Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska u Sosi gubi vrhunskog igrača, ali u konačnici ne gubi puno

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 08.05.21. | 12:50

Čekao je svoj red u reprezentaciji, a sad se odlučio za Elf...

Umirovljenjem Roberta Jarnija u dresu reprezentacije Hrvatska se dugo mučila s pozicijom lijevog bočnog. Bilo je tu svakakvih krpanja, većinom krilnih igrača koji su za potrebe reprezentacije igrali lijevog bočnog.

Za lijevu stranu rješenje je tadašnji izbornik Slaven Bilić pronašao u Ivanu Striniću kojeg je pozvao prvi put 2010. godine. Strinića su mnogi osporavali, ali svaki njegov izostanak iz momčadi osjetio bi se. U tom periodu bio je naš najbolji lijevi bek, a sve ostalo su realno bile neprirodne improvizacije i zakrpe.

Koliko god osporavali Strinića, on je osvajač srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva 2018. i u tome ima zasluge kao igrač, ne kao epizodist. A baš nakon tog prvenstva Hrvatska je dobila novi problem. Pojavila se 'poplava' lijevih bekova koji su se pažljivo proizvodili u omladinskim školama hrvatskih klubova.

Jedan od njih bio je i Borna Sosa koji je sad odlučio ne čekati poziv Hrvatske i prihvatio onaj iz Njemačke.


A baš on je kao 20-godišnjak iz Dinama bio na širem popisu Zlatka Dalića za prvenstvo u Rusiji. Bio je prvak s Dinamom te godine i osigurao transfer u Stuttgart od osam milijuna eura. Mnogi su ga vidjeli kao prvo rješenje u Rusiji s obzirom na stanje na lijevoj strani, ali mladost i neiskustvo presudili su da ipak propusti Svjetsko prvenstvo.

Sljedeće tri godine bile su turbulentne u Sosinoj karijeri. Prošao je ozljedu, ispadanje iz lige, povratak u ligu, promjene trenera i klupskih vizija do toga što je danas, a danas je najbolji lijevi bek Bundeslige. Za njim luduju mnogi klubovi, a javna je tajna da je želja Juliana Nagelsmana u Bayernu. Sve to dovoljno govori tome zašto su Nijemci odabrali 23-godišnjaka za svoju reprezentaciji.

No, vratimo se još malo u period nakon srebra na Mundijalu. Strinić više nije mogao igrati zbog problema sa srcem, a Pivarić nije bio na reprezentativnoj razini ni na razini konkurencije i Daliću nije preostalo ništa drugo nego eksperimentirati. Razlika između Dalića i ranijih izbornika je što u tome da je Dalić imao što probrati jer nikada u povijesti reprezentacije nije bila takva konkurencija za jednu jedinu poziciju. Bili su redovi čekanja u veznom redu, ali tu se uvijek moglo kombinirati, na beku može ipak igrat samo jedan.

U početku je u Ligi nacija testirao s vječnom zakrpom na bekovskim pozicijama Tinom Jedvajem, koji je prirodno stoper, a u jednoj utakmici koristio je na toj poziciji i Antonija Milića koji je tu poziciju igrao u Hajduku. U konačnici najviše prilika dobili su Borna Barišić i Dario Melnjak. Barišić je u ovom periodu od Rusije igrao 14 puta, a Melnjak sedam. Negdje sa strane, u prikrajku, svoj red čekali su Domagoj Bradarić i Borna Sosa kao dva najperspektivnija lijeva bočna u tom razdoblju.


Prolazila su okupljanja i okupljanja i s više strana se zazivao debi ovih mladića, ali uvijek bi ili ostali na klupi ili bili na pomoć mladoj reprezentaciji. Barišić se ustoličio za to vrijeme na poziciji, a to je i zaslužio dobrom formom igrajući za Rangerse s kojima je ove sezone osvojio prvenstvo bez poraza kao jedan od ključnih igrača u postavi Stevena Gerrarda. S druge strane Daliću se zamjera što je mladom dvojcu pretpostavio 28-godišnjeg Melnjaka koji igra turskom Rizesporu, realno lošijem klubu od Lillea i Stuttgarta.

Bradarić je debi upisao protiv u prijateljskoj utakmici protiv Švicarske, a u tom susretu upisao je i asistenciju Brekalu za izjednačujući zgoditak kada je Hrvatska na kraju slavila s 2:1. Međutim, Dalić u toj utakmici nije koristio Bradarića kao beka, već krilo, a beka je igrao Melnjak. Lilleov bek je u klubu počeo dobivati sve manje prilika, a s druge strane Sosina forma u Bundesligi je počela rasti. Sosa je dobio poziv za Euro mladih za koji je prijavio ozljedu, a četiri dana od Bradarićevog gola za izbacivanje Engleza zaigrao je za klub. Čini se da su to Nijemci duže vrijeme pratili i radili na akviziciji Sose pa mu sada daju putovnicu, državljanstvo i priliku da igra za Elf. Još dok je bio klinac u Dinamu nije trebalo biti posebno vidovit da bi primjeltili Sosin talent i za predvidjeti u kakvog će se igrača razviti.

Sosa je za 26 utakmica ove sezone asistirao 10 puta i kako smo ranije naveli o njemu Nijemci sipaju hvalospjeve. Iako je na širem popisu Elfa ni tamo mu mjesto nije zagarantirano, ali imat će priliku 'privatizirati' tu poziciju jer lijevog beka nemaju u perspektivi. Njemački Sky je u online anketi postavio pitanje 'Vjerujete li da će Borna Sosa biti pojačanje za reprezentaciju Njemačke?', a 79 posto ispitanika je odgovorilo 'DA'. To dovoljno govori koliko je cijenjen u Njemačkoj.


S druge strane, Hrvatska ostaje 'samo' na Borni Barišiću, Dariju Melnjaku, Domagoju Bradariću i Jošku Gvardiolu, koji tek treba debitirati za nacionalnu A vrstu. Odlazak Sose je šteta, ali ne i nenadoknadiv gubitak kada pogledamo s kim Dalić još raspolaže u perspektivi. Kako je u konačnici nakon nepozivanja Sose u hrvatsku reprezentaciju navodno izjavio njemački izbornik na odlasku Joachim Low: "Svaka čast Hrvatskoj ako ima toliko kvalitetnih bekova, mi ih nemamo..."


Tagovi

Borna SosaNjemačkaHNSHrvatskaizdvajamo

Ostale Vijesti