Bruno Petkovića, Marko Livaja, Antonio - Miko Čolak @Pixsell
Bruno Petkovića, Marko Livaja, Antonio - Miko Čolak @Pixsell

Dalićeve dvojbe na poziciji špice: Livaja bliži od Petkovića i Čolaka

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 10.11.21. | 10:58

Izbornik će morati biti pragmatik, diplomat i osloniti se na neki svoj špurijus prilikom dodjele udarnih pozicija za Maltu

Iako Malta i Rusija imaju identičnu važnost i samo puni bodovni plijen dovodi Hrvatsku do cilja, iako je Zlatko Dalić najavio da na obje utakmice ide s onim najboljim što ima na raspolaganju, sasvim je izvjesno kako će izbornik biti pragmatik prilikom odabira kadra za utakmicu s Maltom. Jednostavno će morati kalkulirati s obzirom na to da nikada ranije Hrvatska nije igrala dvije službene utakmice u tako kratko vrijeme.

Ona na Malti igra se u četvrtak u 20.45 sati dok je prvi zvižduk na Poljudu zakazan za nedjelju u 15.00 sati. Dakle, koja minuta više od 66 sati dijeli te dvije utakmice. I 2000 kilometara udaljenosti od Vallette do Splita… I zato je Dalić uveo neke promjene u rutinu. Naime, reprezentacija gotovo nikada ne ostaje noćiti nakon gostujuće utakmice, no važnost i kratki rokovi su utjecali na neke promjene u rasporedu te je Dalić odlučio da će Hrvati ostati na Malti nakon utakmice, odraditi regeneracijski trening u petak prijepodne te u Split krenuti čarterom poslijepodne.

No, vratimo se izboru momčadi koja će istrčati na Malti. Izvjesno je kako će na vratima biti Dominik Livaković, on je jedinica reprezentacije i tu nema previše zbora. Zapravo, bilo je čudno malo kada su krenuli orkestrirani napadi na Livakovića da netko iz redova reprezentacije nije stao u obranu svog vratara. I Ladić i Pletikosa imali su svojih uspona i padova dok su bili “portiri” Vatrenih i jako im je poznat osjećaj kada ih je netko znao prozivati i izražavati sumnju u njihove kvalitete. A ruku na srcu, nisu bili niti blizu Livakoviću. Pa niti Grbiću… No, dvojac veterana odlučio se na "omertu" i pustiti Livakovića na vjetrometini što im baš i ne služi na čast. Kako bilo, Livaković je siguran na golu kao što je ispred njega siguran Gvardiol na poziciji lijevog stopera.

“Gvardiol je neupitan. Treba nam ta lijeva noga na lijevom stoperu. A za onog desnog ćemo vidjeti”, rekao je Dalić u ponedjeljak. Međutim, nekako smo dojma da će Dalić protiv Malte gurnuti u igru Vidu, dok bi Lovren trebao istrčati protiv "svojih" u nedjelju. Time bi zadovoljio taštine dva dokapetana, pokazao određene diplomatske vještine i kupio si mir koji je prijeko potreban.

Bekovske pozicije za Maltu drže Sosa i Juranović koji je u prednosti pred Stanišićem. Što se Sose tiče, on ionako nema konkurencije jer imenjak Barišić zbog žutih kartona ne može igrati protiv Malte.

U veznom redu Brozović će biti u sredini, desno od njega Pašalić dok bi Luka Modrić ovu utakmicu mogao gledati s klupe. Kapetana je pokosila viroza prošli vikend i sigurno nije na 100 posto. Zaista nema potrebe da se riskira protiv Malte i dojma smo kako bi Dalić na njegovu poziciju mogao gurnuti Lovru Majera koji iza sebe ima fantastičnu utakmicu protiv Lyona. Nakon ozljede Majer se vratio i odmah se nametnuo u Rennesu. U odličnoj je formi i nemamo nikakve dvojbe da bi mogao zamijeniti Modrića u ovoj utakmici. Osim toga, Vlašić je imao potres mozga i pitanje je koliko je spreman za ovakvu utakmicu. Postoji i opcija da Jakić bude taj ali i da izbornik rano izvadi Brozovića ako rezultat bude povoljan kako bi ga sačuvao od žutog kartona koji bi ga diskvalificirao od nastupa protiv Rusije. Isti problem ima i Perišić i zapravo bi bilo idealno da se utakmica na Malti odvede u jednosmojernu ulicu pa da izmjenama Dalić sačuva svježinu svojih vedeta i sačuva ih već spomenutih kartona.

Perišić je neupitan na lijevoj strani napadačke linije, onoj desnoj je najbliži Kramarić dok slatke muke Dalić ima u špici. Kao kandidati se nameću Bruno Petković, Marko Livaja te Antonio Mirko Čolak. Sva trojica imaju solidne reference. Petković se vraća u formu koja ga je krasila lani, igra Hajduka ovisi isključivo o genijalnosti Livaje dok je Čolak zabio 13 golova za Malmö u ovoj sezoni.

Izvjesno je da će u ovom odabiru odlučivati nijanse, dojam koji sva trojica pokažu na ovih nekoliko uvodnih treninga te neki Dalićev špurijus. No, kada bi trebali staviti neke novce, onda tipujemo na Livaju od prve minute. Ili će Dalić gurnuti u špicu Kramarića a na desnu stranu Luku Ivanušeca. Puno je tu kombinacija ali koje god ime nađe svoj put do startne jedanaestorice jasno je da Malta mora biti tek predigra za ono što Hrvatsku čeka na punom Poljudu.

HRVATSKA (4-3-3)

Livaković - Juranović, Vida, Gvardiol, Sosa - Pašalić, Brozović, Majer - Kramarić, Livaja, Perišić


Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaMaltaSvjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020Bruno PetkovićMarko LivajaAntonio ČolakAntonio-Mirko Čolak

Ostale Vijesti