Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Dambrauskas je tri puta mijenjao protiv Rijeke, što je spremio za ovaj Jadranski derbi?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 24.05.22. | 14:22

Hajduk je pod vodstvom litavskog stručnjaka u posljednjem susretu na Rujevici pomeo Rijeku i vjerojatno našao formulu za budućnost. Slavili su jedni i drugi ove sezone po dva puta, a zanimljivo da nitko nije pobijedio kod kuće…

Peti put ove sezone susrest će se Rijeka i Hajduk, a bit će to četvrti okršaj dva ponajbolja trenera u HNL-u Gorana Tomića i Valdasa Dambrauskasa. Njihovi susreti postali su poslastica za ljubitelje taktičkih nadmudrivanja u kojima je Valdas trenutno u prednosti s dvije pobjede, a Tomić ima jednu protiv litavskog stručnjaka. No, Tomić je još u prvom dijelu sezone slavio na Poljudu kad je nadmudrio tadašnjeg trenera bijelih Jensa Gustafssona. Tako je omjer Rijeke i Hajduka ove sezone 2:2 u pobjedama, a zanimljivo je da su jedni i drugi slavili samo u gostima. Hajduk na Rujevici, Rijeka na Poljudu.

Ono što je obilježilo ove dvoboje su taktičke zamke koje su postavljala oba trenera. Neke su prolazile, s nekima se nisu proslavili. U pravilu je do tri boda dolazila ona momčad koja prva zabije gol. Tako je bilo u sva četiri susreta tijekom ove sezone. Rijeka je u prvom susretu na Poljudu slavila s 2:1, a poveli su prvo golom Tomečaka (21') i onda povisio Drmić (43') na asistenciju Ampema koji dobru utakmicu na desnom krilu. Jedini gol za Hajduk zabio je tad Josip Elez u drugom dijelu, a prijelomni trenutak te utakmice bila je ozljeda Lovrencsicsa u devetoj minuti. Mađar je u to vrijeme bio jedan od glavnih aduta igre Hajduka, a njegovom ozljedom Gustafsson je bio primoran zamijeniti ga Lubardhom Dellovom koji nije bio spreman na taj izazov pa će već u 55. minuti švedski trener posegnuti za Ivanom Dolčekom.

Četvrtak, 19.00: (1.80) Hajduk (3.70) Rijeka (4.40) 

Drugi derbi odigran je na Rujevici, a obilježile su ga razne scene. Od inspiracije Marka Livaje, do ružnih navijačkih izgreda koji su ipak pali u sjenu izvedbe igrača na terenu. Bila je to i utakmica u kojoj je Hajduk preokretom došao do pobjede. Pokazat će se u toj utakmici da tko zabije prvi pobjeđuje postaje pravilo. Poveli su Splićani u toj utakmici kad je Livaja (45') zabio na asistenciju Melnjaka, a u drugom dijelu izjednačuje Drmić (54') i Murić (79') dovodi Rijeku u vodstvo. Ampem je u prvom derbiju bio jedan od junaka, a u drugom tragičar zbog igranja rukom u svom kaznenom prostoru, spomenimo i da ga je u ovom derbiju gurnuo na lijevu stranu Tomić kao i u idućem. Iskoristio je to Livaja (84') i zabio iz penala, a Hajduku pobjedu od 3:2 donosi Jan Mlakar golom u posljednjim sekundama susreta.

Valdas Dambrauskas ove sezone je upisao dva poraza na klupi Hajduka. Posljednji je bio na Maksimiru i donekle bezbolan kad se već sve znalo, a odlučio je odmarati momčad za finale Kupa. Prvi je bio itekako bola i jaka lekcija litavskom stručnjaku da preispita što ne štima u njegovoj momčadi. Bio je i u problemu što je zbog ozljede izbivao s vrata Lovre Kalinić, a njegovo mjesto došao je Danijel Subašić kojeg dugo nije bilo među vratnicama. Loše reakcije Subašića te obrane u suradnji s veznjacima doveli su do vodstva Rijeke, a kasnije i pobjede. Nevjerojatno loše reakcije dovele su do golova Drmića (17') i Vučkića (33'). Nedostajao je tad u veznom redu i najbolji kreator Filip Krovinović koji je pauzirao zbog ozljede, a njegovim izostankom nedostajala je i ideja u veznom redu kojom bi stigli bijeli do gola. Iako je smanjio Livaja u drugom dijelu, Anton Krešić je na kraju zabio za 3:1 i novo slavlje Rijeke na Poljudu.

Četvrtak, 19.00: (1.80) Hajduk (3.70) Rijeka (4.40) 

Uz izostanke važnih karika poput L. Kalinića i Krovinovića, shvatio je litavski stručnjak što i kako treba napraviti da uzvrati Rijeci za ovaj poraz na Poljudu. Proći će nešto više od dva mjeseca do Jadranskog derbija na Rujevici kad će Hajduk demonstrirati apsolutnu dominaciju kakva dugo nije viđena u međusobnim susretima ova dva kluba. Rijeka je prije ovog derbija praktički zaustavila Osijek u borbi za naslov, a eventualna pobjeda je i njih mogla vratiti u utrku s Hajdukom i Dinamom. Odlučio se Tomić protiv Hajduka zaigrati isto kao što je igrao protiv Osijeka s četvoricom iza te Gnezdom Čerinom na lijevom krilu. Za razliku od te utakmice protiv Hajduka mu nije počeo Smolčić, već je dao priliku Antonu Krešiću od prve minute.

S druge strane Dambrauskas je skoro usavršio ideju koju je imao još protiv Osijeka u Gradskom vrtu, ali realizacija tad nije prošla najbolje. U međuvremenu je otkrio i novu poziciju polivalentnom lijevom beku Davidu Čolini kojeg je postavio na osmicu i tako iskoristio njegove fizičke predispozicije u sredini terena. Tako je Čolina bolje reagirao u tom 4-1-3-2 sustavu od primjerice Emira Sahitija protiv Osijeka. S 3:0 već u prvom dijelu Hajduk je razbio Rijeku, Čolina je bio tihi junak, a glavni Livaja s dva gola dok je Mikanović zabio jednog. Pokušao je tad Tomić izokrenuti sve i napravio na poluvremenu tri izmjene s kojima je htio do preokreta, ali Hajduk je kratkim dodavanjima koje prakticirao cijeli susret i loptom u posjedu iznio pobjedu do kraja. Pomogao im je u tome i Drmić nesmotrenom reakcijom kad je ošamario Simića i zaradio direktni crveni karton.

Četvrtak, 19.00: (1.80) Hajduk (3.70) Rijeka (4.40) 

Dambrauskas je tako u tri svoja ogleda s Tomićem tri puta mijenjao formacije i sustav igre, a ovaj posljednji pokazao se kao najefikasniji. Na Rujevici su u posljednjem derbiju hajdukovci odigrali taktički najzreliju utakmicu otkako su pod vodstvom litavskog trenera i pokazali kako bi trebali izgledati u budućnosti. Pokazale su se konture igre i s 'rezervama' protiv Dinama što je dosad bila najveća boljka Hajduka, unatoč tome što do kraja nisu izdržali što je opet plod više individualne pogreške.

Ostaje tek pitanje u posljednjoj utakmici sezone što je spremio Dambrauskas sad za Tomića, ali i što je spremio Tomić za njega. Koliko je poznato jedni i drugi će izaći na poljudski travnjak u najjačem sastavu. Trofej dugo nije vidio poljudske vitrine, a ovaj je svakako cilj ostaviti u Splitu i ne dozvoliti da bude samo na proputovanju.


Tagovi

HajdukHNK RijekaHrvatski nogometni kupJadranski derbiValdas DambrauskasGoran Tomić

Ostale Vijesti