Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Pred Dinamom su još četiri mine, tri bi se morale aktivirati da ga raznesu i gurnu Osijek prema naslovu

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 26.04.21. | 09:24

Pred Zagrepčanima su tri uzastopna gostovanja, a izuzmemo li Slaven, igra kod svih koji se bore za Europu. Osijek ima mnogo lakši raspored, ali i četiri boda manje i utakmicu više

Hrvatska nikada nije imala ovako zanimljivo prvenstvo, jer borba se vodi na nekoliko frontova. Točnije, na tri fronta. No, na onom najzanimljivijem situacija se pomalo kristalizira. U možda čak i ključnom tjednu Dinamo je preživio dva derbija i stvorio dodatnu prednost na tablici. Prednost koju će vrlo teško ispustiti do kraja sezone.

Bod kod izravnog rivala u Osijeku, a onda i sva tri protiv Hajduka veliki su poticaj Krznarovoj momčadi, koja sad ima četiri boda prednosti i utakmicu više za odigrati. Uz to, Dinamo je bolji od Osijeka u međusobnim dvobojima, tako da ta prednost praktički iznosi pet bodova. Dobije li Dinamo tu odgođenu utakmicu u Splitu, to je prednost od osam bodova, a to znači da bi se modri u sljedećih šest utakmica čak triput morali popiknuti kako bi ispustili ovu prednost. Pritom bi Osijek morao biti maksimalan.

Iako je u nogometu sve moguće, u ovakvu teoriju je prilično teško povjerovati, s obzirom na kvalitetu Dinama u odnosu na ostale rivale. Međutim, Zagrepčani imaju kud i kamo teži raspored od Osijeka te i dalje moraju biti maksimalno ozbiljni kako ne bi kompromitirali prednost koju su stekli ovih dana.

Gledajući raspored, možemo reći kako Dinamo do kraja ima čak četiri potencijalne mine, a Osijek tek jednu. Dinamove mine postavljene su u Koprivnici, Splitu, Rijeci i Gorici, a Osijekova tek u Gorici. Sve važno, možemo to tako reći, odigrat će se u prvih desetak dana svibnja i ako Dinamo tu preživi, ništa ga neće zaustaviti na putu do novog naslova.

Naime, krenuvši od 1. svibnja, Dinamo u devet dana čekaju tri vrlo neugodna gostovanja. Prvo ono kod Slavena, kod kojeg nitko ne može unaprijed računati na bodove, a zatim i dva derbija. Ono kod Hajduka (5. svibnja) i Rijeke (9. svibnja). Šest dana nakon Rijeke, modri gostuju u Gorici, a u preostale dvije utakmice ugostit će Varaždin i Šibenik.

Što se tiče gostovanja u Koprivnici, nema dvojbe kako mu se Dinamo veseli. Možemo reći da više problema sa Slavenom ima na Maksimiru, jer je zadnji put bodove u Podravini izgubio prije tri godine. Od tada je zaredao pet čistih pobjeda i primio samo jedan pogodak. Pritom ih je zabio 13. Najviše u jedinom ovosezonskom gostovanju na Apašu, kada je bilo 1:5.

Hajduk i Rijeka su već drugačije priče. Riječ je o derbijima, u kojima si pitanje pobjednika nikad ne zna unaprijed. Zadnja dva gostovanja u Splitu Dinamo je uspješno odradio (1:2, 0:2), ali nema dvojbe kako će Splićani biti mnogo opasniji nego sinoć na Maksimiru. Igrat će i Livaja, koji je od velike važnosti ovakvom Hajduku.

Rujevice se, pak, modri vjerojatno najviše pribojavaju, jer su na zadnja tri gostovanja tamo uzeli samo bod. Ove sezone bilo je 2:2, a u prošloj su dvaput poraženi, 2:0 i 1:0. Osim toga, Rijeka igra u odličnoj formi, a ako je zaustavila Osijek, nema razloga da ne zapapri i Dinamu, kojemu će to biti treće uzastopno gostovanje.

Posljednja mina za Krznara zove se Gorica, iako Dinamo od nje nikada nije izgubio u službenoj utakmici. Međutim, mučio se na posljednja dva gostovanja. Početkom godine slavio je 3:4, a u lipnju su odigrali bez golova. Pritom ne smijemo smetnuti s uma činjenicu da se Gorica, baš poput Hajduka i Rijeke, bori za tu treću poziciju i da će biti puna motiva u tom susretu.

I to je ono najgore za Dinamo. Svi kod kojih gostuje, osim Slavena, bore se za Europu i ugostit će ga maksimalno nabrijani.

Rekli smo, Osijek nema takvih problema, ali on, pak, igra protiv svih onih koji se bore za opstanak. Ugostit će Varaždin, Šibenik i Istru, a gostuje u Gorici i kod Lokomotive. Kvalitetniji je od svih njih i bez obzira na to što se ovi bore za goli život, momčad s Gradskog vrta tu bi trebala doći do punog plijena. Potencijalna mina je Gorica, koja je u ovoj sezoni već bila negostoljubiva prema Osijeku, isprativši ga kući s 4:1. Bio je to, ujedno, prvi poraz Bjelice na klupi aktualnog kluba.

Međutim, Osijek ne ovisi o sebi i uzalud mu maksimalnih 15 bodova iz tih utakmica, ako Dinamo ne posrne u barem tri kola. No, borba je i dalje otvorena i bit će još barem desetak dana. Bez obzira na to što Dinamo već jednu ruku drži na pobjedničkom peharu.

 RASPORED DINAMA

Slaven Belupo - DINAMO (1.5.)

Hajduk - DINAMO (5.5.)

Rijeka - DINAMO (9.5.)

DINAMO - Varaždin (12.5.)

Gorica - DINAMO (15.5.)

DINAMO - Šibenik (22.5.)

 

RASPORED OSIJEKA

OSIJEK - Varaždin (2.5.)

Gorica - OSIJEK (7.5.)

OSIJEK - Šibenik (11.5.)

Lokomotiva - OSIJEK (15.5.)

OSIJEK - Istra 1961 (22.5.)



Tagovi

Dinamo ZagrebOsijekPrva HNL

Ostale Vijesti