Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

CIES-ovo istraživanje: Slaven, Osijek i Dinamo najstariji u ligi, Lokosi vjeruju 'klincima' (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 27.09.21. | 12:46

'Velika četvorka' hrvatskog nogometa ne vjeruje baš toliko mladim igračima kao što se to nastoji prikazati, a Bjelica nije dao ni jednu jedinu minutu igraču mlađem od 21 godinu.

I ptice na grani znaju onu kako HNL nikad nije bio kvalitetniji nego ove sezone. Još malo i odigrat će se prva trećina u ovom prvenstvu, a četiri najbolje hrvatske momčadi zbijene su u svega jedan bod. Rijeka je trenutno prva s 20 bodova, Osijek je drugi s istim brojem bodova i utakmicom manje, Dinamo je trenutno skupio 19 bodova u osam odigranih prvenstvenih utakmica, dok je Hajduk na četvrtom mjestu s 19 bodova u devet odigranih kola.

Iako svi klubovi nastoje promovirati svoje mlade igrače, statistički podaci govore kako oni koji su u donjem dijelu prvenstvenog poretka, izuzev Slaven Belupa, puno skloniji davanju prilika mladim igračima.

Lokomotiva ima najmlađu momčad lige. Silvio Čabraja vjeruje 'klincima', a prosječna starost njegove momčadi je 23.99 godina. Ta brojka išla bi im još više u prilog da je u klubu ostao Roko Šimić, a da je u ovoj kategoriji 'na vrhu'  pomogli su mu Justin de Haas (21) i Jon Mersinaj (22) koji su na stoperskim pozicijama zamijenili Papadopoulosa i Leškovića.

Po krilima 'lete' Aliyu i Kačavenda, dok je 24-godišnji Dabro u vrhu napada. Da kojim slučajem devetka Lokosa nije na raspolaganju Silviju Čabraji, na njegovo bi mjesto ušao 21-godišnji Kulenović.

Druga najmlađa momčad prvenstva je Hrvatski dragovoljac. Iako su trenutno na začelju 1. HNL, u Sigetu očito vjeruju mlađima. 21-godišnji Viduka desno i 19-godišnji Veljača lijevo su dva najmlađa pojedinca na koje možemo gledati kao članove udarne 11-orke, s tim da je tu i 20-godišnji napadač Karlo Perić koji je u ovom trenutku zamjena za 25-godišnjeg Tomislava Štrkalja.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da najstariji igrač u redovima Dragovoljca ima 27 godina, a riječ je o nekadašnjem braniču Inter Zaprešića i Hajduka, Marka Čosića. Samo mjesec dana mlađi od Čosića je Andrej Lukić, a tu su još Valentić (27), Mioč (26), Zoungrana (26) i Bagadur (26).

Što se tiče najstarije momčadi prvenstva, vjerujemo da to nije bilo preteško za zaključiti o kome je riječ. Iako im je nositelj igre odnedavno novi igrač Bayerna, 16-godišnji Lovro Zvonarek, jedan mlađi igrač nije uspio poboljšati krvnu sliku momčadi u kojoj igraju Ivan Krstanović (38), Goran Paracki (34), Tomislav Božić (33), Mario Marina (32) i Ivan Čović (31). Da stvar bude 'gora' po sve simpatizere Farmaceuta, svi navedeni igrači su standardni prvotimci, a poslije Zvonareka najmlađi igrači na koje možemo gledati kao prvotimce su Caimacov (23) i Bogojević (23).

Zanimljivo, Osijek ima drugu najstariju momčad lige. Prosječna starost momčadi je 26.39 godina, a zanimljivo je kako Bjelica ove sezone nije dao niti jednu jedinu minutu igraču mlađem od 21 godinu. Od petorice starijih od 30 godina, samo je kapetan Mile Škorić član udarnih 11, a tu su još Ante Erceg (31), Vedran Jugović (32), Antonijo Ježina (32) i Mihret Topčagić (33).

Najmlađi igrač u Osijeku je Adrian Leon Barišić (20), dok je drugi najmlađi Darko Nejašmić (22) koji je na posudbi iz Hajduka.

Na trećem mjestu 'najstarijih' je Dinamo (prosjek 25.93), a zatim slijede Rijeka (25.65) i Hajduk (25.39).

Cijeli popis pogledajte u nastavku:



Tagovi

CIESHNLOsijekSlaven BelupoDinamo Zagreb

Ostale Vijesti