Reuters/Lee Smith
Reuters/Lee Smith

Čudo u Budimpešti: Mađari uzeli mjeru Englezima po prvi puta od 1962. (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 04.06.22. | 19:59

Pogodak odluke zabio je Dominik Szoboszlai

Danas je izniknuo jedan podatak iz rubrike „za one koji žele znati više“, a koji bi ovih dana mogao dobro doći ako pohodite sportske pub-kvizove. Naime, Mađarska je u prvom kolu Lige nacija na svojoj Puskás Aréni u Budimpešti slavila nad Engleskom 1:0 pogotkom Dominika Szoboszlaija, što je prva pobjeda Mađara u okršajima s Gordim Albionom još od svibnja 1962. i Svjetskog prvenstva u Čileu.

A jedan zgodan dodatak, koji su izračunali pedantni otočki novinari, je da se to zbilo osam godina i 95 dana prije nego je engleski izbornik po prvi puta zakmečao u rađaonici u rodnom Watfordu.

A pobjedi Mađarske nema se što za oduzeti, domaćin je sasvim zasluženo slavio na svom terenu. Bili su bolji u drugom poluvremenu, dok su Englezi na početku utakmice imali određenu inicijativu, a koja nije dugo potrajala. Mađarska je mudro kontrirala i djelovala je konkretnije većim dijelom utakmice.

Utakmicu je odlučio jedanaesterac, doduše pomalo mekan, ali dojam je kako je to bila ispravna odluka. U duelu su bili Reece James i Nagy, a sudac Soares Dias je ocijenio da je engleski reprezentativac bio preoštar i pokazao je na bijeli kreč u 66.miuti.

U nastavku se Szoboszlai prihvatio izvođenja i matirao Pickforda za, ispostavit će se, konačnih 1:0.

Pogodak Szoboszlaija pogledajte OVDJE

No, imali su Mađari sjajnu priliku u 81. minuti povesti i 2:0. Szalai je mogao gurnit Schafera u priliku po sredini terena, ali odlučio je da neće žuriti pa je pričekao dolazak Osijekvog Kleinheislera. Mađarski veznjak je prihvatio loptu i uputio opasan udarac prema engleskim vratima, koju je odbio Pickford. Na odbijanac je dotrčao Schafer koji je ostao usamljen, ali se očito uplašio prilike i praznih vratiju pa je loptu napucao visoko preko gola. Nevjerojatan promašaj.

Do konca utakmice rezultat se više nije mijenjao i Mađari su mogli započeti feštu. Podsjetimo i kako je Mađarska zbog rasističkog ponašanja navijača dobila je kaznu od tri domaće utakmice bez prisustva gledatelja, ali ta zabrana nije vrijedila za djecu pa je tako na Puskás Arénu stiglo oko 30 tisuća djece do 14 godina.



Tagovi

engleskaMađarskaDominik SzoboszlaiLiga nacija

Ostale Vijesti