Nick Potts/Press Association
Nick Potts/Press Association

Dalić dosad nije dirao senatore, oni su sami odlazili. Je li ovaj put odlučio i njih 'udariti'?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 17.10.23. | 16:00

Izbornik je rekao da će protiv Latvije i Armenije pozvati nove igrače i mijenjati neke stvari u momčadi. Je li to i poruka 'najboljem veznom redu na svijetu'?

"Ovo mi je dobro došlo da donesem odluke o kojima sam i prije razmišljao pa da idemo dalje sa svježim snagama i energijom, dat ću priliku nekim drugim igračima. Ne mogu govoriti o imenima, moram izaći iz komforne zone koju sam imao", poručio je u intervjuu za Novu TV Zlatko Dalić dan nakon poraza od Walesa (2-1). Koji je Hrvatsku gurnuo prema rubu i više ne ovisi sama o sebi. Čak i s dvije pobjede u preostale dvije utakmice (Latvija, Armenija) nije sigurna da će dohvatiti Euro.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) .

Nije Dalić govorio o imenima, niti je htio ikoga izdvajati rekavši da su 'svi, kolektivno podbacili, svi si bili loši.' Spomenuo je tu i sebe, nije bio spreman za utakmice s Turskom i Walesom. Međutim, sve do studenoga, do tih utakmica s Latvijom i Armenijom ostat će zagonetka koje promjene najvaljuje Dalić i hoće li po tom pitanju za mjesec dana, da bi spasio stvar, napraviti presedan. Naime, najviše je povika i kritika u ove dvije utakmice bilo na igru veznog reda, tri Modrić - Kovačić - Brozović odigrao je svih 180 minuta, a bio je ispod svoje razine. Donedavno 'najbolji vezni red na svijetu' djelovao je tromo, bezidejno, nervozno i nemoćno, svaki iz svojih razloga.

Modrić je ipak na pragu 40., a u Realu ne igra redovito, Brozović je očito u Saudijskoj Arabiji promijenio ritam i formu, Kovačić je nedavno bio ozlijeđen. I da, nije zlo ponekad biti izvan forme, poklopilo se da su baš sva trojica 'u minusu' kad nam je nedostajalo toliko igrača. No, ostalo je neobjašnjeno zašto Dalić nije reagirao, zašto nije osvježio vezni red barem tijekom utakmice, zamijenio nekoga od njih, nešto pokušao promijeniti. Je li i on shvatio da je pogriješio i da je baš na taj dio terena mislio kad je najavio promjene? Možda Majer u sredinu, možda prilika Nikoli Mori, možda poziv Josipu Mišiću ili Martinu Baturini, koji je sad bio na predpozivu ili možda Luki Sućiću?

A zašto bi, na neki način, bio presedan da Dalić osvježi vezni red? Dalić još nijednom dosad nije dirao senatore, štoviše, prema njima ima posebnu emociju. I to ne može sakriti. A zna se tko su u ovoj momčadi senatori, oni koji su s njim od prvog dana; Modrić, Perišić, Brozović, Kovačić, Vida i Kramarić.

Dokaz odnosa prema senatorima jest i to što je u Cardiffu od prve minute stavio Vidu, a mlađeg, potentnijeg Šutala poslao na klupu. To je potvrda respekta, koji Dalić ima prema 'zaslužnicima', a i potezi iz prošlosti pokazuju da se on, zapravo, nikad nijednoga od takvih igrača nije odrekao. Oni su sami odlazili i, na neki način, olakšali mu posao. Sami su reprezentaciju napuštali Danijel Subašić, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko, Dejan Lovren..., Dalić nikad nije došao u situaciju da on mora prelomiti.

Doduše, bilo je situacija kad je, recimo, Ćorluka bio na klupi u Rusiji, Vida u Kataru, ali tada se odlučio za Lovrena i nije pogriješio. Za dvojicu 'veterana' ipak nije bilo mjesta u prvih 11. Jednostavno, dok sami ti igrači nisu vidjeli da više ne mogu ili da dolaze mlađe i nisu sami otišli iz reprezentacije, kod Dalića su imali zaštićen status.

Andrej Kramarić upitan je i za utakmice s Latvijom i Armenijom, ozljeda je teža no što je izgledalo. Ali, on bi sigurno imao mjesto u ovakvom odnosu snaga. No, Dalić će morati nešto učiniti s veznim redom. Naravno da nije upitno, da ne bi netko pomislio, da Dalić treba Brozovića, Kovačića ili pogotovo Modrića ostaviti izvan popisa ili na klupi, ali izbornik mora početi osvježavati taj vezni red. Pitanje je kakva će biti situacija u studenom, u kakvoj će svi oni biti formi, međutim, kristalno je jasno da će Dalić morati malo zagrepsti u nedodirljivost i kraljevski status velikog trojca. Mora pronaći rješenje kad njima ne ide, kad nisu pravi, a ne samo čekati hoće li netko od njih proigrati i napraviti neki potez.

Vidjet ćemo je li Dalić sad prvi put u svojem mandatu poslao poruku baš njima, je li prvi put 'udario' na senatore? Ili ipak još tako daleko ne treba ići.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti