EXPA/ Focus Images/ Geraint Nicholas
EXPA/ Focus Images/ Geraint Nicholas

Briljantnog Gvardiola se uspoređuje s Maldinijem, je li vrijeme da se vrati na lijevog beka i u reprezentaciji?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 30.10.23. | 11:47

Činjenica jest da je Gvardiol u ovom času najbolji stoper i najbolji lijevi bek Hrvatske. I zna igrati u svim varijantama: u RB Leipzigu je igrao u formaciji s trojicom stopera, u Cityju igra i s trojicom i s četvoricom, što znači da se lagano može prilagoditi na taktičke varijacije i unutar utakmice

Man. City je do nogu potukao bezidejni i sterilni Man. United u derbiju koji je taj ukrasni pridjev imao tek na papiru. Domaći navijači su mogli 90 minuta svjedočiti geganju svojih igrača po terenu, naspram angažiranih gostiju koji su trebali i uvjerljivije slaviti na Old Traffordu od ovih 3-0.

Mančesterski derbi je samo potvrdio ono što je znana stvar već duže vrijeme – Građani su druga liga u odnosu na Vragove, a ogled nije dao nikakve indicije da bi se ta ogromna razdaljina mogla ubrzo smanjiti. Štoviše, mogla bi se samo povećavati tijekom sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Erik ten Hag, međutim, misli drugačije, pa nakon utakmice tumači kako je penal za 1-0 kojeg je realizirao Haaland sasvim promijenio tijek utakmice, aludirajući na to da je premekano dosuđen (povlačenje Hojlunda na Rodriju je očito), uz dodatak kako je forma njegove momčadi u uzlaznoj fazi. Kako da ne…

A svoj prvi mančesterski derbi igrao je i Joško Gvardiol kojeg Pep Guardiola i dalje vidi na lijevom beku. Zaigrao je ovog puta uz Stonesa, Diasa i Walkera u formaciji s četiri braniča i svoj posao je odradio korektno. U startu je bio pomalo impresioniran ambijentom pa mu se potkrala pokoja kriva procjena i slabiji centaršut, no kako je utakmica odmicala tako je i on bivao sve bolji.

Sjajno je surađivao s veznim igračima, osobito s Bernardom Silvom, fino se nadopunjavao s Grealishem koji je igrao ispred njega na lijevoj strani, a u par situacija je probio lijevi bok i plijenio mirnoćom u trenucima kada u ga pritiskali. No sada je sasvim očito da su protivnički treneri shvatili kako Joško nije meki trbuh Cityjeve obrane i da nema smisla stalno ga napadati i opterećivati, jer sve što se baci u njegovom smjeru se odbije kao od zida. Samo za podsjetnik, Joško će u siječnju napuniti 22 godine…

Statistika nakon ogleda na Old Traffordu kaže kako je Joško imao je najviše osvojenih lopti (9) i najviše prekinutih napada (9) od svih igrača na utakmici. Stoga ne čudi paralela koju je povukao bivši engleski reprezentativac i aktualni pundit Gary Neville.

„Gvardiol se pretvorio u Maldinija. Bio je nesiguran na početku, ali to je poseban igrač, apsolutni dragulj“.

Pa ako ga Guardiola vidi na lijevom beku, je li stiglo vrijeme da ga tamo postavi i Zlatko Dalić?

U predvečerje nove reprezentativne akcije u studenom u kojoj Hrvatska igra protiv Latvije vani i Armenije doma, a forma reprezentacije je u najmanju ruku upitna, obrambena sekcija bi mogla doživjeti redizajn. Iako smo u posljednje vrijeme imali i po nekoliko kvalitetnih rješenja za lijevi bok, trenutno je to pozicija koja zadaje ozbiljne migrene izborniku Daliću. Borna Barišić je ozlijeđen, nije bio u zapisniku Rangersa u proteklih nekoliko utakmica, a i ruku na srce, nije da je oduševio posljednjim reprezentativnim izvedbama. Ozljedu vuče i Borna Sosa, s tim da je njegov Ajax u povijesnoj krizi, ali niti on nije baš oduševio u reprezentativnom dresu u zadnjim akcijama.

Igor Kralj/PIXSELLIgor Kralj/PIXSELL

Kada se sve uzme u obzir, Gvardiol se nameće kao logično rješenje za lijevi bok. Stoperski par bi, po svemu sudeći, trebali ponovno biti Martin Erlić i Josip Šutalo, a na desnom beku Josip Stanišić.

Inače, Gvardiol je debitirao za reprezentaciju baš na lijevom beku, u porazu od Belgije 0-1 u prijateljskom susretu u lipnju 2021. godine. Odigrao je Joško još četiri utakmice na Euru na lijevom beku i bio je ponajbolji igrač Hrvatske, a zbog one situacije s ispijanjem vode dojam je kako su njegove sjajne igre pale u drugi plan.

No, činjenica jest da je Gvardiol u ovom času najbolji stoper i najbolji lijevi bek Hrvatske. I zna igrati u svim varijantama: u RB Leipzigu je igrao u formaciji s trojicom stopera, u Cityju igra i s trojicom i s četvoricom, što znači da se lagano može prilagoditi na taktičke varijacije i unutar utakmice.

Pa čak i ako pozicija lijevog beka nije po njegovom ukusu, stanje je takvo da Dalić nema previše izbora i da će ovog puta morati ići suprotno želji svog igrača. Znamo da smo u jako delikatnoj situaciji, da nam trebaju dvije pobjede i kiks Velšana. Atmosfera se u reprezentaciji mora zaoštriti, a sada nije vrijeme za podilaženje igračima i njihovim željama…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Joško GvardiolManchester CityVatreniHrvatska nogometna reprezentacijaPremier ligaKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti