Gehad Hamdy/dpa /DPA/PIXSELL
Gehad Hamdy/dpa /DPA/PIXSELL

Bio je treći najveći izlazni transfer Gorce, a sada je nakon godinu dana bez aktivnog igranja pronašao novu sredinu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 14.07.22. | 08:50

Stigao je iz Ugande, a ima iskustvo igranja u Belgiji, Azerbajdžabnu, Turskoj i Ukrajini.

Prema podacima koje donosi Transfermarkt, najveći izlazni transfer Gorice je Iyayi Atiemwen koji je na zimu 2019. prešao u Dinamo za 2.65 milijuna. Slijedi ga prošlozimski transfer Kristijana Lovrića u Osijek za 2.25 milijuna eura, a na trećem je mjestu ovoljetni transfer Dominiak Kotarskog u PAOK za dva. No, ako uzmemo u obzir da je netom prije odlaska Gorica kupila Kotarskog od Ajaxa za milijun eura, možemo slobodno reći da je treći najveći izlazni transfer Bikova ofenzivac iz Ugande Farouk Miya koji je na ljeto 2019. prešao u Konyaspor za 1.70 milijuna eura, odnosno za veću cifru nego što je, recimo, Hrvoje Babec prošlog tjedna prešao u Rigu.

Miya (24) je rodom iz Ugande, u Europu je stigao kao 18-godišnjak, u belgijski Standard koji ga je prvo posudio u matični Vipers, potom u Mouscron, a na kraju i u Sabail iz Azerbajdžana. No, Miya je za belgijski sastav odigrao svega sedam utakmica i zabio jedan gol, te je svoj nogometni put nastavio u Turopolju. Tadašnji sportski direktor Gorice Mindaugas Nikoličius ga je doveo za samo 100 tisuća eura, a Miya se pokazao kao pravo pojačanje. U jedinoj cijeloj sezoni provedenoj u Gorici igrao je odlično, pretežito na poziciji 'desetke', a najbolja utakmica u crvenom dresu bila mu je ona protiv Hajduka kada je s dva pogotka sudjelovao u 3:0 pobjedi nad Majstorima s mora, a Hajduku je zabio i u četvrtom kolu u 2:0 pobjedi Gorice.

Miya je započeo i iduću sezonu u redovima Bikova, odigrao je tri utakmice, a onda je stigla unosna 1.7 milijuna eura vrijedna ponuda iz Turske. Osim što je ovaj reprezentativac Ugande Gorici donio dvije pobjede nad Hajdukom, Turopoljci su na njemu zaradili čak 1.6 milijuna eura, ako od odštetne cifre oduzmemo onu za koju su ga doveli.

U prvoj sezoni provedenoj Super Ligu je igrao jako dobro, bio je standardni prvotimac jednog od jačih klubova lige, međutim iduća sezona bila mu je obilježena ozljedama i upisao je svega 16 nastupa. Konya mu nije produžila ugovor, a Miya je čak pola godine bio bez kluba. Početkom 2022. potpisao je za ukrajinski Lviv, postao je njihov najvrjedniji igrač, no scenarij s ukrajinskom ligom je nažalost poznat. Miya nije upisao niti jedan nastup.

Prema tome, Miyja je u posljednjih godinu dana odigrao svega četiri utakmice i to za reprezentaciju Ugande za koju je ukupno upisao 74 nastupa i zabio 23 gola te je drugi najbolji strijelac u povijesti te istočnoafričke države i peti igrač po broju nastupa. A samo su mu 24 godine...

Miyja će se sada vratiti i klupskom nogometu, nakon godinu dana pauze. Kao slobodni igrač stigao je u turskog drugoligaša Rizespor čiji je, trenutno, drugi najvrjedniji igrač prema TM-u nakon golmana Gokhana Akkana.

(N.R.)


Tagovi

Farouk MiyaHNK GoricaRizespor

Ostale Vijesti