Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Bivši Vatreni o mladom hajdukovcu: „On je trebao u Hajduku biti ono što je Del Piero bio za Juventus“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 16.02.22. | 16:56

Prisjetio se i svojeg ranog odlaska u inozemstvo.

Nije uobičajena praksa da sportski direktor kluba daje izjavu za klupsku televiziju nakon što neki mladi igrač odbije produljenje ugovora. No, Mindaugas Nikoličius je procijenio da navijački puk mora biti upoznat sa svime što je klub napravio prije nego što je mladi Marko Brkljača odlučio kako neće produljiti suradnju s klubom te da će od ljeta biti u statusu slobodnog igrača.

Brkljača je najbolji igrač svoje generacije i jedan od najboljih produkata Hajdukove akademije posljednjih godina. Pisalo se o tome da ga prate brojni strani klubovi, a vjerojatno je baš to kumovalo odluci onih koji brinu o karijeri mladog igrača da za Brkljaču Hajduk izađe iz zadanih gabarita te da se za njega pripremi ugovor kakvog nemaju ni Marin Ljubičić i Stipe Biuk, dva nebrušena dijamanta koja su se već dokazala na prvoligaškoj sceni i seniorskom nogometu.

„Želim pojasniti situaciju vezanu uz Marka Brkljaču. On i njegovi predstavnici nisu prihvatili našu ponudu i Marko će na ljeto postati slobodan igrač. Prvu ponudu smo mu dali prije deset mjeseci, međutim njegovi roditelji i predstavnici imali su nerealne zahtjeve. Smatram da smo mu kao klub pokazali poštovanje, on je ovdje deset godina, dva puta je bio na pripremama s prvom momčadi i gotovo godinu dana trenirao je s prvom momčadi. Uvijek mi je u razgovorima govorio da želi ostati u Hajduku, ali njegovi predstavnici pred nas su postavili nerealne zahtjeve kojima nismo mogli udovoljiti. Dali smo mu najbolju moguću ponudu, jednaku onima koje dajemo ostalim Top talentima iz naše Akademije“, rekao je Nikoličius za Hajduk digital prošlog tjedna.

Nikoličius je zauzeo stav, a to je da nitko nije iznad kluba i da se ničijim nerealnim zahtjevima neće podilaziti, neovisno o tome o kakvom se talentu radi, sad je i potvrdio. Oštar i jasan potez, vrijedan aplauza, jer samo se čvrstom rukom može istaknuti kako uprava zna što i kako radi te na taj način dobiti dodatnu dozu podrške. S druge strane, ima onih koji su Nikoličiusov istup percipirali kao svojevrsni 'hail mary' kako bi regrutirala vojska navijača koju Hajduk posjeduje i napravi nova akcija poput one 'Livaja ostani' kako bi se mladi veznjak ipak predomislio i potpisao za klub u kojem je igrački odrastao.

Gospodski su postupili u klubu, jer Nikoličius je istaknuo da će se Brkljači osigurati svi uvjeti za treniranje do kraja ugovorne obveze. A ne bi se baš svatko odlučio na taj potez... Hajduk je pokušao sve, ali očito je kako Brkljača od sljedeće sezone više neće biti član kluba u kojeg je stigao kao desetogodišnjak.

Iako ima 17 godina, standardan je U-19 reprezentativac, a povrh svega njegova tržišna vrijednost prema TM-u iznosi 400 tisuća eura što u prijevodu znači da ga se Bili odrekli samo ako bi na klupsku adresu stigla četiri do pet puta veća ponuda. Hajdukova financijska slika je sada veoma čista i dobra, klub radi pametno, generira se popriličan novac za hrvatske prilike, a da ih ne zanima ništa drugo izuzev osvajanja naslova prvaka vidi se i po ulaznim transferima. Nema više slaganja, čekanja, kombiniranja i analiziranja, rezultat je potrebno ostvariti sad i odmah. Ovakva momčad to može i mora napraviti, pogotovo kad se uzme u obzir da sve ono u pozadini (uprava, škola nogometa, navijačka baza) jako dobro funkcionira.

Iako je borba za prvo mjesto realnost, Hajduk ne odustaje od filozofije da se mladim igračima daje šansa. Ljubičić i Biuk dva su važna pojedinca u sastavu Valdasa Dambrauskasa. Isto bi, pretpostavlja se, s vremenom postao i mladi Marko Brkljača, ali to očito neće biti slučaj. Osim ako ne dođe do nekog velikog obrata…

„S 19 sam otišao u Leverkusen, a pritom sam već imao 70-ak utakmica za Osijek. Došao sam u Bayer kao talent od kojeg se puno očekuje, ali isto sam bio primoran krenuti od nule. Za sve se moraš sam izboriti. Pričam ovo zbog usporedbe sa situacijom u kojoj je bio Brkljača. Hajduk mu je spremao sve, pred njim je bila budućnost. Cijeli je klub stao iza njega, a to je velika stvar. Gdje god odeš u inozemstvo shvatiš da si samo jedan od mnogih. Posebno u veliki europski klub. Nema milosti, jer svi igrači su dobro plaćeni i nitko te neće maziti ako ne uspiješ. Brkljača je trebao u Hajduku biti ono što je Del Piero bio za Juventus. Ali, nažalost to se neće dogoditi“, rekao je u razgovoru za Sportske novosti Jurica Vranješ, bivši Vatreni koji je kao mlad igrač osjetio kako je to otići iz HNL-a u neku od Liga petice.

Vranješ je istaknuo kako ne može shvatiti odluku igrača i njegovih agenata.

„Tu leži još jedan razlog zašto ne mogu razumjeti odluku o neprihvaćanju ugovora. Što znače novci? Doći će novci ako dobro igraš, ali treba ti netko ponuditi priliku, a Brkljača je u Hajduku bio igrač-projekt. Da se sve odvijalo po planu, mogao je transferom nadmašiti i Vlašića. Međutim, moram naglasiti, uz jedan puno jači rad, uz dosta korekcije u treningu. Dugo ga pratim i moram kazati da je u razdoblju od 15. do 17. godine propustio usvojiti neka neophodna znanja i stoga ima veliki prostor za napredak. Ako bih ga usporedio s Brekalom, kojeg sam primjerice odveo u Wolfsburg, ili Gvardiolom kojeg sam dugo pratio, ne mogu Brkljaču staviti u njihovu kategoriju. Jer, Brekalo i Gvardiol su bili odmah spremni ući u prvoligaški žrvanj Bundeslige“, dodao je Vranješ.

Cijeli razgovor za Sportske novosti pročitajte OVDJE


Tagovi

HajdukMarko BrkljačaHajduk IIHajduk junioriGermanijak transferinogometni transferiLjetni prijelazni rokJurica VranješAlessandro Del PieroJuventus

Ostale Vijesti