LAURENCE GRIFFITHS / REUTERS
LAURENCE GRIFFITHS / REUTERS

Dalićeva utakmica istine: Hoće li Škoti biti kobni i za trećeg našeg izbornika?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 19.06.21. | 11:08

Bilo je loših odluka, neuspjelih eksperimenata, no sve će se zaboraviti ako po prvi put dobijemo Škote, ako ne… No, nećemo puno razmišljati u tom smjeru

Hrvatska nogometna reprezentacija jučer je u drugom kolu Europskog prvenstva remizirala s Češkom rezultatom 1:1 te tako ostala u igri za prolazak u osminu finala.

Rezultat je u konačnici i OK, no o igri bi se dalo raspravljati. Činjenica je da Hrvatska ne izgleda dobro i to ne samo na ovom turniru već zadnjih godinu i pol. Dok se alibi za predstavu protiv Engleza može tražiti u kvaliteti protivnika i domaćem terenu, za jučerašnje prvo poluvrijeme definitivno nema opravdanja.

Dalić je nakon susreta izjavio kako smo slabije ušli, da smo bili tromi, išli u bespotreban presing što nisu dogovorili, da nismo bili kompaktni… Sad se postavlja pitanje zbog čega je sve to tako bilo? Moramo priznati kako malo čudno zvuče takve izjave, kao da se radi o nekom drugom.

Ne volimo biti kritički nastrojeni za vrijeme turnira, pogotovo u situaciji kad smo još živi za prolazak u osminu finala, međutim treba biti realan i reći da ne izgledamo dobro. Dalić je protivnike želio iznenaditi s par eksperimenata, ali je očito samo iznenadio sebe i svoju momčad.

Nakon prve utakmice Izbornik je komentirao kako se odlučio za Rebića na poziciji isturenog napadač jer je na taj način želio dobiti dubinu, drugim riječima nadao se kako će iskoristiti svoju brzinu i pobjeći koji put engleskoj obrani. To je donekle logično i može se opravdati, ali Kramarić na krilu nikako, kao ni Modrićevo trošenje u pritiskanju engleskog stoperskog para kod njihovog kaznenog prostora.

Međutim, ako se ideja s Rebić iz susreta protiv Engleza može nekako opravdati, iako nije uspjela, ponavljanje iste na jučerašnjem susretu je potpuni promašaj. Izbornik nakon susreta kaže kako smo bili bolji u drugom dijelu, naravno da jesmo kad ulaskom Petkovića i prebacivanjem Perišića na njegovu poziciju nismo više tražili nekakve dubine već smo zaigrali nogomet. Sam Dalić je nakon utakmice priznao kako s centarforom, koji sačuva loptu igramo kvalitetnije, samo se nadamo da će to primijeniti na sljedećoj utakmici.

Uglavnom, ništa nije izgubljeno, imamo utakmicu sa Škotskom koju treba odraditi na najbolji način i bez bespotrebnih eksperimenata.

Međutim, u utorak nas ne očekuje ni malo lagan zadatak. Škoti igraju na domaćem terenu, a uz to tradicionalno nam ne leže. Naime, jedna su od četiri reprezentacije koje nikad nismo pobijedili, a igrali smo međusobno čak pet puta. Brazil, Portugal i Francusku još nekako možemo razumjeti, ali Škote?

Četiri hrvatska izbornika su ih pokušavala pobijediti, Ćiro Blažević, Mirko Jozić, Slaven Bilić i Igor Štimac, ali nisu u tome uspjeli, a za dvojicu od njih su čak bili i kobni.

Naime, Ćiro Blažević dobio je otkaz nakon maksimirskog remija 1:1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, dok je Igor Štimac morao odstupiti nakon poraza na Hampden Parku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Nadamo se kako će Dalić postati prvi izbornik koji je pobijedio Škote te da ćemo izboriti osminu finala. Mogli ovaj susret nazvati i „utakmicom istine“ za Zlatka Dalića jer ukoliko ne uzme sva tri boda po svemu sudeći ga čeka sudbina Ćire Blaževića i Igora Štimca.

 


Tagovi

Euro 2021Euro 2020EUROZlatko Dalić

Ostale Vijesti