Reuters/Carl Recine
Reuters/Carl Recine

Briljantan povratak nakon komedijaških pogrešaka Maguirea i Popea, Sancho igrao FIFA 23 za vrijeme utakmice

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 27.09.22. | 09:01

Engleski mediji pišu o sjajnom momčadskom duhu i velikom povratku protiv jednog takvog velikana kao što je Njemačka, dok se s druge nastavljaju izrugivati s kapetanom Uniteda i novim vratarom Svraka.

Nakon svojevrsne uspavanke u prvih 45 minuta, u nastavku utakmice između Engleske i Njemačke nema onoga tko nije uživao. Šest pogodaka, dva kaznena udaraca, veliki preokret Engleza pa na kraju, objektivno zasluženi, remi. Sve što želimo vidjeti u jednom 'derbi' okršaju jučer smo imali 'na dlanu'. Kako 'vatrometa' nije nedostajalo na terenu, tako je bilo poprilično zabavno i poslije utakmice kad su se čitale i slušale prve reakcije engleskih i njemačkih medija.

Igrala se 67. minuta utakmice kad je Chelseajev veznjak/napadač Kai Havertz zabio prekrasan pogodak za 2:0 vodstvo Njemačke ne Wembleyju. Opet je Maguire 'namagarčen', on je taj koji je izgubio loptu na suparničkoj polovici nakon čega je uslijedila kontra iz koje je stigao i pogodak, baš kao što je isti igrač skrivio jedanaesterac 15 minuta ranije iz kojeg je realizirao Gundogan.

Ono što Maguire radi posljednjih mjesec dana zaista prevršuje svaku mjeru. Nezgrapan, spor, s očitim manjkom samopouzdanja, bez ikakve liderske crte… Maguire igra očito iz neke mazohističke potrebe Southgatea ili ranije Solskjaera i Rangnicka da dokažu kako 'oni znaju' nešto što je svima, pa čak i najobičnijim nogometnim laicima, jasno da jednostavno 'ne ide'. A Maguire i nogomet, barem na onoj najvišoj razini kao što su Gordi Albion ili Manchester United, jednostavno ne ide.

Za prvi je direktan krivac, za drugi… Hajde, da se ne svali baš njemu sve na leđa, akcija je trajala još 20-ak sekundi nakon izgubljene lopte, ali da je on bio taj koji je prvi pogriješio – je. Da je on bio taj koji potom nije uspio presjeći dodavanje Wernera za Havertza nakon kojeg je postignut pogodak – također je. Da je on taj koji je bio meta svih napada Nijemaca i čije su se pogreške čekale, a na kraju i dočekale – opet je. Maguire, u ovakvoj formi, daleko je od igrača za englesku reprezentaciju…

No, nije samo Maguire bio fokus engleskih medija i priča navijača poslije utakmice. Southgateova momčad pokazala je puno toga dobrog, zabili su tri pogotka, nisu se predali, uspjeli su se vratiti i okrenuti nakon što su gubili 2:0, a iako su planski gostima prepustili posjed, više su prijetili te je Ter Stegen tokom cijele utakmice imao puno posla. Isto tako su pokazali širinu svoje klupe, u veznoj liniji igrala su dvojica igrača koja bi na istoj poziciji mogla biti narednih 10 godina (Rice, Bellingham), dok su Foden, Sterling i Saka toliko neugodni da se Kehrer i Raum ni u kojem trenutnu nisu smjeli opustiti.

Svima je znano kako je tanka granica od heroja do tragičara, ali na Otoku… Tamo je to posebna priča. Prije tri dana na društvenim mrežama se pisalo 'Gareth, hvala na svemu, ali vrijeme je za odlaskom', 'Ima li netko broj od Pochettina' i slično, da bi se sinoć isticalo 'bravo Gareth, tvoje izmjene su promijenile utakmicu'. Da kojim slučajem nije pobijedio, Southgatea bi engleski mediji, baš kako to oni najviše vole, stavili na stup srama i krenuli gađati sa svime što im se nađe pri ruci. Kolokvijalnog govoreći, jasno. No, doslovno govoreći, 'iznapadali' bi ga sa stotinu pitanja. Zašto Saka i Alexandre-Arnold nisu startali, kad ćemo se prestati sa sustavom s trojicom u posljednjoj liniji, zašto je obrana tako nekoordinirana i neuigrana, kako je moguće da Mount nije u početnoj postavi, hoće li Toney dobiti priliku, zašto se zanemaruje Abraham koji je sjajan u Romi… Pitanja, kao što vidite, im sigurno ne bi nedostajalo.

Nadalje, bit će zanimljivo vidjeti kako će Englezi reagirati na Sancha, koji zbog ozljede nije mogao biti s reprezentacijom, ali je, dok je trajala utakmica protiv Nijemaca, na društvenim mrežama podijelio sliku sebe kako igra FIFA 23. Toliko o 'timskom duhu' i zajedništvu…

Ali, preokret je ipak 'jača priča' od komedijaških pogrešaka Maguirea i Popea te 'gejmera' Sancha.

Nick Pope godinama je bio sjajan na golu Burnleyja. Pisalo se tada, Pope je vratar za najveće klubove svijeta, ali jasno je da nije isto biti prvi golman kluba koji igra domaće utakmice na Turf Mooru ili pak Anfieldu, Emiratesu, Etihadu, Old Traffordu, Stamford Bridgeu itd. Ljetos je prešao u Newcastle gdje je branio korektno, a Southgate mu je odlučio dati prednost nad Ramdaleom koji itekako ima zasluge zašto je Arsenal trenutno vodeća momčad Premier lige.

Pope je sve samo ne loš vratar, ali pitanje nije je li on dobar ili loš, jer na to je odgovor svima znan, već je li on dovoljno kvalitetan da bude prvi vratar Gordi Albiona. I to pored Ramsdalea, Hendersona, Pickforda…

Nakon što je užasno pogriješio kod trećeg pogotka, krenula je 'paljba' po društvenim mrežama. Nije mu se onda zamjerila samo ta pogreška iz 87. minute, već se retroaktivno počelo pisati i o tome kako se kod kaznenog udarca bacio sekundu ili dvije prije nego li je Gundogan zapucao. Pope je startao u posljednje dvije utakmice protiv Italije i Njemačke, ali ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ga Southgate vrati na klupu te da se za jedinicu sada bore samo Ramsdale i Pickford.

Kako bilo, na Otoku će ona prva jutarnja kava (koju oni ne ispijaju na isti način kao Hrvati) biti gorko-slatkog okusa. Navijači imaju na čemu temeljiti pozitivu, ali isto tako ih ima što i mučiti. Jasno, njihova očekivanja na SP-u su velika, ali nema više one samouvjerenosti kao prošlih godina. Da se cijela 2022. godina samo izbriše, opet bi se na radiju najviše puštala pjesma 'Football's coming home'. Na svu sreću, radijske stanice neće morati opet puštati komedijaše Baddiela i Skinnera kad već komedijaše, na trenutke, moraju gledati u dresu svoje reprezentacije.


Liga nacija, skupina A3

Ponedjeljak, 26. rujna

Engleska – Njemačka 3:3

Mađarska – Italija 0:2



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaHarry MaguireGareth Southgate

Ostale Vijesti