Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Bjelica otvoreno za Germanijak: "Ne bojimo se kuhinje, a titula bi bila najveći uspjeh moje karijere"

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 22.01.22. | 09:33

Trenera Osijeka uhvatili smo nakon što je "priveo" Miju Caktaša te nam je u sasvim otvorenom razgovoru prenio svoja razmišljanja s naglaskom na ono što je potrebno da Osijek postane prvak Hrvatske.

Adrenalin je jedno od obilježja Nenada Bjelice. Često smo uoči utakmica, a pogotovo nakon njih svjedočili tom njegovom stanju. I zato nam je potpuno jasno zašto ponekada trener Osijeka preko usana prevali pokoju misao i rečenicu koju je najčešće najbolje zadržati za sebe. Čovjek je jednostavno unutra 100 posto.

I dok je Mijo Caktaš upoznavao suigrače i zaduživao opremu kod klupskog oružara, sjeli smo s Bjelicom u hotelu Parentium u Poreču i primijetili upravo taj adrenalin… Unatoč svim sumnjama, preprekama, miniranjima i bacanjima klipova pod kotače, Bjelica je ipak priveo kapitalca u Gradski vrt. I nije mogao sakriti zadovoljstvo. Svjestan kako Mijo Caktaš može biti igrač prevage u borbi za naslov, napokon se mogao opustiti. Iako neće stati samo na tome. Dug je popis igrača koji su na radaru Osijeka. Otpali su Lovrić, Ferro, Leovac

“Za Ferra sam slučajno doznao da je igrač za posudbu. Stupili smo u kontakt s Benficom, ja sam osobno zvao igrača i dali smo ponudu. Ima druge opcije. Portugal, Nizozemska možda i HNL. U pregovorima je normalno da nekada i ne uspije”, objašnjava Bjelica. Slična stvar je bila s Lovrićem.

“Bili smo zainteresirani ali naše mogućnosti su bile manje od očekivanja Gorice. I ta je priča zaključena krajem godine”.

Osijek je smješten u hotelu u kojem je bio i Dinamo B s Marinom Leovcem na kojeg Željko Kopić ne računa. Do kraja ugovora je šest mjeseci i načelno je Dinamo dao Leovcu odriješene ruke u odabiru novog kluba. Bez odštete za sve. Osim za Osijek.

“Igrač ima za Osijek odštetu od 300 tisuća eura”

Samo za Osijek? - provjeravamo kod Bjelice.

“Samo za Osijek” - otkriva trener i dodaje kako je Leovac u sjajnom stanju i formi, ali i da ima 33 godine.

“Nije nam lako dati takvu odštetu za njega”.

Svjesni smo da su u strahu velike oči i da Dinamo ne želi pojačati glavnog konkurenta za naslov, ali… Da Bjelica ponudi pola od toga, vjerojatno bi u Maksimiru upalili zeleno svjetlo za Leovca. A sumnjamo da Osijek može pronaći igrača takve reputacije i iskustva za taj novac. Prije smo dojma da je to stvar inata s obje strane.

Kako bilo, s današnjom utakmicom protiv Tabora (11 sati - stream na klupskom kanalu), Osijek završava zimske pripreme u Poreču koji je kao destinacija izazvao oduševljenje kod Lega.

“Dojmovi su sjajni. Lijepo nam je bilo lani i u Rovinju, ali u Poreču je još bolje. Sami smo u hotelu, vrijeme nas je poslužilo. Hrana i osoblje su odlični a za nas trenere su najvažniji bili tereni koji su ovdje perfektni. Odradili smo sve što je bilo planirano i jako sam zadovoljan”.

U kontekstu toga, pitamo Bjelicu kakav Osijek mogu očekivati njegovi navijači na proljeće.

“Nadam se boljem jer ima puno prostora za poboljšanje kod nekih koji u jesenskom djelu nisu na svojoj razini. Potom kod onih koji su nam se priključili kasnije poput Bartoleca i Fiolića, nekih koji su imali ozljede… Imamo dosta unutarnjih rezervi pa vjerujem da ćemo svi skupa biti jači”.

Prije Caktaša, Osijek je posudbu Čeberka pretvorio u transfer. Stigli su Petković iz HD te Kristian Fućak iz Orijenta. Tu su i mlade nade...

“Čeberko je lijevi stoper koji može biti bek, čak i zadnji vezni. Relativno je mlad i kada se pojavila opcija da ga otkupimo za manje nego što je bilo u ugovoru odlučili smo to iskoristiti. Za njega smo imali ponude koje smo odbijali i kada dođe vrijeme, sigurno ćemo ga unovčiti”.

Petković, Fućak

“S Fućkom smo dobili ozbiljnog igrača koji je do sada igrao u 2. HNL ali mislim da bi mogao biti iznenađenje za sve. Igra na krilu i u špici. Što se Petkovića tiče, on je igrač koji je u HD pokazao da može biti efikasan i ozbiljan. Bio je slobodan na tržištu i iskoristili smo priliku”.

U Osijeku se nadaju da će najveće pojačanje u ofenzivnom smislu imati u Ramonu Mierezu koji se mora vratiti u onu formu koja ga je krasila prošle sezone.

“Samo strpljenje. Znamo što imamo u njemu, ovdje radi jako kvalitetno, pruža svoj maksimum i samo je pitanje vremena kada će se vratiti. Nadamo se već protiv Belupa sljedeći vikend”.

Do kraja sezone je 16 kola. Puno je tu vremena i prostora. Osijek je u dobroj poziciji. S utakmicom više ima isti broj bodova kao i Dinamo, tu je i Rijeka dok Hajduk prijeti s distance. Što zapravo Osijeku treba za naslov?

“Puno rada, zalaganja, odricanja, skromnosti. Treba nam sinergija s navijačima i medijima. Puno zajedništva i dobre energije. Ako sve to napravimo, možemo doći u priliku da nešto ostvarimo. Svjestan sam da drugi imaju 'pole position', ali ćemo se boriti”.

Već smo ranije napisali kako Osijek ima jedan objektivan problem a to je izostanak kvalitetnog kadra u pozadini. Onaj koji će ih zaštiti i omogućiti fer utrku. Svi konkurentni puno su jači na tim poljima… Pitali smo trenera Osijeka boji li se eventualne “kuhinje” u utrci za naslov koja nikada nije bila izjednačenija.

“Kuhinja? Ne bojim se toga jer ne razmišljam o tome. Fokusiran sam na sebe. Ako je netko planira, neka mu ide na čast i zdravlje, Osijek ide samo poštenom borbom do svojih ciljeva. Svjestan sam da smo inferiorni u puno stvari, ali imamo dobru momčad, stabilan klub i navijače koji su uz nas. Tako da svi skupa vjerujemo da možemo do cilja kojeg želimo - titule prvaka”.

Osijek možda nema moć u nogometnim forumima, ali ima vojsku navijača koja se treba probuditi. Naš dojam je da su još uvijek malo stidljivi i da tu ima puno prostora za energiju koja je silno potreba igračima na travnjaku.

“I ja imam dojam da su navijači malo ugašeni. Da ovo doživljavaju kao nešto što se podrazumijeva. A mi smo u ovih 16 mjeseci srušili puno rekorda, ostvarili najbolji plasman u povijesti kluba, stvorili neke reprezentativce, ostvarili izlazne transfere a unatoč tome ekipa nije oslabljena. Dojam je da podrška još uvijek nije na razini koju sam očekivao, ali imamo to proljeće kada ćemo svojom igrom i ponašanjem na terenu privući ih na stadion. Nadam im se u velikom broju” - naglasio je trener Osijeka koji je fokusiran isključivo na sebe i svoju momčad, ali perifernim vidom prati sve što se događa kod konkurencije.

“Svi su kvalitetni i pojačani ulaze u nastavak prvenstva. Dinamo je doveo pojačanje, Rijeka jednog obrambenog, Hajduk Grgića… I još ima vremena i prostora. Dakle, sačuvali su okosnicu iz jeseni. Dinamo, Hajduk i Rijeka će biti dobri i konkurentni. Vode ih dobri treneri i siguran sam da će biti napeto do kraja”.

Posljednje kolo HNL-a prema rasporedu je za točno četiri mjeseca. U međuvremenu je i Kup, ali zna se koji je konačan cilj Osijeka i Nenada Bjelice. Naslov prvaka u gradu na Dravi bio bi…

“Najveći uspjeh moje karijere. U emotivnom smislu i svakom drugom. Tu nema nikakve dvojbe”, zaključio je Bjelica.


Tagovi

Nenad BjelicaOsijekHNL

Ostale Vijesti