EXPA/ Eibner/ Weber
EXPA/ Eibner/ Weber

Borna Sosa: Da sam dobio Dalićev poziv igrao bih za Hrvatsku!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 09.05.21. | 09:51

U intervjuu za Index.hr, Sosa je porazgovarao o svojoj odluci, mladoj Hrvatskoj reprezentaciji i mogućem prelasku u Bayern

Odluka Borne Sose da će zaigrati za reprezentaciju Njemačke i dalje je prva vijest dana na domaćim portalima i ostalim medijima.

Sosa je odluku da će definitivno zaigrati za Elf objavio jučer, a Index.hr danas donosi razgovor s bivšim hrvatskim U21 reprezentativcem, te novopečenim članom njemačke A selekcije.

“Odlučio sam se za Njemačku jer smatram da već imam 24 godine, tri godine igram u Bundesligi, a i dalje sam bez nastupa u A reprezentaciji. Shvatio sam da Hrvatska ne računa na mene i da smatraju da na mojoj poziciji imaju bolje igrače. Poštujem taj stav i njihovu odluku, nema ljutnje i ostajemo u dobrim odnosima. Moja je odluka da odem igrati za Njemačku”.

Jesi li o tome ranije pričao s ljudima iz HNS-a?

“Nisam tip koji čeka da drugi povlače poteze, ja ih povlačim kad mislim da je to dobro i potrebno. Odluku sam donio osobno. Ove sezone nisam imao nikakav kontakt s osobama iz hrvatske A reprezentacije i nitko me nikada nije zvao iz HNS-a. Prvi put s Dalićem sam razgovarao jutros, kada je izašla vijest da sam se odlučio za reprezentaciju Njemačke”.

Da si ranije dobio Dalićev poziv, što bi napravio? 

“Da sam dobio Dalićev poziv i zaigrao u ožujku, ili tamo u rujnu i listopadu prošle godine kad je bilo prilika, igrao bih za Hrvatsku. Bilo je dosta okupljanja, a ja više nemam 17, nego 24 godine. Nažalost, nije bilo ostvarivo da dobijem poziv Hrvatske i putevi su nam se razišli. Dobio sam jutros Dalićevu podršku i razumijevanje, hvala mu. Poželio mi je sreću, isto ja želim njemu. Čekaju me velike stvari, njemačka reprezentacija je valjda svemirski brod. Veselim se što ću dobiti šansu igrati s takvim veličinama, većinom igračima Bayerna”.

Kakav je dojam na tebe ostavio direktor njemačkog saveza, proslavljeni napadač Oliver Bierhoff? 

“Njemački savez je najjači savez na svijetu, a Bierhoff kao glavni operativac pokazao se kao čovjek od riječi. Smiren je i drži do onog što kaže, u Njemačkoj ne možeš drugačije funkcionirati”. 

Koliko traje operacija tvog priključivanja timu Njemačke? 

Cijela priča traje oko dva-tri mjeseca. Napravili su sve da što prije riješimo državljanstvo i na tome sam jako zahvalan. 

Saznali su da je moja mama rođena u Njemačkoj i stupili su u kontakt sa mnom. Krenuli smo u proces i stalno smo komunicirali. Dolazili su na svaku utakmicu koju sam igrao. Kazali su da im odgovaram kao igrač za sustav njemačke reprezentacije.

Jesi li ikada upoznao izbornika Dalića? 

Ne sjećam se, mislim da sam ga jednom u životu vidio, ništa službeno. Ovako, u HNS-u su dva mjeseca imali informaciju da imam ponudu Njemačke. Ja sam osobno to javio jednom direktoru.

O kome je riječ, u HNS-u nema puno direktora? 

Nije važno, zaista ne bih o imenima. Gotovo je. Rekao sam im da imam ponudu Njemačke i da s njima razgovaram. To je bilo to, nitko mi se iz HNS-a nije obratio nakon toga. Oni su donijeli svoju odluku, ja sam donio svoju, nema nikakvog zla i ne treba stvarati tenzije.

Sigurno si pročitao komentare dijela navijača koji dižu tenzije, kako se nosiš s tim? 

Pokušavam objasniti ljudima da je ovo odluka poslovne prirode. Mnogi me zovu izdajnikom, ali ne razumiju da ja i dalje volim Hrvatsku najviše na svijetu i to će uvijek biti moja zemlja, zemlja moje obitelji i prijatelja. Ne igram za hrvatsku reprezentaciju, ali i dalje volim svoju zemlju. U poslovnom svijetu ja sam se odlučio igrati nogomet za Njemačku.

Ideš li u Bayern na ljeto, o tome se stalno priča. Jesu li priče istinite? 

Što se tiče transfera u Bayern, gdje ima dima, ima i vatre. Bit će zanimljiv prijelazni rok. 

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.


Tagovi

Borna SosaZlatko Dalić

Ostale Vijesti