Nick Potts/Press Association
Nick Potts/Press Association

Dalićeva (ne)odlučnost

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 30.10.23. | 16:43

Iako je najavljivao velike promjene, izbornik nije povukao drastične poteze. Osnovna misao za Latviju i Armeniju jest da nada da će senatori biti u boljoj formi nego u listopadu

Nakon poraza od Turske i Walesa u listopadu, poraza koji su kompromitirali put Hrvatske prema Euru, izbornik Zlatko Dalić najavio je velike promjene na popisu za studeni, za utakmice s Latvijom i Armenijom, u kojima Vatrenima 'igraju' samo pobjede.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Moram donijeti neke odluke koje sam dosad odgađao.", kazao je Dalić i zaintrigirao javnost. Potom se pojavio na utakmica U21 reprezentacije te Istre 1961 i Rijeke u Puli te se očekivalo da će izbornik uistinu drastično osvježiti momčad u te zadnje dvije utakmice. Spominjala su se razna imena, poput Melnjaka, Ivanovića, Marca Pašalića, Baturine, Šimića, Mišića, Sučića...Isto tako, kalkuliralo se da će Dalić otpisati Brekala, Vlašića, Barišića, Musu... No, najnoviji popis nije donio velike potrese i promjene, četiri su nova imena na 'glavnoj' listi, zapravo, povratnici. Ante Budimir zaslužio je poziv svojim igrama i golovima u Španjolskoj, iako je, zapravo, u sličnoj formi u kojoj je bio prije mjesec dana. Ponovno je reprezentativac i Marin Pongračić, još jedan stoper na popisu, iako su te pozicije, zapravo, bile i ranije dobro pokrivene i najmanje sporne, a protiv Latvije i Armenije, ne bi niti trebale biti ključne. No, iz poziva Pongračiću može se razaznati da će Dalić Gvardiola koristiti na lijevom boku. S obzirom da je jedini bočni ostao Borna Sosa. Treće je ime Marko Pjaca, koji se u Rijeci vraća u nogometni život. Pjacina je klasa neupitna, kad je zdrav, spreman i ima kontinuitet, daleko je iznad kvalitete HNL-a, i nedvojbeno reprezentativno pojačanje. No, kod Pjace je upitno je li to i sad, kad je u Rijekinom dresu odigrao sedam utakmica (samo jednu 90 minuta) i zabio dva pogotka još 16.rujna. Pjaca, dakle, u idealnim okolnostima jest igrače prevage i dodana vrijednost, ali, je li on doista igrač, koji će donijeti tu veliku promjenu za dvije presudne utakmice? Pogotovo kad se Luka Ivanušec vratio nakon ozljede, počeo igrati u Feyenoordu i prvi je kandidat za poziciju na lijevom krilu. Četvrto je ime Luka Sučić, veznjak, kojega je na putu prema standardnosti u A selekciji zaustavila teška ozljeda koljena. Njegov je povratak očekivan.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dalić je od početka svojeg mandata zagovarao tezu da se u reprezentaciju teško ulazi i teško iz nje ispada, pogotovo je to vrijedilo za igrače iz HNL-a. Sjećamo se koliko je trebalo da pozive dobiju Petković, Oršić, Majer..., igrači koji su već iza sebe imali desetke jakih i zapaženih europskih nastupa. Također, Musi, Belji i Brekalu bila je dovoljna jedna reprezentativna akcija, u kojoj, pogotovo prva dvojica, nisu bili krivci nizašto da ispadnu s popisa i nađu se na čuvenom pretpozivu. Na kojemu je sad ukupno devet igrača, među njima i spomenuti Barišić i Vlašić. Izbornik ih, dakle, prekrižio, ali nije donio konačnu presudu, nije ih potpuno otpisao, već solomonski ostavio na pretpozivima. Kakva će biti poruka, ako nekome od njih odluči aktivirati poziv, tada će ipak biti dovoljno dobri?

Posebno je intrigantna priča Franje Ivanovića. Talentirani Rijekin napadač u nekim je medijima već proglašen novim A reprezentativcem, a po nogometnim karakteristikama drugačiji je od svih drugih napadača, uspoređuju ga s 'mentorom' Ivicom Olićem ili Marijem Mandžukićem. Ivanović je, definitivno, budućnost Hrvatske, no, ostaje nejasno zašto ga je Dalić stavio samo na pretpoziv. Ako doista treba igrača njegovih osobina, hitrog, okomitog napadača, zašto ga nije odmah pozvao? Ako misli da još nije zaslužio poziv, a po statistici (sedam golova, od toga samo dva u HNL-u, nijedan od zadnje reprezentativne stanke) ne odskače - pogotovo u usporedbi s nekim ranijim HNL napadačima - zašto ga je uopće uvrstio među 'pričuve'? I što govori o HNS-ovoj viziji i komunikaciji to što Ivanović nije standardan niti u U21 reprezentaciji? Je li na širem popisu bilo mjesta i za Roka Šimića, koji, od svih naših napadača, igra u zadnje vrijeme u najboljoj formi i u Ligi prvaka?

Zlatko Dalić, definitivno, nije išao do kraja, povukao je ručnu i pokazao određenu neodlučnost. Ili možda odlučnost, kako tko već gleda, da sad ne radi velike rezove, da pokuša izboriti Euro s igračima, s kojima je izgurao čitav ciklus. Nadajući se da će moći računati na Kramarića i Petkovića, zapravo, nitko od novih/starih imena neće biti u prvom planu i istinsko pojačanje za Latviju i Armeniju. Koje, da se razumijemo, moramo pobijediti tko god istrči na teren. Ali, da su se tresla brda, a rodio miš, to je potpuno jasno, izbornik je napravio kozmetičke preinake, ali suštinski ništa nije okrenuo. I dalje ovisimo o trenutnoj formi najboljih igrača, posebice veznog trija Modrić-Kovačić-Brozović, nadamo se da će biti u boljoj fazi nego u listopadu. A uz to smo još jednom spoznali da 'spasitelj' ne postoji, hrvatski nogomet ima to što ima. Ili, jednostavno, Dalić ne želi odustati od svojih ustaljenih dogmi?

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićMarko PjacaKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti