Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Bilić: “Cilj je dupla kruna i skupina u Europi, nadam se da će Perišić ostati“

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 25.04.24. | 12:15

Novi predsjednik Bijelih povukao je prve poteze, Primorac je savjetnik, a Sablić šef Akademije

Prije par dana procurilo je njegovo ime u medijima, a ovog četvrtka ujutro Hajduk je objavio da je novi predsjednik Ivan Bilić (47), dok se par sati predstavio na press konferenciji u Bijelom salonu kao nasljednik Lukše Jakobušića koji je smijenjen prije nešto više od dva tjedna.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvi izbor Nadzornog Hajduka bio je Josip Pavić, nekadašnji slavni vaterpolski vratar, ali taj pokušaj nije uspio, pa su se ljudi koji nadziru klub s Poljuda okrenuli novim rješenjima i pronašli – Bilića.

Bilić dolazi iz ekonomskog sektora, studij je završio u SAD-u, bio vatreni navijač Hajduka i reprezentacije, pa je štošta iz tog vremena ugledalo po medijima svjetlo dana. Uglavnom čeka ga veliki posao, jer Hajduk ima privremenog trenera i sportskog direktora za odlasku, a to su dvije ključne funkcije za funkcioniranje momčadi.

Bio je u društvu s predsjdnikom Nadzornog odbora Aljoša Pavelin koji je se obratio prvi.

„Lijepo sam vam govorio prije dva tjedna da imamo novg predsjednika. S današnjim danom je preuzeo funkciju. Nikakve krize upravljanja u Hajduku nije bilo, svi su radili svoj posao, premostili smo to razdoblje. Nadzorni odbor je donio jednoglasnu odluku da će Ivan Bilić biti novi predsjednik. Procijenili smo da je on taj. On spaja ljude, i potiče ih na bolje.“

Govorio je i novi predsjednik.

„Čast mi je da sam tu. Bilo koja funkcija bi bila ispunjenje sna. Na neki način sam u finkciji koja spaja, to je moja osnovna poruka. U nekoliko tjedana, dok sam se nalazio s ljudima, moja primjedba je da je klub u dobrom stanju. Moja pozadina jesu financije. Hajduk je u dobrom stanju i cilj za iduću sezonu je isti. Po mom dojmu je da je klub imao najboljeg predsjednika u posljednjih 20-30 godina. Bili smo jesenski prvaci, bili blizu. To je cilj i iduće sezone. Hvala Jakobušiću i ljudima koji su doveli na ovu razinu. Ojačat ćemo sportsku vertikalu. Namjera je da imamo člana Uprave za sport koja će biti ključna osoba za nadzor sportskog direktora i Akademije. Želimo osvajanje Kupa, prvenstva i igrati skupuni nekog europskog natjecanja. Imat ćemo sastanak danas sportskog sektora, a ključ je doći do novog trenera. Primorac će biti savjetnik Uprave, a Sablić voditelj Akademije“, rekao je u uvodu Bilić.

Hoće li ostati NIkoličius?

"On odaje dojam da nije završio još svoj posao, s njim sam obavio razgovor i s njim ću razgovarati najviše. Cilj je pronaći novog trenera".

Predsjednik Hajdukovog Nadzornog odbor na pitanje je li Bilić bio plan B je odgovorio:

“Nakon što je NO opozvao gospodina Jakobušića u javnom se prostoru pojavila takva količina nagađanja, krivih zaključaka, dezinformacija da nema potrebe raspravljati o tome. Nadzorni odbor je u rujnu 2023. godine krenuo tražiti kandidate za nasljednika gospodina Jakobušića. To nije bilo smisleno, ali moramo biti spremni u smislu da se dogodi. Tada je jedan od prvih kandidata bio gospodin Bilić. U zadnja dva mjeseca smo tu listu sveli na četiri kandidata, od kojih smo izabrali gospodina Bilića. Ne mogu odgovoriti na pitanje, ali mogu reći da gospodin Bilić nije bio plan B.”

Novi predsjednik je još dodao…

“Član uprave će donositi jako puno odluka, ali odbor za sport će upravo kontrolirati način uključivanja igrača u prvu momčad. A ne da jedni rade jedno, a drugi drugo.”

Prošle godine finale Lige prvaka mladih, a nema puno igrača u prvoj momčadi sada? Kako vi vidite Hajduk, miks starih i mladih igrača? I kakav odnos sa HNS-om planirate?

“Budućnost Hajduka je zapisana u strategiji, mi ćemo u nekom vremenu prilagoditi strategiju, ali idalje je isti cilj. Cilj je napadati dvije titule i ući u drugu fazu. To ne možemo ostvariti samo s mladim igračima. Kako ćemo ih u budućnosti razvijati, neću sada to govoriti, ali malo ćemo drukčije to raditi. Što se tiče drugog pitanja, Hajduk će surađivati sa svima ovisno o svojim interesima.”

Spominjete sportski odbor, hoće li taj odbor također raspravljati o transferima, i hoće li se poštovati strategija da se trener dovodi prema strategiji i kadru, a ne da se dovodi trener koji traži specifične igrače?

“Trenutno idejno je dovesti trenera koji odgovara strategiji. Strategija uključuje borbu ali i nove igrače. Ne želimo trenera koji će samo reći, kupite mi ove igrače. To uključuje i način igre, ali taj način igre mora biti i u Akademiji”, rekao je predsjednik.

Kad ste posljednji put bili na utakmici i što će biti s Ivanom Perišićem?

“Zadnji put sam bio protiv Dinama na prvenstvenoj utakmici. Mogu reći što se nadam, a to je da će Perišić biti tu i sljedeće godine.”

Smjena Jakobušića je rezultatske prirode, koliki rok dajete novom predsjedniku s te rezultatske strane, koliko dugo može biti miran?

“Sportski neuspjeh u ovoj sezoni je jedan od razloga smjene. Istaknuo sam da NO nije tražio boljeg nego drukčijeg predsjednika. Po našoj procjeni, Jakobušić je svoju dionicu odradio dobro, potreban je drugi profil da Hajduk povede u idućoj etapi. Niz je razloga, ne samo sportski neuspjeh. Novom predsjedniku ciljevi su isti. Hajduk se uvijek mora boriti za trofeje i igranje skupina Europe. Taj cilj se ne mijenja, tko god da dođe. Potreban je balans, razvoj mladih i konkurentnost za titulu. To je ključni izazov za ljude koji vode Hajduk. Ostvarivanje ciljeva se promatra kroz cijeli niz parametara, isto sam rekao na prošloj pressici”, odgovorio je Pavelin.

Nismo uspjeli saznati, koji je vaš najdraži igrač, personifikacija hajdučkog srca, ali i momčad koja igra kako želite da Hajduk igra?

“Nemam jednog, od ovih igrača, tu je nekoliko. Neću govoriti iz ove pozicije. Kad smo igrali protiv Mladosti, Zvone Deranja je ušao u poluvremenu i zabio je tri gola, tada sam bio zaljubljen u njega. Miki Rapaić, imao sam sreću ga upoznati. Mate Bilić kada je dao gol Mallorci, cijela ta emocija navijanja je bila fantastična. Simović mi je bio favorit, u ulici sam branio jer sam bio smotan. Kozniku je tu isto, imam ih jako puno. Slišković, kada sam radio za UEFA-u, za savez BiH, tada je bio izbornik mladih. Skoro sam ga upoznao tada, nije mogao doći. To bi mi bilo ispunjenje sna.” 

Stil igre?

“Mora biti napadački, mrzim kada nismo mogli razbiti bunker na teškim gostovanjima. Koprivnica, Vinkovci...”, zaključio je predsjednik Bilić.



Tagovi

HajdukIvan BilićNadzorni odbor HajdukaHrvatska nogometna ligaAljoša PavelinIvan Perišić

Ostale Vijesti