Hrvoje Jelavić/Luka Stanzl (Pixsell)
Hrvoje Jelavić/Luka Stanzl (Pixsell)

Bočkaj je potvrdio da je pojačanje, jesu li Špikić i Tolić kupili kartu za iduću sezonu? (FOTO/VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 17.05.22. | 11:04

Dvoboj u Šibeniku, koji je Dinamu donio naslov prvaka, presudila su četiri junaka. Jedan je najbolji hrvatski golman, drugi igrač koji je prošle zime doveden za ozbiljan novac, a posljednja dvojica koji su cijelo vrijeme bila na marginama prve momčadi i minute su dobivali na kapaljku. Je li potonji dvojac tim utakmicama kupio 'karte' za iduću sezonu, ostaje za vidjeti...

Piše: Niko Rukavina

Dojmovi sa Šubićevca još se nisu slegnuli, igrači danas još uvijek odmaraju, neki su možda tek danas došli k sebi nakon nedjeljnog slavlja, a tek od sutra kreće priprema za posljednju utakmicu sezone. Derbi na Maksimiru koji se igra za prestiž, a koji će biti sve samo ne utakmica za prestiž.

Dinamo je na Šubićevcu imao četiri junaka. Jedan je skinuo zicer Erosu Grezdi pri rezultatu 0:0 u 25. minuti utakmice i tako spriječio domaćine da utakmicu ne odvedu u krivom smjeru (za Dinamo, dakako). Dominik Livaković stigao je do svojeg 19. 'clean sheeta' sezone i potvrdio da je jedan od najboljih vratara Europe, koliko god to neki pokušali osporiti.

Drugi junak je Dario Špikić. Nakon što je ovaj bivši Dinamov junior, koji je do prve momčadi kluba morao zaobilaznim putem, cijelo vrijeme priliku dobivao na kapaljku, i bio je na marginama prve momčadi, svoje mjesto u udarnih 11 'kupio' je sjajnom predstavom protiv Osijeka kada je zabio gol i asistirao u 3:0 pobjedi koja je trasirala Dinamov put prema tituli. Špikić je i u Šibeniku bio sjajan. Svoju igru kapitalizirao je 'samo' s jednom asistencijom, onom ključnom Marku Toliću za 1:0, no, bio je jedan od najaktivnijih i najopasnijih igrača Plavih. Iako je doveden kao lijevo-krilni napadač, zbog neprikosnovenog Mislava Oršića cijelu ga se sezonu guralo na tu desnu stranu napada. I sada je, pred kraj sezone, i kada je to bilo najpotrebnije potvrdio da njegovo dovođenje iz Gorice nije bio promašaj. Sa Špikićem na desnoj strani Dinamova igra dobiva novu dimenziju. Za razliku od Emrelija ili Ivanušeca (koji je prije igrao na toj poziciji) koji su se 'po prirodi' zabijali u sredinu, Špikić se puno češće izvlači na bok i preciznim centaršutima ugrožava suparničku obranu. Uz to, pokazale su posljednje dvije utakmice, dosta dobro surađuje sa Stefanom Ristovskim.

Igrač koji je u Šibeniku otklonio sve sumnje oko toga je li njegovo dovođenje iz Osijeka za 2.2 milijuna eura, bilo promašaj je Petar Bočkaj. Pod Željkom Kopićem solidno se snašao na poziciji lijevog wing-backa, a posebno dobro izgleda od kada u zadnjoj liniji surađuje s trojicom suigrača. Nakon odličnog debija protiv Rijeke (2:0), Bočkaj je svoje ponajbolje utakmice u Dinamovom dresu odigrao kada je to bilo najpotrebnije. Protiv Osijeka bio je jedan od najboljih igrača momčadi, asistirao je Špikiću za drugi gol koji je prelomio susret, a onda je svoje dovođenje definitivno okrunio sjajnim slobodnjakom protiv Šibenika. Zbog razornih slobodnih udaraca je, djelomično, i doveden. Ovo nije prvi put da je Bočkaj zabio iz slobodnjaka kada je to bilo ključno. U Osijeku je bio prvi izvođač, a najviše je upamćen ostao onaj njegov slobodnjak PSV-u s kojim je Osijek izborio prolaz u iduću fazu natjecanja. U Dinamu nije bio prvi izvođač, tu je titulu do sada držao Mislav Oršić, no pogodak na Šubićevcu je, vjerujemo, promijenio poredak u toj hijerarhiji.

Doduše, Bočkaj je u prvoj utakmici protiv Seville imao dosta problema sa Sevillinim brzancima, vidi se da mu još fali tog europskog iskustva, no u kontekstu HNL-a i njegovog dovođenja, Bočkaj se pokazao kao pun pogodak i sigurno će držati lijevu stranu Dinamove obrane u idućoj sezoni, neovisno o tome hoće li Dinamo s klupe voditi Ante Čačić ili neki drugi trener. Konačno, riječ je o drugom najboljem igraču po ocjenama sa SofaScorea, a trenutno je i prilično siguran sudionik Germanijakove postave sezone.

Za kraj ostaje najveća 'enigma' u Dinamovoj momčadi. Marko Tolić je igrač izvanserijskog igračkog umijeća, čovjek poteza, koji radi razliku na terenu i kojeg navijači obožavaju. No, unatoč tome, Marko Tolić nije se mogao izboriti za prvu momčad kod niti jednog Dinamovog trenera. U prvoj sezoni u Maksimirskoj 128, u samo pet utakmica 1.HNL krenuo je od prve minute, od čega u dvije kada je prvenstvo bilo riješeno. Unatoč tome, sezonu je završio s četiri gola i dvije asistencije. U aktualnoj sezoni očekivao se njegov iskorak, ali nije išlo. Pod Damirom Krznarom krenuo je od prve minute samo jednom, a priliku je također dobivao na kapaljku. Pod Željkom Kopićem, također je igrao samo svojevrsni 'trash time'. Nakon jesenskog dijela sezone već se oprostio od navijača i kluba, pričalo se da ga žele Osijek i Rijeka. Prema informacijama koje imamo, to je zaista bilo tako. I Nenad Bjelica i Goran Tomić u njemu su vidjeli 'kapitalca' koji bi ih zadržao u borbi za naslovom. Čovjek koji bi u Dinamovim konkurentima bio ključni igrač, 'kapitalac', u Dinamu nije mogao dobiti priliku u kontinuitetu.

Unatoč tome, ostao je. Odradio je Tolić jako dobre pripreme u Sloveniji, ponovno se očekivao njegov iskorak, ta klasična filmska priča koja će otpisanog igrača otpuhati u visine. Jer Toliću talenta i potencijala ne manjka. No, tek mu je ozljeda Ivanušeca otvorila pravu priliku. Protiv Seville je u Zagrebu odigrao sjajnih 54 minute, ali ga je poraz u Osijeku ponovno prikovao za klupu. Ni pod trećim Dinamovim trenerom nije se naigrao. Protiv Gorice je dobio 14 minuta, protiv Lokomotive 15, a Osijeka samo osam. Iako se u Šibeniku od prve minute očekivao 'ratnik' Amer Gojak, Čačić je priliku dao Toliću. I potez mu se i te kako isplatio. Zabio je i bio ponajbolji igrač Dinama u prvom dijelu. Pred odlazak na odmor zadobio je udarac te ga je Čačić na poluvremenu zamijenio. I dalje nestvarno zvuči podatak da je Makro Tolić u dvije sezone u Dinamovom dresu upisao 60 nastupa od kojih samo jedan punih 90 minuta, u posljednjoj utakmici prošle sezone, kada je Dinamo na Maksimiru svladao Šibenik 1:0.

I dok će se prva trojica (Livaković, Bočkaj i Špikić) gotovo sigurno naći u udarnih 11 za Hajduk, za Tolića, zbog povratka Josipa Mišića, ponovno slijedi dokazivanje nakon ulaska s klupe...

36. kolo 1.HNL

Petak, 20. svibnja

Istra 1961 - Slaven Belupo, 18.00

Lokomotiva - Šibenik, 20.05

Subota, 21. svibnja

Rijeka - Hrvatski dragovoljac, 15.00

Gorica - Osijek, 17.05

Dinamo - Hajduk, 20.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Marko TolićDario ŠpikićPetar BočkajDinamo ZagrebGNK DinamoPrva HNLAnte ČačićŽeljko Kopić

Ostale Vijesti