Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Dalić po meč loptu za Katar s novim vratarom i Modrićem od prve minute

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 11.11.21. | 08:29

Bilo kakav rezultat osim onog koji nosi tri boda bio bi ravan debaklu, no čini se kako su igrači svjesni odgovornosti koja je pred njima

Što prije riješiti Maltu, odmoriti neke igrače, sačuvati ih od kartona i onda puni samopouzdanja dočekati Ruse na Poljudu i izvaditi vizu za Katar! Načelno, ovo je plan Zlatka Dalića za produženi vikend koji počinje večeras u 20.45 sati na stadionu Ta’Qaliju.

(35.0) Malta (10.0) Hrvatska (1.15)


U pripremi utakmice Dalić je dao sve od sebe da se Rusija potisne u drugi plan. I čini se da je uspio u svojoj namjeri jer nam insajderske informacije iz Malte serviraju priču kako u redovima naših reprezentativaca nitko nije spomenuo nedjeljnu utakmicu. Fokus je isključivo na večerašnjem ogledu, svjesni da bi bilo kakvo opuštanje moglo donijeti debakl. A činjenica da bi Ruse mogli dočekati na Poljudu u revijalnoj utakmici da im čestitamo na direktnom plasmanu u Katar nema drugo značenje osim - debakla!

U najavi izbornik je jasno dao do znanja da ništa ne prepušta slučaju te da će suigrače na travnjak izvesti kapetan Modrić.

“Ako sve bude u redu”, ogradio se izbornik.

No, Modrić je odradio dva treninga s reprezentacijom, viroza je stvar prošlosti i on će biti u udarnih 11. što naravno puno znači.

Ono što izbornik nije rekao, ali je dao naslutiti jest da će na Malti doći do promjene između vratnica. Prvo se ogradio kako Livaković nije izgubio poziciju i povjerenje, no potom je slijedio onaj čuvani “ali” što sugerira kako su Pletikosa, Mrmić i ostatak društva uspjeli u svojim namjerama da nagovore Dalića da makne vratara Dinama s mjesta jedinice reprezentacije. Priliku da debitira dobiti će Ivo Grbić, vratar francuskog Lillea koji sjajno brani u ovoj sezoni.

Čini se da je izbornik i prelomio u odluci tko će biti u špici napada. Iako se činilo da je Livaja taj, od prve minute će protiv Malte krenuti Bruno Petković. Očito je plan da Livaja istrči na svom Poljudu u nedjelju.

Ostalo je manje više očekivano. Gvardiol je novi “ministar obrane”, dok će ispred Modrića i Brozovića zaigrati Pašalić. Neki plan je da se utakmica što prije riješi kako bi se iz igre izvukli Modrić, Brozović i Perišić. Kapetana da se sačuva malo, ovu dvojicu zbog kartona koji im prijete.


Što se domaćina tiče, svjesni su privilegija da im u goste dolazi viceprvak svijeta. Zaustavili su nogometne aktivnosti na tjedan dana kako bi se što bolje spremili za utakmicu u kojoj nemaju što za izgubiti. Ionako svi očekuju njihov poraz pa je sve više od toga ravno senzaciji. No, one se u nogometu (pre)često događaju.

S tri inozemna igrača, izbornik Devis Mangia u najavi utakmice nije krio zadovoljstvo onime što je vidio kod svojih igrača proteklih nekoliko dana. Kako se bliži utakmica, tako i optimizam raste. Izbornik Malte čvrsto vjeruje u karakter svojih izabranika i ponavljajući mantru “svaku šansu treba iskoristiti” priziva u sjećanje utakmicu u Rijeci u kojoj su punih sat vremena odolijevali napadima Hrvatske.

“Jasno je da imamo cilj ponoviti to izdanje. Samo ovoga puta želim da produžimo to na cijelu utakmicu”, poslao je Mangia poruku javnosti u Malti. Dosta optimistično, ali nitko im ne može osporiti pravo na nadu.


Inače, kapacitet stadiona na kojem Vatreni otvaraju meč loptu za Katar je 17 tisuća gledatelja. Epidemiološke mjere skratile su to na oko četiri tisuće od kojih će na Malti biti 250 Hrvata. Svi oni s nadam da se neće reprizirati ta 2005. godina kada je Malta izvukla bod protiv Hrvatske, a navijači su na svojoj koži osjetili pendrek lokalne policije ali i nemilosrdan sudski sustav koji je točno 100 navijača Hrvatske osudio na izgon iz zemlje i dvogodišnju zabranu ulaska u tu istu. Tek trojica nisu pristali na to i branili su čast i nedužnost na sudu te je na kraju i izborili. Uglavnom, ne ponovilo se. Niti repriza događaja na tribinama a još pogotovo rezultat s travnjaka.

(35.0) Malta (10.0) Hrvatska (1.15)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Zlatko Dalić

Ostale Vijesti