nordphoto GmbH / Alterphotos/NORDPHOTO
nordphoto GmbH / Alterphotos/NORDPHOTO

Cijene ih na više od 380 milijuna eura, igrali su protiv Dinama, a momčad je gotovo ista

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 15.08.22. | 09:54

Taktički mag Unai Emery na okupu ima gotovo istu momčad otkako je krenuo na klupi 'Žute podmornice', a u dvije godine s njima je osvojio EL i igrao polufinale Lige prvaka. U play-offu Konferencijske lige svi su ih htjeli izbjeći, a ždrijeb je odlučio da će na njih Hajduk...

Kad su kuglice u Nyonu zaplesale 2. kolovoza pri izvlačenju za play-off Konferencijske lige navijalo se da Hajduk izbjegne najteži mogući ždrijeb. Neki Maccabi ili FCSB zvučali su prolazno za razliku od Villarreala koji je u posljednje dvije sezone osvojio Europsku ligu i igrao polufinale Lige prvaka. Španjolska momčad pod vodstvom Unaija Emeryja živi svoju renesansu u Europi, a baš zato su je i htjeli izbjeći svi. No, sve ono što nitko nije priželjkivao ostvarilo se i kuglice su uparile pobjednika susreta Vitoria Guimaraes-Hajduk s Villarrealom.

Hajduk je slavio na Poljudu, a onda s porazom iz Guimaraesa osigurao susrete sa španjolskom momčadi. Prvi je na rasporedu u četvrtak, 18. kolovoza od 20.45, a igrat će se u Valenciji gdje Hajduk putuje već u utorak. Uzvrat je na Poljudu 25. kolovoza od 21 sat.

Villarreal je klub zanimljive prošlosti, star 99 godina, a nadimak Žuta podmornica nose otkako su Beatlesi izbacili svoj hit 'Yellow submarine' 1966. godine. Objasnio je to u intervjuu za Hinu tamošnji profesor ekonomije Rafael Moner.

„Kada su počeli pjevati 'Žutu podmornicu' moj je otac također pjevao, ali dodajući svoj stih - 'žuta podmornica, kao Villarreal'. Zbog boje naših žutih dresova“, pojasnio je i otkrio kako se to svidjelo publici nakon čega je ostao nadimak.

Lokalni poduzetnici su, naime, početkom 1970-ih godina otišli na sjever Italije odakle su prenijeli način proizvodnje keramičkih pločica. Ubrzo je mjesto oko kojeg se nižu plantaže naranči postalo centar Španjolske za proizvodnju keramike.

Godine 2017. stadion je preimenovan u "Estadio de la Cerámica", a na njegovom pročelju su istaknuta imena kompanija za proizvodnju keramike u vlasništvu obitelji Roig. Poduzetnik Fernando Roig, rođen u 60 kilometara udaljenoj Valenciji, kupio je 1997. godine većinski udio u Villarrealu pa ga iduće godine uveo u prvu ligu. Baš on je najavio kako im je cilj ove sezone otići što dalje u Konferencijskoj ligi, a pod njegovim vlasništvom prvo polufinale Lige prvaka igrali su 2006. kad ih je izbacio Arsenal. Imaju i jednu od boljih omladinskih škola u Španjolskoj iz koje su proizašli igrači poput braniča Pau Torresa i napadača Gerarda Morena.

U momčadi Villarreala nikad nije bilo Hrvata, ali je u omladinskoj školi čiji dio je bio Filip Faletar nekadašnji mladi reprezentativac Hrvatske. S hrvatskim klubovima su igrali četiri puta i to sve s Dinamom u Europskoj ligi. Prvi put su se susretali u grupnoj fazi u sezoni 10/11 kad je Dinamo slavio u prvoj utakmici na Maksimmiru s 2:0, a u uzvatu kao gost poražen s 3:0. Posljednji put igrali su u četvrtfinalu u sezoni 20/21, a tu je Žuta podmornica bila prejak takmac Modrima. Slavili su Španjolci u obje utakmice i na kraju osvojili ovo natjecanje.

Proteklog vikenda startala je LaLiga, a Villarreal je započeo pobjedom. Bili su na gostovanju kod Valladolida i slavili s 3:0. Kad pogledamo momčadi koje su istrčale s Dinamom prije nešto više od godinu dana i danas malo toga se promijenilo. Obrana u sastavu Foyth, Albiol, Torres, Pedraza na okupu je već duže vrijeme s vratarem Rullijem iza leđa. Okosnice veznog reda Capoue, Parejo i Coquelin igrali su i prošlog vikenda, a u napadu je standardan Moreno koji je prvi napadač reprezentacije Španjolske. Tu je i nova nada španjolske reprezentacije 19-godišnje desno krilo Yéremy Pino kojeg Transfermarkt cijeni na 40 milijuna eura.

Teško je nespomenuti još Manu Triguerosa i Arnauta Danjumu, koji vjerojatno neće igrati u prvoj utakmici s Hajdukom, te Samuela Chukwuezea, Paca Alcacera kao i povratnika Giovanija Lo Celsa. Većina momčadi je duže vrijeme na okupu pod trenerskom palicom Emeryja od ljeta 2020. godine. O ovom Basku kojem se tepa da je taktički geniji napisani su brojni hvalospjevi za njegov rad, a rekorder je s četiri osvojene Europske lige. Emery se voli prilagođavati protivnicima, a najčešće koristi 4-4-2 sustav s dvije šestice.

Tijekom prijelaznog roka momčad je napustio dugogodišnji kapetan Mario Gaspar koji je otišao u Watford, a na njegovu je poziciju iz redova Stršljenova stigao Kiko Femenia. Spomenuli smo ranije u dolascima Lo Celsa, a kao rezervni vratar vratio se Pepe Reina koji je bio u klubu od 2002. do 2005. godine. Iz druge momčadi promoviran je 21-godišnji krilni napadač Nicolas Jackson koji je zabio prošlog vikenda u pobjedi nad Valladolidom.

Prema Transfermarktu vrijednost Villarrealove momčadi je 381.2 milijuna eura, dok je za usporedbu Hajduk procijenjen na 44.75 milijuna eura. Najskuplji igrači su Danjuma i Torres koje cijene na 50 milijuna eura, a prate ih Moreno i Pino s cijenom od 40 milijuna.

Bez da dodajemo neke specijalne epitete i opisne pridjeve nije teško zaključiti kakva je Villarreal momčad. Dugo na okupu, s iskustvom igranja europskih natjecanja na najvišoj razini te natjecanja u jednoj od najjačih liga svijeta. Ne zvuči obećavajuće za ikoga tko se s njima sretne. Prošle godine eliminirali su Juventus i Bayern iz Lige prvaka, a mučili su i Liverpool u polufinalu.

Iz njihovih redova uoči susreta s Hajdukom 'pila naopako'. Nesumnjivo je da su favoriti, ali predsjednik Fernando Roig je oprezan.

„Imamo jako tešku i kompliciranu utakmicu 18.kolovoza protiv Hrvata. Ja ću biti u Valenciji, a nadam se da će ondje također biti i 20.000 naših navijača jer je sve podešeno da budu ondje – autobusi, termin utakmice…Vrijedi otići”, izjavio je predsjednik Fernando Roig u obraćanju medijima u Vila-realu, gradiću s 50.500 stanovnika na jugoistoku Španjolske.

Villarreal i Hajduk će u četvrtak u 20.45 sati odigrati prvu utakmicu na stadionu “Ciutat de Valencia”, kapaciteta 26.350 mjesta na kojem svoje utakmice igra klub Levante. Villarrealov stadion će se obnavljati do kraja prosinca pa će do tada domaće utakmice igrati ondje jer je Levante prošle sezone ispao u drugu ligu. (K.M.)


Tagovi

HajdukVillarrealUnai EmeryGerard MorenoPau Torres

Ostale Vijesti