Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Čačić je gotov, traje sastanak, čeka se samo presuda! No, Dinamo još traži zamjenu

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 05.04.23. | 21:15

Dinamov trener nije podnio ostavku nakon debakla u Šibeniku, ali svima je jasno da više nema budućnost u Maksimiru. Od momčadi koja je pobijedila Chelsea u Ligi prvaka, stvorio je prosječnu momčad koje se nitko više ne boji. S punom odgovornošći, kao trener i sportski direktor

Dok ovo pišemo, u srijedu oko 21 sat, Ante Čačić je još uvijek Dinamov trener! Međutim, pitanje je koliko će to još i ostati, koji sat, puno teže još koji dan. Nakon utakmice u Šibeniku, nakon Dinamova 2:1 poraza u polufinalu Kupa, brzo se sa stadiona pokupila kompletna Uprava i trenutno negdje na putu od Zagreba traju konzultacije.

"Ovo više nema smisla!"... "Treba što prije odlučiti"..., to su poruke koje smo dobili od ljudi bliskih klubu i aktualnom vodstvu, dakle, sve je jasno Čačićev odlazak zapravo je samo pitanje konačne presude. Sve je kredite, ako ih je još i imao, Čačić izgubio na Šubićevcu, igrom sudbine, presudio mu je Duje Čop, igrač kojega je baš Čačić u Dinamu pretvorio u prvog napadača, kasnije ga i prekomandirao u reprezentativca. Ali, da nije Čop, presudio bi Čačiću netko drugi, jer, Dinamo predugo izgleda loše, predugačak je taj negativan niz, previše je crnih rupa da bi bilo slučajno. Da, mogao je Dinamo u Šibeniku već u 15. minuti riješiti utakmicu, da, realizacija je 'štekala', da, opet je Dinamo primio eurogol u zadnjem sekundama, ali da se sve to i nije dogodilo, možda bi samo malo prikrilo probleme i odgodilo konačan rasplet. Čopov pogodak ga je samo ubrzao.

Ante Čačić niti nakon ovog poraza nije ponudio mrvu samokritike, vadio se na nesreću, sudačke greške (pogotku Šibenika možda i jest prethodio faul nad Ljubičićem, ali to je bilo na suparničkom šesnaestercu), vadio se na problem s realizacijom, još jednim eurogolom, kakve Dinamo u zadnje vrijeme stalno prima... Ali, zaboravio je da je baš on, kao trener i sportski direktor najodgovorniji što se doveo u ovakvu situaciju. I s prijelaznim rokom koji odradio loše i s načinom vođenja momčadi i pretvrdoglavim stavom, koji ima već mjesecima. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, mogao se ne razbiti u Šibeniku, možda i protiv Lokomotive za tri dana, ali razbio bi se kad-tad. Svi razlozi koje Čačić uzima kao alibije, većinom su njegova pogreška i odgovornost, a sve ostalo samo posljedica. I način na koji je morao platiti.

Uprava, dakle, sastanči, ali najteža odluka nije dati otkaz Anti Čačiću, bez obzira na otpremninu. Teška je odluka koga postaviti umjesto Čačića. Malo je trenera koji su Dinamova želja, a da su slobodni i htjeli bi prihvatiti taj vrući krumpir u ovom trenutku. Kao što su, recimo. Bišćan ili Jakirović. Treba li odmah dati klupu u ruke, recimo, Stjepana Tomasa, koji ima trenerskog iskustva, Dario Šimić ga želi u klubu. Ili ostaviti do kraja sezone Čačićeve pomoćnike Roya Ferenčinu i Sandra Perkovića pa na ljeto tražiti trajnu opciju? Postoji ideja i povratak Nenada Bjelice, koji bi mogao objediniti sve, i privremeno i trajno rješenje, dobro poznaje svlačionicu i mogao bi odmah krenuti, ali ne od nule, već kao nikad i nije otišao. I, to je u ovom trenutku najveća dvojba, nije više upitno da je Čačić gotov, sad, sutra ili, ako kojim slučajem preživi, za koji dan, već tko će ga zamijeniti! Tu se sad ne smije pogriješiti, jer, upitan je postao i naslov prvaka!

Čačić je donedavno imao rezultat, osvojio je naslov lani, ušao u Ligu prvaka, doveo Dinamo pred novi naslov bez previše stresa. Ali, ovo što se događa u zadnje vrijeme, preko toga se teško može prijeći. Dinamo je postao prosječna momčad. Da, imaju tu i igrači svoju odgovornost i trebali bi se zapitati za svoje karijere, no, Čačićeva je krivica ipak daleko najveća. On je tu momčad trenirao i još važnije, slagao, s puno odgovornošću, kao trener i sportski direktor! I više doista nitko ne vidi budućnost s njim na klupi.



Tagovi

Ante ČačićGNK DinamoNK ŠibenikHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti