Andrija Živković, Robert Murić @Reuters, @Pixsell
Andrija Živković, Robert Murić @Reuters, @Pixsell

Copy/Paste: Robert Murić, Andrija Živković i priča "što bi bilo, kad bi bilo"

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 19.08.21. | 08:43

Obojica su desna krila, igrači poteza, oni koje su u stanju 89 minuta biti nevidiljivi na terenu pa na kraju biti igrači odluke. Očevi su ih uzdizali u nebesa, a oni su, nakon faze lutanja Europom, napokon našli svoje mjesto pod suncem u Rijeci, odnosno PAOK-u.

Večeras u 20 stati solunski stadion Toumba ugostit će prvu utakmicu posljednje faze kvalifikacija za plasman u Konferencijsku ligu. Domaći PAOK je favorit, djelomično i zbog izostanka dva stožerna igrača Tomićeve momčadi (Josip Drmić i Nediljko Labrović), no ni trener domaćina Razvan Lucescu već neko vrijeme ne može računati na neke ključne pojedince. Riječani su ove sezone potvrdili kvalitetu i znanje da u 'užarenom' Solunu' ostvare pozitivan rezultat, a onda i osiguraju plasman u novoformirano natjecanje.

Prema najavama i objektivnim faktorima, ali i velikom ulogu dvoboja (najmanje tri milijuna eura), ovo je utakmica u kojoj bi mogli gledati čvrsti gard obje momčadi, siguran i oprezan pristup s ne pretjerano rizika i velikog broja šansi. Mogli bismo gledati utakmicu koju će odlučiti inspirirani potez jednog nadahnutog pojedinca. Igrača koji svojim prisustvom na zelenom terenu radi razliku. Koji svojim majstorstvom može donijeti trijumf.

(1.70) PAOK (3.45) Rijeka (4.90)

A obje momčadi imaju takvog igrača koji su skoro pa 'copy-paste' jedan drugoga. Andrija Živković i Robert Murić su ljevaci koji se najbolje snalaze na desnoj strani napada, iako mogu pokriti sve ostale ofenzivne postave u momčadi. Obojica su rođeni 1996. godine, Murić je par mjeseci stariji i 10-ak centimetara viši. Obojica su omladinski staž odradila u dva od četiri najveća kluba s ovih prostora, Murić u Dinamu, a Živković u Partizanu. Obojica su se relativno rano, pod kontroverznim okolnostima, otisnuli u europske velikane (Ajax, odnosno Benficu), te su obojica ponajbolji, po nekima i najbolji igrači svojih aktualnih momčadi – Rijeke, odnosno PAOK-a - u koje su stigli kako bi revitalizirali svoje karijere.

Nel Pavletic/PIXSELLNel Pavletic/PIXSELL

Doduše, iako im je igrački put naizgled sličan, Živkovićev je ipak bio dosta 'pravocrtniji' i uspješniji te je s pravom, u ovom trenutku, na tržištu cjenjeniji od Murića. Živkovića Transfermarkt procjenjuje na pet milijuna eura, a u jednom trenutku vrijedio je čak 18. Murić je, s druge strane, na svojem 'peaku' i vrijedi dva milijuna, iako ga se za vrijeme omladinskog staža u Dinamu oko njegovog imena vrtjele dvoznamenkaste cifre, no o tome malo kasnije...

PARTIZANOV TALENT NAPUSTIO HUMSKU U SVAĐI

Rođeni Nišanin je kao dijete Partizanove omladinske škole debitirao za Crno-bijele s 18 godina, krajem sezone 2012/13. Andrija Živković za Partizan je odradio pune tri sezone, odigrao je gotovo 100 utakmica, učinak mu je iz sezone u sezonu rastao, 2015. bio je važni kotačić u osvajanju pretposljednjeg Partizanovog naslova, a 'eksplodirao' je u posljednjoj polusezoni u kojoj je nosio dres kluba iz Humske (jesen 2015.) u kojoj je 12 puta poentirao, između ostalog zabivši pobjednički pogodak Steaui u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a onda još četiri komada Alkmaaru i Augsburgu u Europskoj ligi, svakome po dva.

Sve to vrijeme Živković je bio nositelj mladih reprezentacija Srbije, a upisao je i dva nastupa za A selekciju. Golovi, asistencije, proigravanja, taj sjajan 'prvi dodir', nisu mogli proći nezapamćeno. Nakon te sjajne posljednje polusezone, Benfica je dovela Živkovića kao slobodnog igrača s obzirom na to da mu je krajem sezone isticao ugovor s Partizanom.

Benfica je tada 20-godišnjem Živkoviću ponudila pomalo nestvarni ugovor, plaća mu je svake godine trebala rasti, a samo za posljednju godinu ugovora trebao je zaraditi oko pet milijuna eura (na kraju je, prema nekim procjenama, Živković Benficu koštao ukupno oko 15 milijuna eura). Partizan je ostao bez odštete, a Živković je tu posljednju polusezonu u crno-bijelom dijelu Beograda proveo pod suspenzijom.

MEANWHILE IN ZAGREB...

Rođen četiri mjeseca ranije u Varaždinu, Robert Murić je svoje prve nogometne korake započeo u lokalnom Zagorcu da bi ga Dinamova skautska služba kao iznimno talentiranog ulaznog kadeta dovela u Zagreb s 15 godina. Murić je prošao kadetski i juniorski staž u Dinamu, a istovremeno je, u vlastitom trošku, povremeno igrao za futsal za lokalni MNK Jerovec (Murić je odigrao i jednu prijateljsku utakmicu za Futsal Dinamo, 2015. protiv NK Varteksa).

Bio je uz Alena Halilovića, Antu Ćorića i Frana Brodića, jedan od najvrjednijih eksponata poznate Dinamove škole nogometa, po medijima su se povlačile dvoznamenkasto-milijunske cifre, a onda - umjesto debija za Dinamo - šok.

Murić napušta Maksimir i prelazi u legendarnu Ajaxovu školu nogometa. U intervjuu za Večernju list, Robertov otac Branko obrazložio je razlog odlaska mladog supertalenta.

"Naravno da mi je žao što nije zaigrao za prvu momčad Dinama, a moglo je i tako biti, bila je to moja želja. Još do 9. prosinca prošle godine mislio sam da ima šanse da ostane. No tada nam je (Zdravko Mamić, op.a.) prijetio, izgovorio strašne stvari, nije nam dao uopće da dođemo do riječi i tada smo se zauvijek razišli. Nije ga uspio slomiti ni na pripremama u Turskoj gdje mu je svaki dan dva tjedna punio glavu. Tamo je Robert stvarno puknuo, nije to mogao izdržati".

Kasnije su se povlačile tužbe, HNS, u kojem je prvi čovjek Dinama tada imao jaki utjecaj, priječio je Ajaxu Murićevu registraciju, no birokratske zavrzlame su riješene. Murić je zaigrao za Ajax Jong s današnjim superstarovima poput De Ligta i De Jonga, zabio je neke 'eurovizijske' golove, a uspio je upisati i dva nastupa za prvu momčad Kopljanika. U posljednjih osam minuta koje je dobio u utakmici protiv Excelsiora uspio je čak i upisati asistenciju…

(NE)SNALAŽENJE U EUROPI

Živković se nakon polusezone prilagodbe u Benfici ustalio u prvih 11 Orlova. U idućoj sezoni odradio je 30 utakmica, no, iako je talent i dalje bio neosporan, manjkalo je golova i asistencija zbog kojih je doveden i skupo plaćen. Prvo je preseljen na klubu, a onda i na tribine. U četvrtoj sezoni u slavnom lisabonskom klubu odigrao je samo četiri utakmice, ukupno 124 minute…

Na ljeto 2020, u jeku korona-krize, Živković i Benfica sporazumno su raskinuli ugovor, Benfica mu je isplatila 1.5 milijuna eura i na taj način 'ušparala' 3.5 milijuna koje je još trebao dobiti za zadnju godinu ugovora. I Živković je kao slobodni igrač prešao u grčki PAOK.

"Znam da će da nekome možda zvuči čudno, ali ja mislim da u Benfici nisam dobio pravu priliku. Odnosno da sam je, kad bi je i dobio, koristio na pravi način. Ali onda sam poslije nekog vremena maknut, nisam igrao ni ja ne znam zbog čega.... Stvarno ne znam koji je bio razlog, samo su me maknuli. A ja sam sve vrijeme davao 100 posto sebe, na treninzima uvijek bio maksimalno posvećen, radio i individualno na sebi, to se sada i vidi”, rekao je Živković za Mozzartsport u jednom od njegovih rijetkih medijskih istupa.

ARND WIEGMANNARND WIEGMANN

S druge strane, ne računajući 'mrvice' koje je dobio u Ajaxu, Murić je seniorski nogomet prvi put okusio na posudbi u talijanskoj Pesari. Talijanskog prvoligaša te su sezone vodila tri trenera. Kod Massima Odda i (kratko) Luciana Zaurija Murić nije igrao, a tek mu je Zdenek Zeman pružio priliku u završnici sezone, kada je klub već 'debelo' bio drugoligaš. Murić mu se odužio pogotkom u 2:0 pobjedi nad Palermom, tek trećim trijumfom u cijeloj sezoni.

Murić je iduću sezonu započeo u Ajaxovom U21 pogonu, da bi za pola milijuna eura prešao u portugalsku Bragu. Međutim, u prvenstvu Portugala nije se susreo sa Živkovićem. Igrao je za drugu momčad Brage s kojom je početkom 2019. raskinuo ugovor i kao slobodni igrač stigao u Rijeku kako bi revitalizirao karijeru….

RENESANSE U SADAŠNJIM SREDINAMA

Živković je u PAOK-u imao start iz snova. Debitirao je s posljednjih 14 minuta utakmice protiv Larise u grčkom prvenstvu, a četiri dana kasnije PAOK je igrao utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv njegovog bivšeg kluba Benfice. Zbog pandemije i kasnog starta prvenstva igrala se samo jedna utakmica, u Solunu.

Nakon neriješenog prvog poluvremena, PAOK je poveo u 63., a četiri minute kasnije u igru je ušao Živković. Primio je loptu na desnoj strani napada, u svojem karakterističnom stilu krenuo je prema sredini i pogodio u kut. Dignuo je ruke, poručio je da ne slavi gol svojem bivšem klubu, no u njemu je sigurno ključalo.

Nevjerojatno je bilo zaista, premda sam znao da ću ga zabiti još dok sam ulazio u igru. Čudan osjećaj, bilo je naravno i tog srpskog inata, da im pokažem da su pogriješili. Premda naravno iz poštovanja prema klubu nisam želio slaviti, Ali, sve je to sport, sve je to život. A taj pogodak je bio nagovještaj da sam izabrao pravi put, rekao je nakon utakmice za Mozzartsport.

Iza Živkovića je impresivna sezona u PAOK-u. Ukupno 48 utakmica, 14 pogodaka i osam asistencija, a utakmicu sezone odigrao je 18. travnja kada je zabio oba pogotka u 2:0 trijumfu nad prvakom Olympiakosom. Na kraju je zaradio titulu klupskog igrača sezone.

Iza Murića su, s druge strane, dvije i pol sezone u Rijeci. Već u prvoj osvojio je Kup iako nije sudjelovao u 3:1 pobjedi Bišćanove Rijeke nad Bjeličinim Dinamom na Aldo Drosini. Iduću sezonu Bišćan je brzo napustio klupu momčadi s Kvarnera, a pod Simonom Rožmanom igrao je povremeno, nerijetko grijući klupu, no u drugim trenucima pokazivao je svu raskoš svojeg talenta.

Tek je u prošloj sezoni Murić prvi put istinski pokazao zašto je Dinamova uprava na njemu namjeravala zaraditi višemilijunski iznos. Bio je jedan od najboljih igrača Rijeke, a posebno je dobar bio na proljeće kada je Rijeka u mrtvoj utrci za Europu završila treća, te joj je malo falilo da se dokopa još jednog finala Kupa.

Murić je u aktualnu sezonu ušao s potencijalnom da postane ne samo najbolji igrač Rijeke, nego možda i cijele lige. Isto kao i Živković u PAOK-u (Grčkoj).

Tko će u međusobnom dvoboju između ova dva bivša velika talenta, a danas jako dobra igrača biti uspješniji, saznat ćemo nakon 180, a možda i 210 minuta dvomeča između Rijeke i PAOK-a.

(1.70) PAOK (3.45) Rijeka (4.90)



Tagovi

HMNK RijekaHNK RijekaPAOKKonferencijska ligaRobert MurićAndrija Živković

Ostale Vijesti