Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Čačić 'izmislio' mjesto Bočkaju, a on je u velikoj formi! Ima li Dinamo novo oružje za Salzburg?

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 02.10.22. | 10:38

Dinamov trener uporan je u nepovjerenju Bočkaju na lijevom boku, sumnja u njegove defenzivne mogućnosti. Ali je i shvatio da se suludo odreći svega onoga što Pero donosi u igri prema naprijed. I, smjestio ga je na desno krilo, a Bočkaj odgovorio - atomski. I postao veliki kandidat za prvih 11 protiv Red Bulla

Dinamo ima novog bana iz zagorskog kraja - Petra Bočkaja! Ne smeta još malo doskočice, jer niti Bočkaj, promatrali smo ga i u Kupu protiv Borinaca, a i na zagrijavanju protiv Slaven Belupa, ne skida osmijeh s lica, stalno je dobro raspoložen. Rekli bismo, čak i neočekivano za nekoga tko je izgubio mjesto u momčadi, čiju je poziciju u najjačim utakmicama uzeo 'priučeni bek' i 'manja šteta'. Međutim, taj vječni osmijeh nije slučajan, nije usiljen, on najbolje opisuje Bočkajevu transformaciju. Pero Bombardero mogao bi, naime, biti otkriće završnice polusezone, Čačićev novi izum i jako oružje u utakmicama koje će do sredine studenoga određivati Dinamovu, prije svega europsku, sudbinu.

"Lijevog beka i dalje će igrati Ljubičić. Bočkaj je više igrač za 3-5-2 sustav, bolji u ofenzivi nego u defenzivi. Ali, dobit će šanse, a i na treninzima može pokazati da može biti dobar bek.", kazao je Ante Čačić početkom sezone, kad je postalo sve očitije da na Bočkaja ne računa u dvobojima s najjačim protivnicima u Hrvatskoj i Europi. Da mu je u tim utakmicama važnija sigurnost u igri prema nazad, nego ono što Bočkaj može donijeti i donosi prema naprijed. Toliko je Čačić bio čvrst u toj odluci da je spremno žrtvovao odličnog veznjaka Ljubičića i trpio njegove propuste na lijevom boku radije nego da tu poziciju preda u ruke Bočkaju.

A znamo kako je priča išla. Iznenadni i bombastični transfer prošlog Badnjaka, Dinamo je iz Osijeka doveo Bočkaja za više od dva milijuna eura (TM kaže 2,7 milijuna) i kod Željka Kopića, u sustavu s trojicom stopera, odmah je zauzeo svoje mjesto. Vrlo brzo nastavio i bildati brojke. S tri asistencije i dva pogotka u modrom dresu završio je prvu polusezonu u Dinamu, s time da se posebno pamti gol iz slobodnjaka u Šibenika. Gol za 0:2 koji je prelomio prvenstvo i donio Dinamu novi naslov prvaka. Ante Čačić tada je već bio trener i nije se činilo da bi Bočkajeva pozicija ičime mogla biti uzdrmana u novoj sezoni.

Međutim, rekli smo, počelo je već na pripremama to svojevrsno Čačićevo nepovjerenje prema Bočkaju. Niti očiti statistički parametri, poput broja centaršuteva, asistencija, obećavajućih dodavanja pa i pogodaka, nisu natjerali Čačića da promijeni misao. Čak i kad je igrao u 3-5-2 sustavu koji je, sam je rekao, idealan za Bočkaja, za Peru tu nije bilo mjesta. Bio je igrač za HNL, u Europi prilike dobivao 'slučajno'. Dosad tek 29 minuta u osam utakmica i to u produžecima protiv Bodo/Glimta. I ne, nije zakazao, dapače, u tom je dvoboju donio energiju s klupe, zabio i zadnji, četvrti pogodak (4:1) kojim je Dinamo potvrdio ulazak u Ligu prvaka. Opet, nije bilo dovoljno za pomak u hijerarhiji, niti za jednu minutu u dvije utakmice Lige prvaka. Iako je do reprezentativne stanke, unatoč slaboj minutaži, zabio dva gola (HNL i Europa) i upisao četiri asistencije.

No, onda se u zadnjih nekoliko dana sve promijenilo. Koliko je Čačić bio uporan u odluci da Bočkaja makne s lijevog boka, toliko je i shvatio da bi bilo suludo lišiti momčad njegovih napadačkih potencijala. Jer, svaki put kad je na terenu, nekako doprinese, golom, asistencijom, ubačajem, udarcem...U Kup dvoboju u Jarmini Bočkaj je zaigrao na poziciji desnog krila! I, premda protivnik nije dovoljno snažan da bi se donosili konačni zaključci, Bočkaj je svoj posao odradio sjajno. Zabio je i prekrasan gol, desnom nogom nakon lijepe 'finte'. I potom ušao s klupe protiv Slaven Belupa. Ne umjesto Ljubičića na lijevi bok, ne umjesto Oršića na lijevo krilo. Već umjesto Špikića na desno krilo! Odmah je zabio za 3:1, a pred kraj susreta potpuno 'raspametio' Maksimir. Dodavanjem s hakla prebacio je obranu Koprivničana, točno na nogu Ivanušeca koji je poentirao za 4:1. Ušao je u igru u 79. minuti, zabio, asistirao i zaslužio epitet igrača utakmice. Dosadašnji učinak u sezoni, četiri gola (zabio u HNL-u, Kupu i Europi) te pet asistencija u HNL-u! S obzirom na minutažu, fantastično.

I, čini se da mu je Čačić pronašao idealnu poziciju. Na kojoj nije toliki naglasak na defenzivi već do izražaja dolazi njegov napadački potencijal. Opet, nije na lijevoj strani, gdje kraj Mislava Oršića ne bi mogao doći od izražaja, u tom 'dvoboju' zna se tko ima prednost. Dinamov trener vidio je gdje bi Bočkaj mogao dobiti prostor, eksperiment (iako je Bočkaj i ranije znao igrati na desnoj strani) je upalio.

Dario Špikić nametnuo se najviše na toj poziciji, odličnom formom od početka sezone. Luka Menalo se ozlijedio i trenutno je izvan kadra, Mahir Emreli ničime dosad nije zanitrigirao. Ali, i Špikić u zadnjim utakmicama malo stagnira, što je i očekivano. Pa se sad 'pojavio' Bočkaj! Baš uoči jedne od ključnih utakmica u Ligi prvaka, gostovanja u Salzburgu (srijeda, 18:45). U sjajnoj je formi, Čačić mu je pronašao poziciju na kojoj od njega ima više koristi, bez obzira bude li Dinamo protiv Red Bulla igrao u sustavu s trojicom ili četvoricom, Pero Bombardero mogao bi biti novo, snažno oružje. U pravi tren. Hoće li u utorak krenuti od prve minute, istisnuti Špikića, ili će opet čekati priliku s klupe? U svakom slučaju, gotovo je sigurna oklada da će protiv Salzburga upisati prve minute u Ligi prvaka, bila bi stvarno šteta ne iskoristiti taj njegov ofenzivni doprinos.

HNL, 11. kolo

Petak, 30. rujna

Varaždin – Istra 1961 1:1

Subota, 1. listopada

Osijek – Lokomotiva 4:1

Dinamo – Slaven Belupo 4:1

Nedjelja, 2. listopada

Rijeka – Hajduk 15.00

Šibenik – Gorica 17.30

Igre na sreću mogu izazvati osvisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

GNK DinamoPetar BočkajSlaven BelupoRed Bull SalzburgLiga prvakaHNL

Ostale Vijesti