Borna Jakšić/PIXSELL
Borna Jakšić/PIXSELL

Dalić: "Vrijeme je za nova lica, a ne znam zašto je puklo s Livajom. Zvao sam ga, ali nije se javio"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 16.10.23. | 19:45

Izbornik komentirao stanje u reprezentaciji za Dnevnik Nove TV.

Izbornik Zlatko Dalić preuzeo je odgovornost nakon dva poraza i očajne igra protiv Turske i Walesa. Nije mu to strano, znao je to i ranije raditi, no malo će to značiti hrvatskom navijaču, ako Hrvatska ne ovjeri odlazak na Euro ove godine.

No ako je suditi po njegovim riječima, nije ovo populističko preuzimanje krivice, u razgovoru za Dnevnik Nove TV, Dalić je priznao kako su ga dva velika rezultata u šest godina uljuljkala i kako se utoplio u komfor zoni medalja sa SP-a i Lige nacija. Dodao je Dalić i da nije imao dovoljno hrabrosti povući nužne poteze, kao i to da je bio samo nijemi promatrač u dvije netom završene utakmice.

„Imali smo sjajnu situaciju do prije mjesec dana, sada smo imali dva poraza i zaista bili jako loši. Ono što smo odigrali bilo je ispod svake razine. Protivnici bolji od nas, zasluženi porazi, a doveli smo se u situaciju koja nije ugodna. Ništa nije govorilo da će biti ovako nakon sjajne predstave u Ligi nacija nakon rujna, nisam reagirao. Sam sebi prigovaram da to nisam osjetio i da nisam na vrijeme reagirao da se to ne desi. Nisam osjetio reprezentaciju, nisam bio dobar“.

Više od poraza brine i očajna igra…

„Ovo nam se nikad nije dogodilo da smo bili ovako loši u dvije utakmice, bez energije, agresije, bilo kakve ideje. U dvije utakmice nismo stvorili šansu što je za nas nemoguće, a rekao bih da nije problem u pristupu, već u tome koliko možemo i koliko smo bili spremni. Puno igrača je malo van forme, puno igrača ne igra, dogodi se da ne može igrati nekoliko igrača. U obje utakmice nismo bili ni blizu onoga što možemo. Ne možemo reći da su zakazali pojedinci, bili smo loši svi od prvoga do zadnjega, a moram poći od sebe“, objasnio je izbornik.

Je li vrijeme za nova lica?

 „Činjenica je da ovo što smo odigrali je nedopustivo i da moramo tražiti bolja i kvalitetnija rješenja. Rekao sam maloprije, zadnjih 30 utakmica od Eura izgubili smo samo dvije, a sad dvije u tri dana. Imao sam svoje ideje, razmišljanja što bih trebao, ali nisam htio dirati dok ide dobro. Ali sad to moram napraviti. Možemo očekivati nove pozive. Ovo mi je dobro došlo da donesem odluke o kojima sam prije razmišljao i da idemo sa svježim snagama i energijom, da dam priliku nekim drugim igračima. Ne mogu govoriti o imenima, moram izaći iz komforne zone koju sam imao kao i igrači koju su imali kvalitetom i medaljama. Sad smo opet u situaciji biti ili ne biti“, objasnio je izbornik.

U Hrvatskoj su zbog izostanka Ivana Perišića, Andreja Kramarića, Luke Ivanušeca i odlaska Marka Livaje priliku su dobili Josip Brekalo, Petar Musa i Dion Drena Beljo. A protiv Walesa je umjesto Josipa Šutala na stoperskoj poziciji zaigrao Domagoj Vida.

„Teško je očekivati da će netko bljesnuti tko je došao nakon dugo vremena. Cijela ekipa je zakazala, bili smo svi loši i iza toga stojim i govorim. Da je podbacio pojedinac ili dva, lakše bi razgovarali. Imali smo protiv Turske problema u fazi obrane, nekoliko kikseva, grešaka, nesigurnosti, a sa Vidom sam htio dobiti neku sigurnost i napraviti ono što je bilo u Katru - pored mladog stopera iskusniji, agresivniji stoper“, rekao je Dalić pa se osvrnuo na izostanke kao i probleme na lijevom beku:

„Sad se vide koliko fale Ivan Perišić i Andrej Kramarić. To su dva igrača s najviše golova i asistencija u mom mandatu. Kad je ekipa bila slaba, oni su zabljesnuli, a to nam je trebalo. Bili smo bez obojice i jako su nam nedostajali. Sosa je prešao u Ajax i tamo upao u probleme, nije igrao tri utakmice i to je bio razlog zašto je u obje utakmice startao Borna Barišić“.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Vezna linija nije bila na razini…

 „Vezna linija ima pravo na svoj slab dan, utakmicu. Vukli su nas šest godina, a kad nisu na nivou, imamo velikih problema. Moramo tražiti rješenja, Brozović ne smije igrati sljedeću utakmicu zbog kartona. Moramo se sabrati i moram naći za ono što nas čeka. Teško nam je svima pao poraz, i jedan i drugi. Ljestvicu smo podigli jako visoko, ambicije su velike, a sve što napravimo ako nije vrh nije dobro. Svima nam je teško palo pa tako i Luki. Možda je to tako trebalo biti, trebaš pasti da bi ustao. Iz ovoga ću izaći puno jači, odlučniji i u ovakvim situacijama sam uvijek izlazio čvršći, jači i bolji“, jasan je Dalić.

Marko LIvaja?

„Žao mi je što o tome govorimo i što se to dogodilo. Par dana prije okupljanja poslao sam mu poruku i zvao ga, a Livaja mi se nije javio, ne znam zašto. Ne vidim razlog zašto je pukao naš odnos, rekao sam mu da par povika s tribina nije razlog za napustiti reprezentaciju. Žao mi je da je donio tu odluku, mislim da je bio bolji, možda da je bio u Ligi nacija bi osvojili Ligu nacija“.

Osjećaj je kao da u Osijeku atmosfera nije bila na razini, a već neko vrijeme atmosfera na utakmicama reprezentacije nema žar kakav je nekad imala.

„Atmosfera u Osijeku je bila dobra, neću ulaziti u detalje. U Cardiffu koji su bili na utakmici su bili fantastična podrška u porazu. Dobro navijanje je bilo i u Osijeku, a ljudi nisu navikli da Hrvatska gubi“.

Hrvatska više nema sve u svojim rukama, ovise i o drugim utakmicama, a završnica kvalifikacija na rasporedu je za mjesec dana kad Hrvatska prvo gostuje kod Latvije 18. studenog, a zatim tri dana kasnije, 21. studenog, dočekuje Armeniju na Maksimiru.

„Neću razmišljati o tome, plasirat ćemo se na Euro na bilo koji način. Zato sam ostao u Hrvatskoj reprezentaciji i do kraja ću se boriti da idemo na Europsko prvenstvo“.



Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti