Foto: Marko Prpić, Josip Regović, Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Marko Prpić, Josip Regović, Luka Stanzl/Pixsell

Bivša nada Dinama: U Hajduku je bilo turbulentno nakon Oreščanina, a Dambrauskas je perfekcionist koji već razumije hrvatski

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 17.10.20. | 08:26

Hrvatski U21 reprezentativac imao je zahtjevan zadatak probijanja kroz Dinamove i Hajdukove sastave, ali sada se konačno pronašao u Gorici i bori se za prvo mjesto s bivšim klubom.

Hrvatska U21 reprezentacija ovog je tjedna slomila otpor vršnjaka iz Grčke u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. S minimalnih 1:0 svladana je još jedna prepreka, a iako je kvaliteta očigledno bila na strani družine Igora Bišćana, domaćin je do samog kraja držao priključak.

"Bilo je olakšanje nakon zaslužene pobjede, prvu utakmicu smo dobili 5:0, a znali smo da u drugoj neće biti isto. Kada smo došli tamo, stavili su nas na stari stadion Panathinaikosa gdje je teren stvarno bio katastrofa. Od početka su stali s petoricom u posljednjoj liniji, na taj su nam način htjeli otežati igru u čemu su i uspjeli. Srećom u prvom poluvremenu Šutalo je dobro ubacio, Majer pospremio loptu u mrežu tako da nam je bilo lakše s prednošću ići kroz drugo poluvrijeme", rekao je za Germanijak, Dario Špikić, novopečeni mladi reprezentativac kojemu je susret s Grcima bio četvrti za Bišćanov sastav, a debitirao je prošlog mjeseca protiv istog protivnika.

Do kraja ciklusa ostala su još dva kola protiv Škotske i Litve u kojima sami držimo ključeve za vrata europske smotre iduće godine u Mađarskoj.

"Nismo još pričali o Škotskoj i Litvi, idemo fokusirano iz utakmice u utakmicu. Škoti su tvrda momčad, ali mislim da smo mi najkvalitetniji u grupi. To moramo pokazati, a ako nekoga shvatimo neozbiljno, normalno da bi nas moglo koštati, ali vjerujem da ćemo pokazati kvalitetu", dodao je Velikogoričanin.

Nakon druženja s Majerom, Ivanušecom i Gvardiolom u nacionalnom dresu, već ove subote naći će se momci na suprotnim stranama. Špikićeva Gorica dijeli prvo mjesto s aktualnim prvakom sa 16 bodova te će se u derbiju kola na Maksimiru (15:00) boriti za "osamostaljenje" na vrhu tablice.


"Zna se što je Dinamo u Hrvatskoj, sigurno da će to biti teška utakmica. Mi vjerujemo u naše sposobnosti i u svakoj utakmici želimo pobijediti. Imat ćemo sigurno neke prilike na utakmici koje ćemo morati iskoristiti i doista vjerujem u pozitivan rezultat i potencijalno prvo mjesto na tablici", rekao nam je Dario, inače dijete "purgerskog ponosa" koji je u plavi dres stigao još kao dijete i do prije dvije godine bio jedan od većih talenata u maksimirskom inkubatoru. Bivšem kapetanu mlade momčadi Plavih bit će ovo treći susret sa starim poslodavcem u dresu Gorice, a zasad je upisao po jedan poraz i remi.

Nije on jedini koji trenutno boravi u Turopolju, a da je prošao Dinamovu omladinsku školu. Kapetan Kristijan Kahlina i bivši lijevi bek U21 reprezentacije Marijan Čabraja također su prošli kroz Dinamove juniore.

"S Čabrajom sam igrao u Dinamu B jednu sezonu, bili smo prvi na polusezoni tada kod Igora Jovićevića", govori nam Špikić kojega je uprava Dinama na polusezoni suspendirala jer nije htio produžiti ugovor. Odigrao je te polusezone 18 utakmica za B momčad Modrih i pokazao zašto je jedan od najvećih talenata te generacije, ali potom je uslijedila spomenuta suspenzija. Dodaje: "Bilo je tu puno stvari na koje se ne bih htio vraćati. Bio sam 12 godina u Dinamu, prelijepo iskustvo, ali nogomet je takav da te nekad odvede na strane na koje nisi prvotno zamišljao, nekad pogodiš, nekada ne. Sada sam igrač Gorice i samo o tome razmišljam, sretan sam jer sam se vratio kući".

A kući se ovaj 21-godišnjak vratio na zimu i to iz Hajduka u koji je stigao u paru s novim-starim suigračem Juricom Prširom. Dvojac je prije dvije godine pod egidom Hajdukovog "uzimanja dva dragulja" plavi dres zamijenio onim bijele boje, ali nijedan nije dobio pravu priliku na Poljudu.

"U Hajduku mi je bilo baš teško razdoblje od godinu i pol dana, puno turbulencija - tu si, nisi tu...", govori Špikić koji je dobio tek deset seniorskih minuta za Hajduk, a ostatak vremena proveo je u B momčadi kod Marija Despotovića.

"Kod Siniše Oreščanina sam bio priključen prvoj momčadi. Iako je postojala opcija da odem na posudbu, on me nije htio pustiti i rekao je da ću dobiti šansu. U međuvremenu, dobio je otkaz, a uprava mi je rekla da se na mene ne računa i spustili su me u B momčad. Na kraju prijelaznog roka došlo je par opcija za posudbu, ali oni su to sve odbili. Na kraju tek kad su došli Stanić i nova ekipa oni su me, hvala Bogu, pustili", prepričava nam Dario.

To je sada iza njega. Prošle sezone Špikić je u Gorici skupio 15 nastupa uglavnom ulazeći s klupe. Kako se s vremenom privikavao na novi klub i trenera Valdasa Dambrauskasa koji je stigao mjesec dana nakon njega, postepeno mu je rasla forma, a s tim i minutaža.

U novoj sezoni ugrabio je mjesto u startnoj postavi, a počeli su dolaziti i golovi. Krilni napadač Turopoljaca zabio je dva u Prvoj HNL ove sezone, a ulogu u tome svakako ima i litavski trener.


"Otkako je (Dambrauskas, op.a.) stigao u klub, svi mu igrači vjeruju, a on je sto posto u nogometu. Analizira sve do najsitnijih detalja i nas svaki put tjera da dajemo maksimalno od sebe. Uvijek teži savršenstvu, svakog individualno igrača tjera na više truda i rada. Doista je užitak raditi s trenerom kao što je on", kaže nam mladi reprezentativac i dodaje da je Litavac "temeljit" u usavršavanju i van nogometnih travnjaka: "Komuniciramo na engleskom, ali već on razumije hrvatski jezik, čak i čita naše novine svaki dan".

Gorica se pokazala kao dobra odskočna daska za inozeman transfer, a uz odličnog trenera i natavak pozitivnih rezultata iz ove sezone, i naš sugovornik će biti u "većem izlogu".

"Naravno da želim nekad u budućnosti zaigrati u najjačim ligama, ali još nije vrijeme za to. Moram još puno raditi, a prvenstveno se dokazati u Hrvatskoj", zaključio je razgovor Dario Špikić.

Razgovarao: Ivan Grubišić


Tagovi

Dario ŠpikićHNK GoricaDinamo ZagrebDinamo Zagreb U19HajdukPrva HNLkvalifikacije za Euro U21 2021.Hrvatskaizdvajamo

Ostale Vijesti