada promijenilo.

Čovjek koji je transformirao ovu momčad i koji je sasvim sigurno najzaslužniji za Bayerov naslov nakon 119 godina čekanja je 42-godišnji Bask rodom iz Tolose, Xabi Alonso.

Kockali su se čelnici kluba kad su mu odlučili dati priliku na klupi prve momčadi. Nije mu Bayer prvi posao, ali prije dolaska u klub Xabi se godinu dana učio u U19 momčadi Real Madrida, a onda i tri godine u B momčadi Real Sociedada. Dakle, da je imao neku ‘vau’ trenersku karijeru prije dolaska u klub, i nije baš…

No, Xabi ima nešto što mnogi drugi nemaju, a to je mentalitet pobjednika. O njemu kao igraču ne treba trošiti riječi, Xabi je osvojio sve što se osvojiti moglo, a njegove laserski precizne dijagonale, čudesni prekidi i uvijek ispravne odluke pod pritiskom bilo je nešto čime se izdvojio od ostatka krda. Xabi je igrao nogomet onako kako se nogomet treba igrati. Zvuči jednostavno, ali…

Osim što je bio ‘igračina’, Xabi je oduvijek imao tu jednu posebnu karizmu. Bez ekscesa, bez incidenta, bez da se njegovo ime provlačilo po tabloidima i žutim stranicama. Profesionalac. Gospodin. Fajter i znalac u jednom. Ono što bi svi htjeli, a malotko može. Xabi je od rođenja bio ‘taj’.

Prva godina u Bayeru bila je dobra, ali u prve tri utakmice na klupi Apotekara upisao je dva teška poraza nakon kojih su si neki dali za pravo odmahnuti rukom i slavodobitno konstatirati ‘ništa od njega’. Prvo je na BayAreni Porto slavio s 3-0 u Ligi prvaka, da bi onda tri dana kasnije Eintracht Frankfurt razbio njegovu novu momčad s uvjerljivih 5-1. Xabijevih 3-4-3, kojem je ostao vjeran cijelo vrijeme otkako je stigao u klub, već je tada bila tema brojnih velikih stručnjaka… No, Xabi je znao što radi, a Uprava je bez fige u džepu stajala iza njega. I on i oni su ‘vjerovali u proces’, a ni dvije godine kasnije, puno prije svih očekivanja, Bayer Leverkusen na pragu je povijesti.

Za one manje upoznate, Bayer ove sezone nije izgubio nijednu utakmicu. Njihov niz neporaženosti traje 42 utakmice, a Xabi je tako Bayer Neverkusen uspio preimenovati u - Bayer Neverlusen!

WERDER, SLAVLJE, WEST HAM, BVB

U slučaju pobjede protiv Werdera koju, treba iskreno reći, baš svi očekuju, Bayer bi nakon 29 odigranih kola imao 79 bodova. To znači da bi njihova prednost u odnosu na drugoplasirani Bayern ponovno bila +16, a budući da je do kraja sezone ostalo još pet kola, jednostavna matematika sugerira kako je prvenstvo – gotovo.

U Leverkusenu, doduše, ni ako dođu do očekivanog slavlja protiv Werdera neće do kraja sezone ubaciti u brzinu niže budući da imaju jedinstvenu priliku prvenstvo (i sezonu) okončati bez poraza, ali ipak će im se fokus nešto više prebaciti na Europsku ligu gdje ih u četvrtak očekuje druga četvrtfinalna utakmica protiv West Hama. U prvom ogledu na BayAreni slavili su s 2-0 pa tako u uzvratu trebaju samo 'odraditi posao'. Moyes, koji se poslije utakmice verbalno 'obračunao' s Alonsom, je lani s Čekićarima osvojio Konferencijsku ligu, ali iako se londonski sastav sigurno neće tek tako predati, nekako se ipak očekuje da će Apotekari pronaći lijek za njihove napade i izboriti plasman u polufinale. Takva je sezona, takav je zrak…

Kako bilo, Bayer je ove sezone ‘momčad’, a iako se za Xabija kao igrača još prije 20 godina znalo da je 'taj', sada se isto zna i za Xabija kao trener. Usprkos velikom interesu najvećih klubova svijeta, karizmatični Bask rekao je da ostaje u klubu i sljedeće sezone. Odbio je Bayern, Liverpool, Real Madrid... Da, svi su ga htjeli, ali on ide korak po korak, dan po dan, utakmicu po utakmicu. Prvo Werder, zatim dan-dva slavlja, u četvrtak West Ham, a za kraj tjedna i gostovanje na Westfalenu. Xabi, i da to želi, o pozivima onih najvećih nema kad razmišljati!

Iako prvo mora skočiti, a tek onda reći hop, očigledno je da je ovo Bayerova sezona i da će nedjelja 14. travnja biti dan kojeg će simpatizeri kluba zauvijek pamtiti. Dobro, možda se neće sjećati baš cijele noći, nekako sumnjamo da će se zaustaviti na jednom popijenom pivu ili čaši šampanjca, ali u pondjeljak, 15. travnja, svi će se očekivati na svojim radnim mjestima. Aspirin, dva uz jutarnju kavu i sve će biti dobro...



Tagovi

Bayer LeverkusenBundesligaXabi Alonso

Ostale Vijesti