Bilića poraz vodi u osmi krug pakla, dok mu pobjeda nosi minimalno 170 milijuna funti

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 22.07.20. | 08:35

Današnji dan u engleskom Championshipu nije samo „jedan u nizu“, a klubovi se ne bore „samo“ za promociju ili ostanak, već je potencijalni povrat toliki da si pozitivnim ishodom mogu zatvoriti financijsku konstrukciju za kvalitetno funkcioniranje kluba u narednih nekoliko sezona.

Doslovan prijevod  znači „sa štitom ili na njemu“, a to je nešto što itekako vrijedi danas za Bilićev WBA. Tokom većeg dijela sezone njegova je momčad bila na jednom od vodeće dvije pozicije koje ih direktno vode u Premier ligu dogodine, ali kao što to svi znamo, s hrvatskim „Super Slavom“ nikad nije sve tako jednostavno.

Današnje kolo ujedno je i posljednje u sezoni 19/20., a Slaven Bilić i njegovi Baggiesi trenutno se nalaze na drugom mjestu sa svega jednim bodom više od trećeplasiranog Brentforda i dva boda više od četvrtoplasiranog Fulhama.

Nevjerojatno uzbudljivo bilo je i prethodno. 44. kolo. Bilić je u goste išao prošlogodišnjem članu Premier lige, Huddersfieldu, a ta utakmica igrala se u petak te se s njom otvorilo pretposljednje kolo druge engleske lige. Iako su svi očekivali uvjerljivu pobjedu gostiju budući da Huddersfield ove sezone prikazuje sve samo ne sjajne igre, rezultat je svih „šokirao“. Naime, domaći sastav je slavio, a to je značilo da u slučaju pobjede Brentford kolo prije kraja prvenstva može doći do drugog mjesta.

>>> POGLEDAJTE CIJELU PONUDU ENGLESKOG CHAMPIONSHIPA

Momčad Thomasa Franka gostovala je na uvijek neugodnom Britannia Stadionu, a domaćinu Stokeu taj susret nije odlučivao ni o čemu. Budući da je Brentford prije tog susreta nanizao čak osam pobjeda, svi su očekivali kako će gosti stići do glatke pobjede, naročito kada znaju da su u prilici da preskoče WBA. Kako to obično biva, Brantford je kiksao, izgubili su s minimalnih 1:0, a iako nikada nije nastupio za njihov klub, tog je dana Lee Gregory bio omiljena ličnost na The Hawthornsu.

Uoči zadnjeg kola tako se ništa nije značajnije promijenilo, WBA i dalje ima bod prednosti te im je današnja utakmica protiv QPR-a uvjerljivo najvažnija u cijeloj sezoni.

Naravno, iako tu prvotnom mislimo na to da im je ogled protiv QPR-a važan iz sportskih/natjecateljskih razloga, postoji i ona druga strana, financijska.

Naime, pobjeda u današnjem ogledu WBA-u donosi nevjerojatno velike novce s kojim si klub može zatvoriti financijsku konstrukciju za narednih nekoliko sezona.

Prema pisanjima britanskih medija, svaki klub koji uđe u Premier ligu u sljedeće tri godine ima osigurana primanja u iznosu od 170 milijuna funti.

„Promocija u Premier ligu daje klubovima mogućnost da strateški ulažu svoj kapital i rade dugoročne planove, a to je nešto što je neophodno. Izvrstan je model rada same Premier lige koja jednake novce od komercijalnih i internacionalnih TV prava daje svim klubovima. Tako i oni „manji“ imaju veću šansu da izbjegnu ispadanje iz elitnog ranga u svojoj prvoj sezoni u Premier ligi.

S druge strane, značajna ulaganja klubova koji su sezonu prije ispali u Championship mogu biti jako riskantna i ona nužno ne znače dugotrajnu financijsku sigurnost kluba. U posljednjih nekoliko sezona vidjeli smo da je veliki broj klubova „preživio“ u svojoj prvoj sezoni kada su ušli u Premier ligu, dok se događalo da klubovi koji puno ulažu na kraju ispadnu“, rekao je Sam Boor, senior manager Deloittea.

POGLED U PROŠLOST

Iako je to općepoznata informacija, finalna utakmica Playoffa igra se na kultnom Wembley stadionu. Doduše, u periodu od 2001. do 2006. godine prethodno spomenuti stadion bio je u fazi rekonstrukcije pa su se tako tada utakmice igrale na Millennium stadionu u Cardiffu, ali to je bila samo privremena selidba dok se hram engleskog, a i svjetskog, nogometa nije dovršio.

Kao što je već napisano, praktički ne postoji niti jedan sportski događaj na svijetu koji vam više može dugoročno donijeti od finala playoffa. Probajte zamisliti, izlazite na teren, prepun Wembley, a u slučaju pobjede vaš klub dobit će 170 milijuna funti… Nestvarno!

Kad je riječ o rekorderima, na tronu se nalazi Ipswich Town. Oni su u čak osam navrata igrali u Playoffu, ali su svega jednom prešli prvu prepreku i stigli do te, već opjevane, finalne utakmice. To se dogodilo 2000. godine, a Ipswich je tada uspio doći do promocije u Premier ligu pobijedivši u finalu Barnsley rezultatom 4:2.

>>> POGLEDAJTE TEČAJEVE ZA SUSRET WBA - QPR

Klub koji očito zna kako odigrati „velike utakmice“ je Crytal Palace. Oni su se u prošlosti pet puta našli u Playoffu, a čak četiri puta uspjeli su osigurati plasman u elitni razred engleskog nogometa. Posljednji put to im je pošlo za rukom (odnosno nogom) 2013. godine. Nakon što u regularnom dijelu nismo vidjeli pogodak, otišlo se produžetke. Jedini pogodak na toj utakmici, u kojoj im je protivnik bio Watford, zabio je legendarni Kevin Phillips iz kazenog udarca u 105. minuti, a taj poraz navijači Hornetsa teško su preboljeli….

Ipak, jedna od najluđih utakmica u povijesti Playoffa viđena je te iste godine, samo što je riječ o polufinalnom ogledu. Bio je to sraz između Leicestera i Watforda, a nakon što je prva utakmica na King Power Stadionu završila minimalnim slavljem Lisica (Nugent 82'), svi su vjerovali da će Leicester biti momčad koja će u konačnici stići do finala. Pretpostavljate, to se u konačnici nije dogodilo.

Druga utakmica igrala se na Vicarager Roadu pred svega 16,142 gledatelja, a svaki od njih taj će dan pamtiti do kraja svog života.

Domaćin je u 15. minuti poveo preko Vydre, ali svega četiri minute nakon toga Nugent je zabio za Leicester što je u prijevodu značilo da Watfordu za prolazak u finale trebaju dva pogotka.

Prvi su zabili 65. minuti, strijelac je ponovno bio Vydra, ali pravu dramu vidjeli smo duboko u sudačkoj nadoknadi vremena.

Dugo je na semaforu pisalo kako je odigrano svih devedest minuta, ali gosti su u sudačkom dodatku vremena dobili najbolju moguću priliku da stave „točku na i“.  Nakon jedne dvojbene situacije glavni sudac utakmice Michael Oliver dao je priliku gostima da zabiju svoj drugi pogodak na utakmici s bijele točke. Anthony Knockaert preuzeo je odgovornost, ali njegov pokušaj obranio je bivši vratar Arsenala Manuel Almunia, da bi onda, u 97. minuti utakmice, iz protunapada Watford stigao do trećeg pogotka koji ih je u konačnici odveo do finala.

Posljednji Hrvat koji je osjetio čar pobjede u finalu Playoffa bio je Niko Kranjčar. Dogodilo se to sezonu kasnije (13/14.), a iako je igrao u obje polufinalne utakmice, Niko je u finalu na terenu proveo svega 33 minute nakon čega ga je zbog ozljede morao zamijeniti Armand Traore, nekadašnji igrač Arsenala i Juventusa.

U toj utakmici QPR je slavio minimalnim rezultatom, a jedini pogodak na utakmici zabio je današnji član Bilićevog WBA Charlie Austin. Stasiti napadač na početku te sezone stigao je u QPR za „smiješnih“ 4,65 milijuna eura, a budući da je manje od 12 mjeseci kasnije njegova tadašnja momčad zbog njega uprihodila 170 milijuna funti, taj bi se transfer mogao nazvati jednim od najboljih u nogometnoj povijesti, kolikogod da to čudno zvuči…

SVI POTENCIJALNI ISHODI DANAŠNJEG DANA

 Kako to obično biva, sve utakmice u posljednjem kolu počinju u isto vrijeme (20:30). Skoro da i nema „nezanimljive“ utakmice, a jednako zanimljivo je u vrhu i na dnu prvenstvene tablice.

Naravno, pregled započinjemo Bilićem West Bromwich Albionom.

Baggiesi danas na domaćem terenu dočekuju ranije spomenuti QPR, ali na njihovu sreću njima ova utakmica ne odlučuje ni o čemu. Bilić jednostavno mora slaviti, gotovo je nemoguće da će kiksati i Brentford i Fulham koji još uvijek imaju teoretske šanse da izbore direktan plasman u Premier ligu, a dobre vijesti za nekadašnjeg hrvatskog izbornika su te da na raspolaganju ima praktički kompletan sastav (Nedostaje samo mladi Leko, dok je upitan Gibbs).

Trećeplasirani Brentford također ima jednu „laganicu“ od utakmice, ako to uopće postoji u engleskom Championshipu. Oni da domaćem terenu dočekuju Barnsley, trenutno pretposljednju momčad prvenstva, a njima igra samo i isključivo pobjeda ukoliko misle zadržati drugoligaški status. Da bi stvar bila gora za Barnsley, njihov ostanak u ligi ne ovisi samo o njima, tako da će ovo biti jedna jako dugačka noć za simpatizere tog kluba.

Posljednji u nizu klubova koji mogu do direktnog plasmana je Fulham. Na krilima fantastičnog Mitrovića, momčad s Craven Cottagea danas ide na neugodno gostovanje kod Wigana, ali i u njihovom slučaju je dobra stvar ta što domaćin današnji ogled igra samo zbog prestiža. Wigan je trenutno 13. momčad Championshipa, u slučaju pobjede ne mogu se na tablici ne mogu napredovati, dok u slučaju poraza i još nekoliko rezultata mogu pasti sve do 16. mjesta. Ipak, biti 13. ili 16. nije pretjerano velika razlika pa tako danas očekujemo uvjerljivu pobjedu gostiju.

>>> POGLEDAJTE TEČAJEVE ZA UTAKMICU BIRMINGHAM – DERBY COUNTY

Za kraj, dodat ćemo kako je današnji dan jako važan i dvojici Hrvata u Championshipu, Ivanu Šunjiću i Simonu Slugi, koji još nisu osigurali ostanak u ligi

Da bi Birmingham ispao, oni moraju na domaćem terenu izgubiti od Derby Countyja, dok Charlton (koji ide u goste novom članu Premier lige Leedsu) i Luton Town (koji na domaćem terenu dočekuje Blackburn) moraju slaviti.

Lutonu bi dovoljan bio i remi u slučaju da Charlton izgubi na Ellan Roadu, ali oni se na to ne bi trebali oslanjati već bi morali ići po sva tri boda.   

>>> POGLEDAJTE TEČAJEVE ZA UTAKMICU LUTON TOWN - BLACKBURN

Dakle, od četvorice Hrvata u engleskom Championshipu, trojici je današnji dan pravi „Dan D“, dok je samo Filip Benković siguran budući da će njegov Bristol City završiti negdje na sredini tablice (od 8. do 12. mjesta).

Iako se skoro svake sezone ponavlja isti scenarij u kojem je posljednji dan iznimno zanimljiv, danas bismo stvarno izabrali simultani prijenos Championshipa pored bilo koje druge utakmice na svijetu.

Ne znamo za vas, ali mi 20:30 jednostavno ne možemo dočekati…

(foto: Andrew Couldridge - Action Images, Henry Browne - Action Images,  MATTHEW CHILDS – Action Images, DAVID KLEIN – Action images, ANDREW COULDRIDGE - Action Images)

 


Tagovi

izdvajamoChampionshipSlaven BilićWBALuton TownBirminghamFilip BenkovićIvan ŠunjićSimon Sluga

Ostale Vijesti