Reuters/PIXSELL
Reuters/PIXSELL

Bjelica za Germanijak: "O Petkoviću nismo pregovarali, a za Oršića sam poslao ponudu. Pričao sam s Dinamom o povratku nakon Čačića, a u Turskoj idem u borbu za trofej"

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 08.06.23. | 18:30

Trener Trabzonspora u EKSKLUZIVNOM razgovoru za Germanijak je otkrio dojmove nakon završetka sezone u Turskoj, osvrnuo se na medijska naklapanja oko transfera te otkrio kako je razgovarao s čelnicom Dinama nakon odlaska Ante Čačića

Nenad Bjelica bio je u Zagrebu! I to je činjenica. Međutim, trener Trabzonspora je nakon raspusta u Turskoj, sletio u Zagreb - sjeo u automobil i otišao u obiteljsko okrilje u Klagenfurtu. Dakle, Bjelica nije zastao u Maksimiru da ispregovara Brunu Petkovića ili se prošetao špicom u gradu pod Sljemenom kako su neki sugerirali, a ostali brže bolje prenijeli…

“Sletio sam u Zagreb i produžio za Klagenfurt. Znate i sami koliko me obitelj ispunjava i puni energijom i s njima ću provoditi vrijeme do početka priprema u Turskoj koje će biti koncem lipnja”, javio se Bjelica za Germanijak.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Dakle, niste dogovorili Brunu Petkovića”, pitamo ga direktno referirajući se na vijest koju su mnogobrojni portali prenijeli a prema kojoj devetka Dinama odlazi kod svog starog trenera u zamjenu za 2,5 milijuna eura odštete.

“Nismo niti otvorili pregovore. Ne znači da nećemo, jer Petković može biti tema ali za sada nismo napravili ništa konkretno a pogotovo ne zaključili priču”, odgovara Bjelica koji je u slučaju drugog Hrvata u napadačkoj liniji ipak bio konkretniji.

“Nije tajna da pokušavamo dovesti Mislava Oršića, ali za sada je to teška misija. Southampton ima visoka potraživanja i daleko je to od realizacije. Poslali smo ponudu, još uvijek nismo ništa dogovorili”, kratko će Bjelica na tu temu, svjestan da se svaka riječ važe i da svako spominjanje imena može ugroziti posao. No, jasno je da će kreće u rekonstrukciju Trabzonspora za što je dobio odriješene ruke od klupske uprave.


“Prije svega, ovih osam utakmica mi je došlo idealno da snimim situaciju. Da se prilagodim na novu sredinu, odnosno da se oni prilagode na moj način rada. I zato me veseli što se na početku priprema za sljedeću sezonu mogu posvetiti odmah momčadi i igri. Činjenica je da imam neko jezgro ekipe ali i da će ovdje trebati još nekoliko igrača kako bi napravili dobar kadar za ono što čeka Trabzonspor u sljedećoj sezoni”.

Nenad Bjelica svjestan je veličine kluba kojeg je preuzeo nakon nekoliko mjeseci pauze. Nogomet u Turskoj sinonim je za fanatizam, navijači Trabzonspora mjerna su jedinica kada je u pitanju strast kojom se odnose prema klupskim bojama i grbu…

“Očekivao sam to, ali tek kada dođete na lice mjesta onda shvatite emociju koja nosi ovaj klub. Nije lako raditi, ali nekada vam upravo ta energija može gurnuti momčad do titula. Klub je sjajno posložen, ima odličnu infrastrukturu koju do sada nisam imao niti kao igrač niti kao trener. I dobio sam velike ovlasti u odlukama oko dolaska novih igrača i apsolutnu samostalnost u poslu”, priča Bjelica koji ne krije veliko zadovoljstvo, ali i ne plaši se izazova koji je pred njim.

“Svjestan sam svega, ali radujem se onome što me čeka. Zaista je bila dobra odluka da smo došli mjesec i pol ranije i shvatili koje su potrebe, na koga možemo računati na koga ne. Sigurno da turski nogomet ima svoje atipičnosti koje zahtijevaju prilagodbu ali to je normalno u ovom poslu”.

Bjelica je krenuo u drugoj polovici travnja s dva gostovanja. Porazi od Sivasspora i Konyaspora bila su uvod u prvu utakmicu pred domaćom publikom u kojoj je Trabzonspor bilo bolji od Ankaragucua 2-0. Izgubilo se potom kod Fenera da bi pravu malu ekstazu izazvao s tri vezane pobjede u kojima je Trabzonspor zabio čak 13 golova… Oproštaj od sezone bio je kod Basaksehira.

“Očekivao sam pritisak od prvog dana i znam se nositi s time. Ne razumijem jezik pa ne čitam ništa a fokus mi je samo na stvaranje dobre momčadi. Nisam dobio imperativ od kluba da moram bilo što osim upoznati momčad i obrnuto, da upoznaju oni mene. I mislim da sam uspio u tome”, rezimira Bjelica pred kojim je tek sada pravi imperativ. Trabzonspor je klub koji priznaje samo najviše rezultate i velike stvari…

“To je klub koji se bori za titule. To su očekivanja navijača, ljudi koji vode klub ali i moja osobno te mog stožera. Jednostavno, ne priznaje se ništa drugo osim borbe za naslov. U sljedećoj sezoni igramo prvenstvo i kup, lišeni smo obaveza u europskim natjecanjima i jasno je da ćemo morati biti konkurentniji. Ne smije se dogoditi da završite 30 bodova od Galatasaraya. Nešto imamo za tu borbu, na nekim pozicijama ćemo se pojačati, dobro spremiti i krećemo”, najavio je Bjelica koji će konture Trabzonspora peglati pod Julijskim Alpama.

U slovensko Brdo kod Kranja dovodi momčad početkom srpnja. Prethodno će odraditi nekoliko dana u Trabzonu. Zanimljivo, tijekom priprema u Sloveniji, Bjelica i njegovi “dinamovci” u stručnom stožeru Nino Bule i Jasmin Osmanović dijelit će hotel s bivšim poslodavcem.

“Mi smo praktički zatekli taj dogovor oko priprema, tek smo malo moderirali datume. Pitali su me imam li problem jer je Dinamo tamo, rekao sam da naravno da nemam. Pa veselim se što ću vidjeti meni drage ljude koji su tamo”.

Trabzonspor i Dinamo bit će skupa tri, četiri dana. Ipak, neće odigrati međusobnu utakmicu za razliku od Hajduka kojem će Trabzonspor biti generalna proba pred nastavak sezone.

“Koliko znam, nije bilo opcije da igramo s Dinamom. S Hajdukom će se igrati 8. lipnja a imamo još neke utakmice sa Slovencima, Mađarima…”, otkriva Bjelica koji zapravo neće saznati pravu snagu svoje momčadi jer će veći dio priprema za novu sezonu biti lišen usluga nekoliko standardnih reprezentativaca iz svoje momčadi a koji se priključuju kasnije.

“Nemam tri igrača iz Grčke, Danac mi nedostaje, Urugvajac, Egipćanin i još nekoliko domaćih koji će igrati za Tursku. No, iskombinirat ćemo nešto i bit će to sasvim OK”.

Pričom o Dinamu, skrenuli smo razgovor prema domaćim temama. Nije tajna kako je Nenad Bjelica bio kandidat za trenera Dinama nakon odlaska Ante Čačića.

“Imao sam neke razgovore s Vlatkom Peras, na tome je i ostalo”, priča Bjelica koji smatra kako Dinamo nije pogriješio odabirom Igora Bišćana za novog trenera.

“Dinamo je bio dosta dobar do zime. Suvereni su bili, igrali Europu… Onda im je otišlo nekoliko bitnih igrača poput Oršića, Ademija, Lauritsena i Dilavera. Mali pad forme je slijedio, ali na koncu su zasluženo osvojili naslov. Dolazak Bišćana donio je stabilizaciju. Mislim da se ne treba bojati za Dinamo koji je u dobrim rukama jer sam siguran da Igor Bišćan može nastaviti ondje gdje su stali njegovi prethodnici u posljednjih pet godina. Nije lak posao pred njime, otišli su neki stožerni igrači, ali stvara si ekipu. Pred njima su lijepi dani”.

A lijepim danima nadaju se i u njegovu Osijeku koji se oprostio od Gradskog vrta na velikoj fešti u kojoj su na travnjak izašle mnoge legende kluba.

“Nitko me nije zvao da dođem i to dovoljno govori o njima. No, ono što sam napravio sa svojim Osijekom ostaje zapisano zauvijek”, kaže nam Bjelica pa uzima trenutak, dva te nastavlja:

“Pratio sam Osijek cijelu sezonu, sve utakmice. Bio je dobar do zime, Rene je nastavio naš rad. Nakon toga slijedila je rasprodaja i odlaskom stožernih igrača teško je bilo za očekivati da zadrže tu razinu. Drago mi je da su uspjeli izboriti Europu. Čestitam Stjepanu Tomasu i igračima na toj završnici i želim im od sveg srca da uđu u europsku skupinu”, završio je Nenad Bjelica.

Bilo je tu još nekoliko tema, poput finala Lige prvaka i završnog turnira Lige nacija koje će Bjelica komentirati ekskluzivno za čitatelje Germanijaka, ali nismo htjeli otimati vrijeme koje je ovih dana rezervirano isključivo za obitelj i punjenje akomulatora s kojim će Nenad Bjelica i njegov stožer pokušati vratiti Trabzonspor na vrh turskog nogometa, mjesto koje im svakako pripada…




Tagovi

Nenad BjelicaGNK DinamoNK OsijekTrabzonsporMislav OršićBruno Petkovićintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti