Action Images via Reuters/Jason Cairnduff
Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Bitka za Otok! Genijalni umovi u jubilarnom dvoboju nastavljaju interno nadmetanje (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 08:05

Dvoboj počinje u 16.45 na Anfieldu, a osim što je ulog pole-position uoči završnice prvenstva, gledat ćemo još jedno poglavlje najvećeg trenerskog obračuna današnjice i njihov premijerligaški 'Last dance'

Premijerligaška karavana stigla je do 28. kola, broj bodova koji su u opticaju sve je manji, gužva na vrhu dugo nije bila ovolika, a upravo nas u ovom kolu očekuje utakmica koja bi mogla, barem malo, usmjeriti borbu za naslov prvaka na nečiji mlin. Čiji, odlučit će Liverpool i Manchester City s početkom od 16.45 sati na Anfieldu u posljednjem premijerligaškom obračunu Jürgena Kloppa i Pepa Guardiole.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Status favorita u današnjem dvoboju pripada Manchester Cityju. Kako zbog njihove forme, tako i zbog problema koji su zahvatili Redse. Građani su u nevjerojatnom naletu, imaju 20 utakmica bez poraza u svim natjecanjima, a ono što je još impresivnije, imaju 18 pobjeda i svega dva remija. Osvojili su Svjetsko klupsko prvenstvo, lakoćom se plasirali u četvrtfinale Lige prvaka i FA Cupa, dok su u prvenstvu skoro pa nadoknadili zaostatak u odnosu na vodeći Liverpool. Danas ne samo da imaju priliku anulirati preostali bod zalihe koju Redsi imaju u odnosu na njih, već ih imaju šansu i prestići na ljestvici. Dodatan mini pritisak na obje je momčadi prebacio Arsenal, koji je kasnim pogotkom Havertza uz puno muke osvojio trobod protiv Brentforda, čime je, barem na jednu noć, prespavao na vodećem mjestu prvenstvene ljestvice.

Drugi razlog zbog kojeg Građani bolje kotiraju uoči istrčavanja pred prepuni Anfield su golemi, pomalo i nestvarni problemi koje Klopp ima sa sastavljanjem momčadi posljednjih tjedana. Trenutno mu nedostaju Alisson, Trent Alexander-Arnold, Diogo Jota, Joel Matip, Thiago Alcantara, Ryan Gravenberch, Curtis Jones, Stefan Bajčetić i Ben Doak! Kao da nabrojani izostanci nisu dovoljni, treba spomenuti i da se Mohamed Salah tek ovaj tjedan vratio nakon pauze od mjesec i pol, Dominik Szoboszlai prije osam dana odigrao je prve minute nakon mjesec dana stanke, a posljednjih desetak dana veljače van stroja je bio i Darwin Nunez. Iako je potonji trojac spreman za današnji dvoboj i očekuju se u početnoj postavi, ne treba posebno naglašavati da je itekako dvojbeno u kojoj su mjeri vratili formu koju su imali prije ozljeda.

Iako je imao nikad veće kadrovske probleme, treba istaknuti da je Jürgen Klopp izvukao najbolje iz svoje momčadi, daleko više nego što se i očekivalo. Prije svega, uzeo je Liga kup pobjedom protiv Chelseaja u finalu. Praktički je osigurao četvrtfinale Europske lige jer je iz Praga donio prednost od četiri pogotka, a kao šlag na tortu, uspio je i zadržati vodeće mjesto u prvenstvu. Uz to je u vatru gurnuo nekoliko tinejdžera iz klupske škole, tako da dvocifren broj ozlijeđenih igrača naprosto nije mogao bezbolnije proći za Liverpool. I zbog toga se svaki Scouser ima pravo nadati da se rezultatska bajka može nastaviti i u danas.

Za kraj, naravno da najava najočekivanije europske utakmice tjedna ne može proći bez da se osvrnemo na još jedan u nizu velikih duela još većih trenerskih umova na klupama Redsa i Građana. Nakon što je Jürgen Klopp najavio povlačenje s klupe Liverpoola po isteku sezone, postalo je jasno da ćemo do kraja sezone vidjeti još maksimalno dva njegova duela protiv Pepa Guardiole. Prvi je na rasporedu danas, a eventualni drugi može se dogoditi u FA Cupu. Obje momčadi tamo su dogurale do četvrtfinala koja se igraju za tjedan dana, Liverpool će gostovati na Old Traffordu, dok će City ugostiti Newcastle. U slučaju prolaska oba sastava, uopće ne sumnjamo da će većina ljubitelja nogometne igre navijati da ždrijeb spari parove koji bi nam mogli u finalu, pred krcatim Wembleyem, priuštiti posljednji njihov engleski dvoboj.

Zanimljivost je da je Klopp najviše puta u trenerskoj karijeri igrao protiv momčadi koje je vodio Guardiola, isto vrijedi i u suprotnom smjeru. Dosad su se susreli 29 puta, ne samo u Engleskoj, već i u Njemačkoj, u periodu kada su vodili Borussiju Dortmund i Bayern. Ukupna bilanca je gotovo pa izjednačena, ali jezičac na vagi ovaj puta pokazuje u korist njemačkog stratega. Klopp ima 12 pobjeda, Guardiola je slavio 11 puta, a šest puta su podijelili bodove. Što se dvoboja s engleskim momčadima tiče, upravo je s Redsima Klopp izgradio jednu pobjedu prednosti. Naime, u osam međusobnih duela u Njemačkoj, svaki je pobijedio četiri puta. Kada sagledamo ove brojke, današnji duel Kloppa i Guardiole, jubilarni trideseti po redu, daje dodatan začin u bitki za Otok.

Očekivani sastavi:

Liverpool (4-3-3):

Manchester City (3-2-4-1):




Tagovi

Manchester CityLiverpoolPremier ligaPremiershipJurgen KloppPep Guardiola

Ostale Vijesti