Igor Šoban/PIXSELL
Igor Šoban/PIXSELL

Čudesni Livaković i sjajne izmjene donijele Final Four u Amsterdamu!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 25.09.22. | 22:46

Strijelci za veliku pobjedu Hrvatske bili su Luka Modrić, Marko Livaja i Dejan Lovren, a utakmicu je obilježio i izlazak Brozovića iz igre zbog ozljede

Hrvatska je osvojila prvo mjesto u skupini Lige nacija nakon što je u Beču svladala Austriju 3:1 te se plasirala na Final Four koji će se u lipnju sljedeće godine igrati u Amsterdamu. Iako su opasno visjeli, Beč je ovoga puta bio sretan za Vatrene za koje su golove zabili Modrić, Livaja i Lovren dok je za domaćine precizan bio Baumgartner. Svakako treba istaknuti i sjajnu partiju Dominika Livakovića čije su obrane držale Hrvatsku "na životu" da bi sjajnim izmjenama Dalić donio preokret za pobjedu i prvo mjesto u skupini.

Svi su uoči utakmice nudili “ekskluzive” oko sastava! I nitko ga nije pogodio. Zlatko Dalić napravio je odličan dribling i na travnjak poslao postavu u kojoj nije bilo mjesta za dvojicu maksimirskih junaka. Umjesto Sose istrčao je imenjak Barišić, na desnom beku, suprotno svim očekivanjima, osvanuo je Stanišić dok je desno krilo pripalo Nikoli Vlašiću.

Visoko su naši napali domaćine na početku utakmice koja je igrana u sjajnoj atmosferi kreiranoj od naših navijača. Na početku je posebno bila aktivna lijeva stana na kojoj su Perišić i Barišić unosili nemir u obrani Austrije, da bi do vodstva stigli akcijom na onoj suprotnoj. Igrala se 6. minuta kada su pogriješili domaćini na sredini, Vlašić je brzinski prenio loptu u kazneni prostor i poslužio Modrića za mirnu egzekuciju. Međutim, veselje je bilo kratkog daha. Stanišić je početnički pogriješio i dao loptu Sabitzeru u noge, slijedio je centaršut koji Baumgartner šalje u mrežu.

GOLOVE MOŽETE VIDJETI OVDJE

Malo kasnije ostali smo bez Brozovića koji je zbog ozljede morao napustiti travnjak. Zamijenio ga je Lovro Majer. Modrić je otišao lijevo, Kovačić u sredinu dok je Majer bio na desnoj strani veznog reda. Odgovorio je i Ralf Rangnick koji svoju reprezentaciju premješta u sustav 3-5-2. I tu je načelno Hrvatska stala. Konce igre preuzeli su domaćini kojima je očito brzi povratak dao krila. Hrvatska je imala sreće kada je Baumgartner sam ostao na desetak metara od Livakovića, ali u njegovu pokušaju nije bilo dovoljno preciznosti!

Veznjak Austrije je bio nerješiva enigma za našu reprezentaciju jer je malo kasnije i treći put bio blizu pokušaja da ugrozi gol Livakovića. Nekako u isto vrijeme stigle su vijesti iz Kopenhagena da Danska vodi 2:0 što je značilo da Hrvatskoj treba isključivo pobjeda za Final Four Lige nacija.

Mogla je Austrija na odmor s vodstvom, ali Dominik Livaković čudesnom reakcijom sprečava Arnautovića, dok su s druge strane prijetili Vlašić i Perišić udarcima iz daljine.

Hrvatska je bila blizu kaznenog udarca u 54. minuti, kada je Danso bio u duelu s Budimirom, ali sudac Dias iz Portugala prilično autoritativno je pokazao rukom kako nema riječi o prekršaju a što mu je VAR dao za pravo… Nakon sat vremena igre Austrija prijeti iz dvostrukog slobodnog udarca Sabitzera. Onaj prvi zaustavljen je rukom od strane Dejana Lovrena u živom zidu, onaj drugi je također blokiran a odmah potom Dalić radi dvostruku izmjenu u kojoj su Barišić i Budimir ustupili svoja mjesta Sosi i Livaji.

Da je Livaković u sjajnoj formi pokzao je zaustavivši udarac Gregoritscha. Zlatko Dalić pogodio je s izmjenama uvjerili smo se u 68. minuti. Kovačić je izvukao loptu, dodao Sosi koji je prosljeđuje do Ivana Perišić. Slijedio je skraćeni centaršut na drugu stativu gdje je Marko Livaja na pravom mjestu i uz pomoć stative pogađa gol za vodstvo Hrvatske. Par minuta kasnije je Dejan Lovren stavio točku na i. Lovro Majer je preuzeo ulogu asistenta, a stoper Zenita se ubacio iz drugog plana i glavom zakucao loptu u mrežu za Final Four Lige Nacija.

S tribina Pratera krenula je pjesma, Hrvatska je na stadionu na kojem je 2008. doživjela jedan od najtežih poraza, ostvarila treći najveći uspjeh u povijesti. Plasman među četiri najbolje europske reprezentacije u Ligi Nacija odmah je iza ruskog srebra i francuske bronce. Kapa dolje!

Austrija - Hrvatska 1:3

Stadion Ernst Happel, Beč

Gledatelja: 47250

Sudac: Artur Soares Dias (Portugal)

Strijelci: 0:1 Modrić (6. as. Vlašić), 1:1 Baumgartner (9. as. Sabitzer), 1:2 Livaja (69. as. Perišić), 1:3 Lovren (72. as. Majer)

Žuti kartoni: Sabitzer, Posch (Austrija); Perišić, Lovren (Hrvatska)

AUSTRIJA (4-4-2): Lindner - Trimmel (od 63. Lainer), Posch (od 62. Posch), Danso, Alaba - Baumgartner (od 82. Schmid), Seiwald, X. Schlager, Sabitzer - Arnautović (od 63. Saracevic), Gregoritsch (od 82. Onisiwo)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Stanišić, Lovren, Gvardiol, Barišić (od 60. Sosa) - Modrić, Brozović (od 18. Majer), Kovačić (od 84. Kramarić) - Vlašić (od 84. Pašalić), Budimir (od 60. Livaja), Perišić.


Tagovi

Liga nacijaHrvatska nogometna reprezentacijaAustrijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti