Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Čačić ima moćno oružje, ispadanje u Skopju bilo bi za Dinamo neoprostiv grijeh!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 24.07.22. | 08:57

Dinamov trener dobio je u Koprivnici još neke igrače, a kad je jedna od dvojbi hoće li odlični Drmić imati mjesto u prvih 11, onda to dovoljno govori o kvaliteti i snazi Dinama. Bez previše mudrovanja, Modri u Skopju moraju pobijediti, za sve ostalo ne postoji nikakav alibi

"Kad se igraju dvije utakmice, onda još više do izražaja dolazi kvaliteta i bolja momčad na kraju obično prođe dalje. A mi smo sigurno bolji od Shkupija, prema tome, uvjeren sam da ćemo proći u iduće pretkolo Lige prvaka", jednostavna je matematička formula, koju je Dinamov trener podijelio s javnošću nakon visoke (5:1) pobjede u Koprivnici. I, zapravo, koliko god na prvu ta 'jednadžba' zvučala banalno, ona je posve točna. Da, Ante Čačić u rukama ima uistinu moćno oružje za ovu fazu europskih natjecanja, Dinamo je u Koprivnici pokazao kolika mu je širina i kakva sve rješenja postoje u modroj svlačionici, ispadnje u Skopju od Shkupija bilo bi uistinu neoprostiv grijeh.

Istina, utakmica protiv Slavena počela je još jednim upozorenjem, Dinamo je opet na samom startu djelovao konfuzno i Mišićev nepotreban i neoprezna start s leđa donio je već u drugoj minuti kazneni udarac i vodstvo domaćina. Takve stvari, takvi gubici koncentracije mogu donijeti velike probleme i odvesti utakmicu u krivi smjer, no, sve što smo vidjeli nakon toga, pokazalo je koliko kvalitete ima u Dinamovoj momčadi i kako je malo potrebno da za kvaliteta 'propupa' na travnjaku. Čačić je nakon utakmice možda dobio nove, slatke brige, jer neki su se igrači uistinu nametnuli i neće biti lako prelomiti uzeti im ulogu startera na stadionu 'Toše Proeski', ali spoznaja da može računati na 15-16 igrača trebala bi ga smiriti i biti mu saveznik a ne uteg.

Iako Čačić voli u svakoj utakmici iznenaditi nekim neočekivanim potezom pri slaganju momčadi, kao što je bilo postavljanje Ristovskog na stopersko mjesto, u Koprivnici je možda shvatio da je jednostavnost najbolji put do uspjeha, odnosno, ono što je radio na kraju prošle sezone; najbolji igrači na svojim najboljim pozicijama. Bez previše 'kemijanja' i eksperimenata. Dobio je tako u visokoj pobjedi nad Slavenom Dinamov trener i Mislava Oršića, koji je pokazao da podiže formu i da već u Skopju može biti jaki adut, dobio je i osporavanog Petra Bočkaja, koji je svojom predstavom poručio da se, brojeći mu defenzivne propuste, ne smije zanemriti napadački učinak i rješenja koja donose njegovi precizni ubačaji i proigravanja. Kao da su svi, u pravom trenu, pred izuzetno važnu utakmicu, pokazali svoje najbolje izdanje, a na Čačiću je da sad, pronađe najbolji način kako ih uklopiti u pobjedničku momčad.

Kako će, dakle, Dinamo istrčati u utorak u Skopju? Kažemo, Čačićeve zamisli teško je predvidjeti i pogoditi sastav, međutim, ako gledamo koga je Dinamov trener odmarao, a tko se u toj pobjedi nametnuo i kandidirao za udarni tim protiv Shkupija, najlogičnijih 11 izgleda ovako; Livaković - Ristovski, Lauritsen, Perić, Bočkaj - Ademi, Ljubičić - Menalo (Špikić), Ivanušec, Oršić - Petković (Drmić). Dakle, po našem mišljenju, trebale bi biti samo dvije dvojbe, Menalo ili Špikić na desnoj strani i tko u vrhu napada, Petković ili Drmić? Činjenica da je Čačić odmarao Petkovića jasno naznačuje da na njega računa od prve minute u Skopju, ali kako se odreći sjajnog Drmića, koji je u dva kola HNL-a zabio tri pogotka, mogao samo u Koprivnici zabiti još toliko, vrhunski je i proigravao suigrače, namještao im prilike? Što se druge dvojbe tiče, Špikić je u startu prvi Čačićev izbor, međutim, Menalo se svojim igrama i poštenim pristupom sigurno ozbiljno nametnuo, u ovom je trenu možda i u boljoj formi od Špikića. Kao što nam se čini da Josip Mišić nije još uhvatio pravi ritam, nakon Shkupija pogriješio je i zakasnio i u Koprivnici. Iako je Mišić osigurač, jedina prava 'šestica', dvojac Ljubičić-Ademi na sredini terena pred Skopje se doima kao bolja opcija.

"Nisam u nekim novim dvojbama oko sastava, ali vidjet ćemo još u ova tri dana do utakmice, kako će se biti refleks ove pobjede na treninzima", podvukao je Čačić nakon 'petarde' Slavenu, priznajući, zapravo, i sam da u glavi već ima startnih 11 za Skopje. A čak i da to bude momčad koju smo najavili, činjenica da s klupe konkuriraju i ulaze Drmić, Mišić, Baturina ili Špikić još jednom jasno kazuje kolike resurse ima na raspolaganju Čačić. I koliki bi bio grijeh da se ti dečki spotaknu na prvaku Sjeverne Makedonije. Nakon viđenog u Koprivnici dojam je da Čačić odabirom momčadi ne može pogriješiti. Samo bez nepotrebnih eksperimenata, ovih 15 ili 16, igrača, svaki na svojoj poziciji, morali bi biti dosta i za više od prolaska Shkupija! To je jednostavna jednadžba, upravo poput one Čačićeve s početka priče. Bez previše mudrosti, filozofiranja i alibija Dinamo u Skopju mora pobijediti.

Dinamova postava za Skopje (4-2-3-1), s mogućim Čačićevim dvojbama u zagradama:




Tagovi

GNK DinamoSlaven BelupoLiga prvakaShkupiAnte Čačić

Ostale Vijesti